Nataša Bešter: Najboljša odločitev v življenju

Nataša Bešter ima diplomo iz bioterapije.  (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Story
10. 10. 2015

Voditeljica oddaj Štiri tačke Nataša Bešter ni samo televizijska gospa, babica in žena, temveč tudi članica ekipe slovitega bioterapevta Zdenka Domančića. Zaupala nam je, zakaj se je za to odločila in kako jo osrečuje, če lahko pomaga drugim.

"Pred petimi leti se je moj Dino prijavil na tečaj za bioterapevta k Zdenku Domančiću. Dino je zelo umirjen in pozitiven, zato so ga že prej velikokrat spraševali, ali se ukvarja s kakšnim zdravljenjem, ker tako dobro deluje nanje," začne svojo pripoved simpatična Nataša. Na njeno prigovarjanje in prigovarjanje hčerke Ane se je potem res prijavil. Ampak šele po tem, ko je prebral in proučil vse, kar je našel o bioterapiji po metodi Zdenka Domančića. Že po prvem dnevu tovrstnega raziskovanja je bil navdušen, tako da je Domančićevo znanje črpal z največjim zanimanjem. Po opravljenem tečaju prve stopnje je pozdravil težave domačih, po diplomi pa po pomoč k njemu redno hodijo tudi drugi. Vedno več je tudi takih, ki pridejo na terapije preventivno. "Ko je Dino hodil na izobraževanja na Bled, sva šli vedno z njim tudi midve z našo malo psičko Zoyo in tako sva se kmalu spoprijateljili z Zdenkovo ženo Tanjo, ki je prav tako velika ljubiteljica živali," nam pojasni Nataša, da je tudi njuna psička Rubin ob zakoncih Domančić prisotna na vseh terapijah.

"Zdenko je res poseben človek," nam zaupa, "v svojem dolgoletnem zdravljenju pa je pomagal že več kot milijon in pol ljudem z vsega sveta. Navdušena sem bila nad karizmo, ki jo ima, in znanjem, ki ga je pripravljen deliti."

Ker so se njihove vezi skozi leta stkale v prijateljske, sta Nataši pred tremi leti Tanja in Zdenko za njen 50. rojstni dan podarila izobraževanje, prvo stopnjo. "Res je velika čast, če ti Zdenko podari izobraževanje," rahlo zasanjano pove Nataša, ki se je izobraževanja z velikim veseljem udeležila. "Na predavanjih sem zelo uživala in bila tako kot Dino navdušena nad vsem, kar sem slišala. Zdenkova pripovedovanja so tako posebna, toliko izveš, da si enostavno fasciniran," še pove. Ta izobraževanja so podkrepljena tudi s predavanji Stipeta Domančića, Zdenkovega sina. Tudi njegovih zanimivih predavanj nista nikoli zamudila. "Ko pa se začne praktično delo, te sploh potegne. Bila sem navdušena, najbolj pa po tem, ko ugotoviš, da tvoja terapija res deluje."

Potem je svojo študijsko pot Nataša nadaljevala do diplome, zdaj pa asistira pri Dinovih terapijah. "Dino se res na vsako terapijo posebej pripravi, jaz pa mu pomagam in sem zelo zadovoljna, da lahko delam in se še naprej učim ob njem," pripoveduje.

Logično je, da se življenje po takem stiku z bioterapijo človeku občutno spremeni, Nataša pa je to doživljala takole: "Seveda se ti spremeni. Razmišljaš o vsem, kar si slišal na predavanjih, vidiš, da terapije delujejo, se veseliš uspehov. Vesel si za vsakega človeka, ki si mu pomagal." Tako je počasi začela vedno bolj spoznavati, kaj je pomembno in kako ji lahko malenkosti polepšajo dan, teden in tako celotno življenje.

"Dvakrat sta naju Tanja in Zdenko tudi povabila na jadranje. Posebna čast je, če te Zdenko Domančić povabi na svoj dopust," se skromno pohvali Bešterjeva in nadaljuje: "Večeri na barki so bili neprecenljivi, saj smo vsi z največjim veseljem prisluhnili Zdenkovim mislim in bogatemu znanju, ki ga je nabiral po svetu vse življenje."

To, da sta se odločila za izobraževanje pri Zdenku Domančiću, se jima zdi najboljša odločitev v njunem življenju in bogastvo, ki jima ga ne more vzeti nihče, bi bil njen zaključek na vsej poti, ki jo je od začetnega stika z gospodom Zdenkom naredila.

Poleg vsega tega pa sta zakonca Nataša in Dino tudi dedek in babica, ponosno vseljena v novo hiško, ki rada daje zatočišče celotni razširjeni družini. "V naši hiši je odlična energija. Ampak res ... Pri nas se vsi super počutijo!" v smehu in z zadovoljstvom prizna rjavolasa gospa. "Že pri Lumarju sva izbrala najbolj ekovarianto, poleg tega smo jo opremljali s tako veliko ljubezni, da drugače ne more biti," se malce pošali ob resnem dejstvu, da so poskrbeli za to, da je tudi v notranjosti hiše čim več naravnih materialov, kar tudi veliko doda k dobremu počutju. "No, večino časa preživimo na velikem vrtu, kjer pridelujemo zelenjavo, kmalu pa bo tudi sadje. To je pa sploh posebna zgodba, ki te napolni z veliko energije," vsa navdušena razlaga, kakor bi ji bilo komaj 20 let in bi imela vso energijo sveta, da se posveča vsemu, kar jo osrečuje.

Vsekakor ni slabo, da še enkrat ovržemo mit o tem, da je bioterapija zgolj prodajanja megle, kjer Nataša iskreno in odločno pove: "Bioenergija je življenjska energija, univerzalna in neuničljiva. Navzoča je v vseh oblikah življenja in povsod okrog nas. Vse, kar smo in kar nas obdaja, so različne manifestacije energije." Zato je tudi nadaljnja razlaga popolnoma v skladu s to logiko: ko je v telesu ali v določenem delu telesa energije premalo, preveč ali v nesorazmerju, zbolimo. Terapevt naj bi v procesu zdravljenja deloval kot nekakšen medij, skozi katerega prehaja čista univerzalna, informirana energija, potrebna za zdravljenje. S tem deluje na bolnikov imunski sistem, ga krepi in spodbudi ter tako sproži zdravilne procese v telesu. "Terapevt deluje na imunski sistem in s tem spodbudi zdravilne procese v telesu. Pomembno pa je, da človek po terapijah poskuša spremeniti način življenja in razmišljanja, ki ga je privedel do težav in bolezni. Mojster Zdenko Domančić vedno poudarja, pazi, kaj misliš, ker tvoje misli na koncu določajo tvojo usodo."

Ni pa govora samo o ljudeh, Nataša in Dino sta s pomočjo bioterapije velikokrat pomagala svojima kužikama. No, če smo natančni, ne samo njima: "K Dinu redno pridejo na terapijo kužki (teh je največ), pa tudi muce, pomagal je celo dihurčku, ki so ga veterinarji zaradi raka že odpisali in mu dali le še dva dni življenja, pa je po terapijah živel še pol leta." Bešterjeva še prav materinsko pripomni, da je najlepše od vsega videti, kako so ljudje veseli, ko pomagaš njihovim ljubljenčkom, skoraj bolj srečni so, kot če bi pomagala njim.

Kot da akcije ne bi bilo že tako dovolj, pa imata Nataša in Dino še dva vnučka: "Imava dva zeloooo živahna vnučka," v smehu pove, da so otroci res neusahljiv vir energije, ki včasih veje iz njih tako, da odrasli težko dohajajo. Včasih Dino naredi terapijo Ani, saj ji že nekaj let primanjkuje spanja, pa sem in tja potrebuje malo energije. "Nama je energije malo zmanjkovalo ob gradnji hiše, saj smo imeli res neverjeten tempo. Gradnja, delavci, oprema, zunanjost ... Uf, to te utrudi!" prizna, da niso vsi izzivi polni samo veselih občutij. "Takrat sem Dina večkrat prosila, naj mi naredi terapijo, da sem zjutraj spet lahko 'razturavala' naprej." Prizna, da ji sem ter tja pomaga tudi zaradi tega, ker je v letih, ko jo dajejo hormoni: "Niti na misel mi ne pride, da bi si pomagala s kakšnimi sintetičnimi hormoni!" Nataša pa je pridna učenka in tudi ona kdaj naredi terapije Dinu, ampak predvsem na njeno pobudo: "Sicer pa moramo terapevti čim bolj skrbeti za zdravo življenje, misli in seveda zelo pomembno - sproščanje. Dinu to res uspeva in ga občudujem. Jaz pa se tudi tega še učim in pridno vadim."

Za dobrega terapevta je namreč zelo pomembno, da ima pravilen in odgovoren odnos do življenja in okolice. To pomeni tudi, da je v notranjem ravnovesju in v ravnovesju s svojim okoljem. Do tega stanja si pomaga s skrbjo za mentalno higieno, za telesno in psihično zdravje. Ob koncu najinega pogovora Nataša zaključi: "Zelo sem počaščena, da sem postala del ekipe Zdenka Domančića, ki ozavešča ljudi, ki jih zanima izobraževanje pri njem. Menim, da bi se prav vsak človek moral odločiti za tako izobraževanje, saj slišiš in se naučiš mnogo pomembnih stvari tudi za svoje življenje. Na teh zanimivih in atraktivnih predavanjih se prenašajo pomembni pojmi, ki vključujejo tehnike, metode in izvajanje tretmaja za določene bolezni, navodila in smernice bioterapevtske prakse." Da pa se ne bo vrtelo vse samo okrog slovitega Zdenka, je še poudarila, da poleg njega predavajo tudi drugi strokovnjaki s tega področja. Poleg konkretnih znanj iz bioterapije je pomemben del izobraževanja prenašanje etičnih standardov, ki jih mora dober terapevt poznati.

Napisala Ana Maria Mitić
Fotografije Osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story40/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 40/2015

Story 40/2015, od 01. 10. 2015