Moojijevo povabilo k raziskovanju narave resničnega Jaza!

Moojijevo povabilo k raziskovanju narave resničnega Jaza! (foto: profimedia) profimedia
16. 4. 2019

»To ni knjiga, ki bi ugajala tvojemu umu. Je knjiga, ki spravi um s prestola in osvobodi tvoje Srce.« - Mooji

Pri založbi Primus je izšel izbor pogovorov med srčnim duhovnim učiteljem iz tradicije advaita Moojijem in njegovimi učenci. Pod naslovom Preden sem bodo pozorni bralci deležni njegovih ljubečih in humornih, včasih nežnih, v nekaterih primerih pa tudi ostrih odgovorov na številna vprašanja iskalcev miru, resnice in svobode. Mooji tako med drugim razmisli in spregovori tako o strahu, trpljenju, zmedenosti, odnosih in duhovni praksi kot tudi o tem, kako živeti v miru.

Uredniki knjige Preden sem so ob priložnosti aktualne izdaje uredili številne pogovore iz prve izdaje ter dodelali in dodali nekaj novih. Ob urejanju nekaterih poglavij so pregledali še nekaj izvirnih prepisov ter odkrili nekaj dodatnega gradiva iz istega obdobja. Z vključitvijo teh še neizdanih pogovorov so knjigo izdatno obogatili.

»Še bolj učinkovito kot prva, ta izdaja deluje kot neprizanesljiv meč, ki razseka um in vas pusti popolnoma razkrite v vašem resničnem Jazu,« so v predgovoru k izdaji knjige še zapisali nje uredniki Zenji, Turiya, Parvati, Samadhi, Prema, Gayatri in Rose.

Moojijev klin

»V Indiji pravijo: ’Če se ti trn zapiči v stopalo, lahko uporabiš drugi trn, da odstraniš prvega. Potem pa oba trna odvržeš,« je uvodni stavek knjige Preden sem, prilika pa še kako spominja na slovensko prispodobo o ’klinu, ki izbija klin’.

Knjiga Preden sem naj bi namreč učinkovala prav kot drugi trn: »Njen namen je odstraniti trne pogojevanja in navad, ki so bili nabrani v gozdu obstoja, in za katere se zdi, da ovirajo ali naredijo boleče nekaj, kar bi lahko bil ples, poln veselja. Namen te zbirke pogovorov je osvetliti osnovno resnico o tem, kdo in kaj pravzaprav smo: nespremenljiva, neokrnjena čista zavest, v kateri se prikazuje igra pojavnega sveta.«

Moojijevi koncepti bralcu ponudijo priložnost, da izniči koncepte, ki jim je bil podvržen s strani družbe in ki so znatno omejili izkustvo njegove osebne identitete. Mooji gre v svojih naukih tudi tako daleč, da se povsem odpove mikavni vlogi zvezdniškega guruja. Iskalcem resnice namreč polaga na srce, naj upoštevajo njegova navodila, a naj hkrati iz njegovih besed nikar ne delajo tatujev: »... vse besede, zbrane na teh straneh, lahko zapustijo naše bitje takoj, ko je njihova naloga opravljena. Cilj besed ni, da iz njih naredimo skupek svetih pojmov, ampak da resnično usvojimo tisto, k čemur nas Mooji usmerja. Ko to naredimo, je konec z nami, vrnili smo se tja, kjer smo vedno bili.«

Resnični Jaz

Iz knjige Preden sem si izposojamo nekaj zanimivejših izsekov iz odgovora na enega od mnoštva vprašanj, ki so vanjo zajeti.

Mooji je na vprašanje nekega iskalca resnice, ki se je glasilo: ’Kje naj začnem?’, med drugim odgovoril takole: »Začni tako: jaz sem, jaz obstajam. To je najbolj naravno spoznanje in vedenje. Občutek bivanja spontano doživljaš kot ’Jaz sem’. Tega te nihče ni naučil. Zavedaj se tega preprostega občutka, ne da bi ga povezoval z drugimi mislimi. Občuti, kako je biti preprosto prisoten v tem trenutku, ne da bi se oklepal kakršne koli namere. Ne dotakni se nobene misli, ki ti pravi, da počneš kaj posebnega. Ostani tih v sebi. Če te nenadoma preplavi val misli, naj te ne zajame panika. Ni ti jih treba nadzorovati ali potlačiti. Enostavno dopusti, da se igrajo po svoje, ne vpletaj se. Nepristransko jih opazuj. Ostani brez namer. Ostani tih,« pravi Mooji in nadaljuje z naslednjim slikovitim primerom: »Predstavljaj si, da stojiš na peronu železniške postaje. Vlaki prihajajo drug za drugim in se ustavljajo, njihova vrata se odpirajo in zapirajo, nato se odpeljejo dalje. Ni ti treba vstopiti. Enako je z mislimi. Preprosto jih opazuj, kako se pojavljajo na zaslonu zavesti, ne da bi se povezal z njimi. Ne vpletaj se. Tako misli kot občutki se bodo oddaljili sami po sebi, ne da bi jih bilo treba siliti k temu. Ostani nepristranski. Bodi z zavedanjem ko tzavedanje samo. Občuti, kako se pretaka dih, brez napora, želje ali naprezanja. Opazuj, kako delujejo čutila, kot tudi občutek za znotraj in za zunaj; vsak premik se zgodi sam od sebe, nenačrtovano in neprisiljeno.«

vlak

Nadaljevanje Moojijevega odgovora na enostavno vprašanje, kje začeti, si boste lahko prebrali v knjigi Preden sem in pri tem nikar ne pričakujte zgolj povzetka nekakšnega predavanja na dano vprašanje. Zapisi, ki so jih uredniki knjige povzeli v to zanimivo knjigo, so veliko bolj podobni pogovorom, iz katerih je mogoče začutiti veliko potrpljenja in ljubezni s strani modrega moža, v luči njegove lucidnosti pa zlagoma, a vidno umanjkajo vsi dvomi, strahovi in nerazumevanja izpraševalca.

Priporočamo v branje!

Mooji – Preden sem

  • »Za trenutek ne delaj zaključkov o ničemer, kar pravim tukaj. Ne delaj tatujev iz nobene izjave. Le ostani odprt, tih in navzoč. Spoznal in občutil boš delo Milosti, tako znotraj kot zunaj, kot skladnost in ljubezen, ki je v službi sama Sebe.«

Preden semDolgo pričakovana slovenska izdaja knjige Preden sem je izbor pogovorov med Moojijem, srčnim duhovnim učiteljem iz tradicije advaita, ter iskalci miru, resnice in svobode z vsega sveta. Mooji včasih odgovarja s humorjem, včasih nežno, v nekaterih primerih ostro, zmeraj pa ljubeče, tistim, ki sprašujejo in govorijo o strahu, trpljenju, zmedenosti, odnosih, duhovni praksi in o tem, kako živeti v miru. Namen te zbirke pogovorov je osvetliti osnovno resnico o tem, kdo in kaj pravzaprav smo:

  • nespremenljiva, neokrnjena čista zavest, v kateri se prikazuje igra pojavnega sveta.

Mooji je učenec izjemnega učitelja advaite, Sri H. W. L. Poonje ali Papajija, kot ga ljubeče kličejo njegovi učenci. Že ob prvem srečanju z njim se ljudi globoko dotakne njegova neopisljiva prisotnost in morda prvič izkusijo naravni občutek sreče in miru, ko spoznajo, kdo ali kaj v resnici so. Mooji trenutno prebiva v Evropi in občasno potuje po svetu ter deli satsange.

Knjigo Preden sem lahko virtualno prelistate tudi v spletni knjigarni založbe Primus.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri