Nina Kasandra Klun: Zdravetz oziroma korenikasta krvomočnica - prinašalka zdravja

10. 5. 2019 | Vir: Jana
Deli
Nina Kasandra Klun: Zdravetz oziroma korenikasta krvomočnica - prinašalka zdravja (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Pred kratkim sem na izobraževanju o parfumeristiki spoznala res poseben vonj in posebno ime čudovite rastline. 

Raste predvsem v Bolgariji, kjer njeno ime pomeni 'prinašalka zdravja', pravijo pa ji zdravetz. Že od nekdaj je simbol zdravja in dolgega življenja, blaginje in mladosti. Skozi aromaterapijo in parfumeristiko sem se seznanila z mnogo vonji rastlin, a me je tokrat res začaral vonj zdravtza. Njeno latinsko ime je Geranium Macrorrhizum, pri nas pa ji rečemo korenikasta krvomočnica. Spada torej v veliko družino geranij in v rod krvomočnic, ki rastejo tudi na naših tleh.

Visokogorska rastlina

Natančno geografsko poreklo rastline menda ni znano, trenutno pa jo najdemo predvsem v zmernem pasu severne poloble, predvsem na Balkanskem polotoku, še posebej čislana je v Bolgariji. Raste na tem­nih, senčnih, kamnitih mestih med 1000 in 8300 metri nad morsko gladino. Med cvetenjem sredi poletja bo zagotovo opozorila nase s precej velikimi cvetovi. Cvetni listi so dolgi 15 do 20 mm. Med drugimi krvomočnicami jo boste prepoznali po tem, da ima 20 mm dolge praš­nike, ki so ukrivljeni navzdol, ali pa tudi po močni koreniki, po kateri je dobila ime. Steblo in cvetni peclji so pokriti s številnimi sedečimi žlezami in nežleznimi laski. Steblo ni olistano. Pritlični listi so dlanasto deljeni v 5 do 7 krp.

Uspeva tudi na vrtu

Rastlino so uspešno kultivirali in marsikje cveti v koritih ali na vrtu s cvetovi različnih barv, od bele to temno škrlatne, ali kot pokrovna rastlina. Je res izjemno aromatična in zdravilna, saj njene snovi delujejo protimikrobno. V zdravilne namene se uporablja cela rastlina. Torej, če jo boste želeli imeti na svojem vrtu, je tudi to možno. In zagotovo vas bo razvajala s svojim izjemno aromatičnim vonjem.

Zdravilne lastnosti

Eterično olje te čudovite krvomočnice ima protiseptične, protispazmodične, protialergijske sposobnosti. Zaradi vsebnosti flavonoidov znižuje krvni tlak pri bolnikih s hipertenzijo. Prav tako lahko zniža raven krvnega sladkorja pri diabetikih. Poleg tega lahko razbremeni simptome menopavze, stimulira krvne žile in lajša nespečnost ter utrujenost. Uporablja se na koži, proti srbečici, opeklinam, je pa tudi izjemen repelent. Podobno kot smilj ima belilne učinke na koži, zato se v kozmetiki uporablja v kremah proti pigmentnim lisam (jetrne pege) in za zmanjšanje gub ter za osvežitev predela okrog oči. Ja, res je razstrupljevalka naših jeter in krvi ter s tem neguje naše oči, saj so te v domeni jeter. Pa tudi v belilnih zobnih pastah jo boste našli ravno zaradi belilnih lastnosti.

Dišeči listi in cvetovi

Korenikasta krvomočnica ima poleg cvetov zelo dišeče liste. Destilirajo lahko torej tudi liste, navadno pa jih potem uporabijo kot gnojilo za vrt. Eterično olje kristalizira pri sobni temperaturi, zato ga je treba pred mešanjem z drugimi olji prej utekočiniti. Dobro se meša z naslednjimi eteričnimi olji: vrtnica, sivka, muškatna kadulja, hrastov lišaj, bergamot, sandalovina, ilang-ilang, vsa olja citrusov. Vonj spominja na dišeč gozd, tako da te v hipu razbremeni vseh težkih misli, strahu, nejevoljnosti. Vpliva na dvig razpoloženja in hormonov sreče, zato vam priporočam, da nekaj tega izjemnega 'zdravtza' posadite tudi na svoj vrt. Za vonj in srečo.

Besedilo: Nina Kasandra Klun // Fotografija: Shutterstock

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord