Nina Kasandra Klun: Čara z rastlinami

Nina Kasandra Klun: Čara z rastlinami (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Jana
14. 12. 2017

Vsak teden jo lahko spremljate v naši rubriki Magična skrinja ter v oddaji Jutro s Kosmiko na Planet TV in Golica TV.

Snema tudi televizijske in radijske oglase, sinhronizira risanke in pravljice, a vse to je le manjši del njenih dejavnosti. Mnogo daljši je seznam blažilnih in blagodejnih tretmajev, ki jih izvaja v svojem holističnem centru Soulucija. Diplomirana pedagoginja in teologinja, ki izvorno prihaja iz Kočevja, ljudem med drugim pomaga z bioresonanco, ajurvedo, akupresuro in kristaloterapijo. Nežnost svojega glasu uporablja tudi za zvočne terapije. V vse holistične dejavnosti vključuje svoje bogato znanje o rastlinah in o njih tudi izobražuje druge.

Počnete res veliko stvari. Ko sem vas vprašala, kako naj vas ob imenu na kratko predstavim, ste rekli, da se lahko še najbolj poistovetite z besedo čarovnica. V kakšnem smislu to mislite?

Čarovništvo ljudje pogosto povezujejo zgolj z nečim slabim, s črno magijo. Vendar bi pojem čarovnice rada očistila teh oznak. Čarovnica, o kateri govorim, ne počne nič temačnega. Je ženska, ki dela skupaj z naravo, iz katere izvira in kateri se vrača po znanje, rastline. Zelo mi je blizu Oshevo razmišljanje, ki v Knjigi o ženski opiše gonjo proti čarovništvu kot gonjo moškega proti ženski. Oziroma uma proti intuiciji ali razuma proti nečemu nerazumnemu, a sila vplivnemu. Včasih so žensko, ki je želela pokazati svoje talente, imeli za čarovnico. Zato se je umaknila vase. Danes pa se spet prebuja in povezuje sama s seboj, s svojim bistvom velike zdravilke oziroma modre ženske ali čarovnice, ki zaznava onkraj.

Verjamete, da vas iz preteklih življenj spremljajo tudi nekatere starodavne modrosti o rastlinah. Od kod še črpate znanje, ki jih naše bralke lahko vsak teden preberejo v Janini rubriki Magična skrinja?

Iz otroštva se spomnim, da je babica vedno pripravljala kakšne zdravilne napoje iz rastlin. Bila je medicinska sestra, a je vseeno iskala naravna zdravila in čaje. Prav tako moja mami. Kot otrok sem pogosto prebolevala bronhitise in angine. Kadar mi pri kašlju ni pomagal noben antibiotik, mi je mami naredila prežgan sladkor, pripravek iz žajblja, tudi med v hrenu ali repi. Pri nas doma smo vedno iskali naravna zdravila. Seveda sem tudi veliko prebrala in preštudirala o stvareh, ki so me zanimale. Zelo hitro se namreč učim in si lahko veliko stvari zapomnim. Doma imam tudi ogromno literature, ki jo nenehno prebiram, še zlasti takrat, ko pripravljam izobraževanja in delavnice. Pa tudi prek spletnih izobraževanj v tujini sem si nabirala znanje. Zagotovo pa sem veliko prinesla s seboj že od prej.

Svetujete, kako lahko določeno rastlino koristno uporabimo v različnih napitkih, kopelih, kadilih, pa tudi, kako lahko z njimi čaramo. Vendar poudarjate, da ne delite nasvetov za uroke, temveč za čare. V čem je razlika?

O urokih govorimo, kadar želimo nekomu škodovati in delovati proti njegovi volji ali brez njegove vednosti. Čari so nasprotje tega. Čar je v bistvu naša namera ali želja, ki naj bi se izpolnila. Tisto, kar povemo vesolju, z njim sodelujemo prek različnih obredov ali pa jo zgolj ponavljamo v svojih mislih. To, kar počnem kot čarovnica in tudi priporočam bralkam, je uporaba rastlin za hitrejše izpolnjevanje želja, zdravljenje, blagostanje in ljubezen ali pa za čiščenje in zaščito. Rastline so svete in imajo vsaka svojo frekvenco delovanja, s katerimi nam pomagajo na fizičnem telesu ali pa povsem spiritualno. Čudovit primer je smilj, ki ima tako sposobnost, da lahko zakrpa natrgane dele naše hologramske mreže oziroma energijskega telesa. Podobno sivka, bosvelija, vrtnica, kamilica ali neroli, ki imajo kot eterična olja presenetljivo visoko izmerjene frekvence. Za zdravljenje ljudi in živali ter za čiščenje prostora so naši predniki prižigali žajbelj. Kot očiščevalno kadilo so ga uporabljali tudi, kadar so imeli občutek, da je v njihovem domu ali na posesti nekaj, kar tam ni ravno dobrodošlo.

Na svojih seminarjih opažam, da se ljudje vse bolj zavedajo, kako pomembno se je vračati k naravi, z njo delati, jo spoštovati, tako kot so to nekdaj počeli naši predniki še pred dobo velike industrializacije in množične potrošnje.

Letošnje leto zaznamujejo spremembe. Nekateri jih najbolj občutijo v odnosih, drugi na službenem področju, selitvi ali kako drugače. Kako nas rastline ali rituali lahko podprejo pri teh premikih, da bi šli lažje v spremembe?

Kot bioresonančna terapevtka vem, da je frekvenca oziroma energetsko valovanje tisto, ki pomaga zdraviti naše celice in celo telo. Naše celice imajo spomin, zato se lahko zelo hitro odzovejo, če prejmejo od zunaj spodbudne frekvence, ki so najbolj podobne njihovi zdravi frekvenci. Tako se uglasijo in začnejo resonirati na svojih najbolj optimalnih frekvencah. V tem primeru se telo zdravi in ozdravi. Problem nastane takrat, ko je prizadetih in poškodovanih preveč celic, da se te niso zmožne vrniti na svoje optimalne frekvence, in takrat nastopi kronična bolezen. Tudi vsaka rastlina ima svojo frekvenco. Nekatere imajo spodobnost zdravljenja nižjih frekvenc, kar pomeni, da zdravijo na fizični ravni. Druge nam pomagajo na spiritualnem, na našem nevidnem področju, v svetu energij. V ta namen pripravljamo kadila iz posušenih rožic ali eliksirje iz eteričnih olj. Najvišjo frekvenco naj bi imelo eterično olje vrtnice. Za primerjavo, človeško telo ima v normalnem stanju frekvenco nekje med 62 do 78 MHz, eterično olje vrtnice pa ima kar 320 MHz. Zato jo lahko uporabimo, kadar želimo spremembo zase, ko želimo podporo pri zdravljenju, ljubezni, pri vseh iskrenih namerah.

Nina Kasandra Klun: Čara z rastlinami

Kaj se zgodi, če postavimo vrtnico v svoj prostor?

Zaradi njenega vonja in frekvence eteričnega olja se bodo odnosi zelo hitro spremenili in postali bolj harmonizirani. Rastline ali eterična olja zaradi svojih visokih frekvenc delujejo tako mehko, neopazno, a vendar nam korenito spreminjajo prostor, v katerem smo živa bitja, tudi živali. Vendar moramo pri tem vedeti, katere rastline oziroma eterična olja lahko uporabljamo, če imamo doma hišne ljubljenčke, saj so nekatere zanje lahko strupene. Enako velja tudi za ljudi, ki so kronično bolni, za nosečnice in majhne otroke.

Katera rastlinja nas v tem času lahko najbolj podprejo in čez zimo dobro pripravijo na naslednjo pomlad?

Pozimi nam najbolj primanjkuje toplote, zato potrebujemo zeli, ki nas pogrejejo. Največja težava je preveč sluzi v telesu, ki se zaradi dodatne vlage ter hladu v našem telesu zviša in kopiči, postaja vse bolj lepljiva in povzroča bolezen. Zelišča s toplotnim učinkom jo lahko razkrojijo, da jo lahko naše telo lažje izloči in smo na pomlad spet prerojeni. Dobro je uživati hren, česen, cimet, ingver, poper, brin, čili, kurkumo, klinčke ... Ta zelišča delujejo proti mikrobom in imajo hkrati grelni učinek na telo. Lahko jih dodajamo k čorbam, juham in omakam. Ali pa iz njih pripravimo zimski tonik tako, da jih zložimo po plasteh v steklen kozarec za vlaganje, prelijemo z alkoholom, zapremo in za šest tednov postavimo v temen prostor. Vsaj enkrat na teden je treba kozarec pretresti. Nato precedimo in pijemo, najbolje eno jušno žlico na dan. Lahko vmešamo v vodo, sok ali čaj. Predvsem pa se pozimi izogibajmo sladkorju in hladni hrani ter pijači. 

Besedilo: Petra Košič// Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik