Naj ljubezen ne postane suženjstvo, temveč prijateljstvo!

Naj ljubezen ne postane suženjstvo, temveč prijateljstvo! (foto: profimedia) profimedia
20. 6. 2016

"Celotna naša življenja so lahko neverjetno raziskovanje drug drugega, če le sprejmemo razlike, osnovno edinstvenost vsakega posameznika, in če iz ljubezni ne naredimo nekakšnega suženjstva, temveč prijateljstvo.« - Osho

Biti razumevajoč v odnosu pomeni, da se lahko motite, da ima lahko ženska prav. Nikakršno zagotovilo ni, da imate moč in avtoriteto, da bi imeli prav, zgolj zato, ker ste moški. Niti to ne velja za žensko.

Če bi bili le malce bolj človeški in malce bolj prijateljski, bi lahko drug drugemu rekli: »Žal mi je.« In kaj so stvari, za katere se bojujete? Tako neznatne so, tako pogrošne, da boste v zadregi, če vas kdo povpraša po njih.

Samo odslovite idejo, da mora biti vse skladno. Odslovite idejo o doseganju popolne skladnosti, ker to niso dobre stvari. Če bo vse na svojem mestu, vam bo postalo dolgčas drug z drugim. Če bo vse skladno, boste izgubili samo sočnost odnosa.

Dobro je, da stvari niso na svojem mestu. Dobro je, da je venomer vrzel, saj tako lahko zmeraj kaj raziskujemo, čez nekaj preidemo, sezidamo nekakšen most.

Celotna naša življenja so lahko neverjetno raziskovanje drug drugega, če le sprejmemo razlike, osnovno edinstvenost vsakega posameznika, in če iz ljubezni ne naredimo nekakšnega suženjstva, temveč prijateljstvo.

Kdo vas bo naučil tiho sedeti? To je najtežje na svetu. Vse lahko storite zelo zlahka, zdi pa se, da je najlažje – sedeti v tišini – v resnici najbolj zapleteno od vsega.

OshoLjubezen mora biti prijateljsko razmerje, v katerem nihče ni večvreden, v katerem nihče ne bo odločal o stvareh, v katerem se oba popolnoma zavedata, da sta si različna, da imata različna pristopa do življenja, da razmišljata različno, pa se kljub vsem tem različnostim vseeno ljubita. Potem ne boste naleteli na težave.

Težave ustvarjamo mi.

Ne poskušajte ustvariti nečesa nadčloveškega. Bodite človeški in sprejmite človeškost druge osebe z vso krhkostjo, h kateri je nagnjeno človeštvo. Druga oseba bo delala napake, tako kakor jih vi – in morate se učiti. Biti skupaj je veliko učenje odpuščanja, pozabljanja, razumevanja, da je druga oseba prav tako človeška kot vi sami. Samo malce odpuščanja ...

Zanimivo? Za več branje si ob priliki vzemite v roke Oshojeva Zlata zrna.

Priporočamo