O zaznavi bitij iz nevidnega sveta

O zaznavi bitij iz nevidnega sveta (foto: Shutterstock, Matej Kolaković) Shutterstock, Matej Kolaković
Vir: Jana
19. 7. 2017

Ali lahko verjamete, da obstaja nekaj, česar vaše oko ne zazna?

33-letna Ljubljančanka trdi, da vidi in sliši svet, ki za številne ne obstaja. »Ljudje obsojajo,« je rekla, ko sva se odkrito pogovarjali o njenih stikih z onostranstvom. Njeno življenje se na zunaj zdi povsem običajno.

Ima poklicno izobrazbo, hodi v službo, je poročena in ima dva zdrava otroka. S cmokom v grlu je opisovala zadnji obisk iz dušnega sveta. »Zvečer sem otrokoma pela uspavanke. Nenadoma so se mi vlile solze in zaznala sem energijo dečka. Kar hudo mi je, ko to pripovedujem. Rekel je, da je osamljen, ker nima mamice. Prosil me je, naj mu jo pomagam poiskati. Nato sem ga poslala naprej v svetlobo oziroma duhovni svet. Verjamem v te stvari,« govori s pomirjujočo nežnostjo v glasu. Ta del svojega življenja zaradi strahu pred sodbami okolice drži zase. Prosila je, da njene identitete v članku ne razkrijemo.

Otroci mahajo v prazno

Verjame, da tudi njena otroka zaznavata bitja iz nevidnega sveta. »Ko je bil sin še mlajši, je v nekem trenutku planil v jok in začel mahati v praznino. Ni še govoril, zato mi ni mogel povedati, kaj vidi. Stanovanje smo kupili od gospoda, ki je bil na svoj dom zelo navezan. Umrl je, ko smo že nekaj časa živeli v njegovem stanovanju. Verjetno nas je po smrti prišel pogledat,« si razlaga.

Njen sin je star pet let, hči je dopolnila leto in pol. Družina od rojstva najmlajše članice živi v stanovanju pokojne sorodnice. »Tudi hči maha v prazno in pravi: Teta. Lahko, da vidi njo.« O podobnem nenavadnem mahanju v prazno v spletnih klepetalnicah šepetajo tudi nekatere druge mame.

Pišejo o majhnih duhcih, vilinčkih in svetlobnih podobah, ki jih omenjajo njihovi malčki. Številne med njimi ne verjamejo v resničnost nevidnega sveta, ki ga 33-letna sogovornica iz Ljubljane vidi že od otroštva. »Kot otrok sem vselej komaj čakala na popoldanski počitek. V babičini spalnici me je obiskoval Panček Zaspanček. Tako sem poimenovala podobo, ki se je prikazala v rumeno oranžni barvi. Pozneje sem spoznala, da je to barva nadangela Gabrijela, ki spremlja vse majhne otroke.«

Ali verjamete v angelska bitja?

Angeli so med nami, svet v svojih knjigah prepričuje irska pisateljica in ambasadorka miru Lorna Byrne. Svoj knjižni prvenec Angeli v laseh je izdala pred devetimi leti. Doslej so ga prevedli v najmanj 26 jezikov in ga lahko berejo v več kot 50 državah po svetu. Svojim bralcem pripoveduje, kako jo angelska bitja spremljajo že vse življenje. V knjigi podrobno opisuje njihove podobe z imeni in drugimi značilnostmi. Trdi, da angele in duhove vidijo prav vsi malčki, dokler ne spregovorijo.

Lorna Byrne

Tudi Byrnova je do izdaje prvenca svoje stike z angeli in drugimi bitji ohranjala zase. Odraščala je v družini, ki je njeno drugačnost jemala za bolezen. Bila je zasanjana deklica, ki je pozno spregovorila. Od otroštva je živela zaznamovana z diagnozo zdravnikov, ki so jo označili za duševno zaostalo. Šele pri 55 letih se je prvič povsem odkrito razpisala o angelih, ki jih vidi v podobni fizični obliki kot ljudi. Prepričana je, da njene resnice pred tem Irska in svet ne bi prenesla. Lani je izšla že njena šesta knjiga, v kateri Brynova z novimi zgodbami razkriva, kako je živeti z angeli. Kot pojasnjuje že v prvencu, so jo prav oni spodbudili k pisanju, da bi s svojimi knjigami svetu vrnila vero vanje.

Zgodbe o angelih niso pravljice

»Sem Tjaša Dorelay in pogovarjam se z angeli,« se 27-letna Kamničanka predstavlja na uradni spletni strani svojega podjetja. »Priznam, da mi je bilo prvič izjemno težko javno povedati, kakšen dar nosim in kaj počnem,« dodaja v predstavitvenem opisu.

Svet, ki ga diplomirana komunikologinja vidi skozi svoje oči, je tako barvit kot prostori v njenem centru za dušo, kjer sva se dobili. Sedeli sva v udobnih naslanjačih, ko je opisovala svojo resničnost sveta, ki bi ga marsikdo označil za pravljico. »Od kod pa so prišle pravljice? Nekdo je vendar moral nekoč zaznati, da ta svet obstaja,« pojasnjuje prijetna rjavolaska. Kot otrok je govorila, da bo v živ­ljenju počela nekaj nenavadnega in pomagala ljudem.

Pri 19 letih je spoznala, da se lahko pogovarja z bitji iz duhovnega sveta. »Včasih duša pokaže samo obraz ali samo zgornji del telesa. Vidim različne duhovne vodnike, angele, boginje, vile, škrate,« opisuje svoj svet. »Vsi smo kot otroci vedeli za te svetove. Vsi smo lahko čutili in videli energije. Kadar otroci pravijo, da vidijo podobe v barvah, je to res. To ni njihova domišljija,« je prepričana. Svoj dar deli z drugimi in jim prenaša sporočila iz duševnega sveta. Poslanstvo uresničuje v podjetju, ki ga je odprla pred petimi leti.

Tjaša Doleray

Hollywood verjame v duhove

Pogovore z nevidnim svetom je Hollywood iz znanstvene fantastike nedavno preselil kar v resničnostne oddaje. Še leta 2014 je bil televizijski svet popolnoma šokiran nad besedami ameriške igralke Kate Hudson, ki je v eni od pogovornih oddaj izjavila: »Z mamo Goldie Hawn vidiva pokojnike.« Tri leta pozneje so pogovori z onstranstvom redno na sporedu nekaterih TV-postaj.

V zadnjem letu dni so številni znani obrazi iz sveta zabave vrata svojega doma odprli mlademu svetlolascu iz Kalifornije.

Tyler Henry je med svetovno filmsko in glasbeno elito zaslovel kot medij za sporočila pokojnikov. Pogovore, ki jih v zvezdniških domovih snemajo kamere, lahko tudi v Sloveniji spremljamo na programu E! v oddaji Hollywoodski medij s Tylerjem Henryjem. Na priljubljenem TV-kanalu, ki je znan po dnevnih novicah o zvezdniških tračih, se v ZDA vrti že tretja sezona te uspešne resničnostne oddaje. 21-letni medij je pri desetih letih začel prejemati prva sporočila iz dušnega sveta, ki so se izkazovala za točna.

Tyler Henry

V eni od svojih oddaj je pojasnil, kako razume posmrtno življenje. »Ko človek umre, se poveže s tistim, kar je bog. V zelo globokem smislu. Takrat spozna pomen svojega življenja in duše, nato sporočila lahko predaja svojim bližnjim.« Suhljatemu svetlolascu so zaupala že številna zvezdniška imena, kot so sestre Kardashian, Eva Longoria in Boy George. Čeprav mu skeptiki očitajo zavajanje in laži, je dvome nekaterih dvomljivcev pretresel v epizodi z že pokojnim igralcem Alanom Thickom. Le nekaj mesecev pred njegovo smrtjo mu je pred kamerami napovedal možne težave s srcem. Thick takrat omembi ni pripisoval večjega pomena. Kot je pojasnil, dotlej moški v njegovi družini niso imeli opaznejših težav z visokim pritiskom ali aritmijo, kot je to jasnovidec lahko razbral iz sporočil Thickovih pokojnikov. Komaj tri mesece pozneje je bila prav srčna okvara usodna za igralčevo prezgodnjo smrt.

Vsak lahko sliši svoje vodnike

Vsi imamo sposobnosti medijstva, razberem iz pogovora s Tjašo Dorelay. V svojem centru za dušo tečajnike uči tehnik, s katerimi lahko po njenem prepričanju vsakdo vzpostavi stike s svojimi vodniki in angeli. »Če smo odprti in senzitivni kot otroci, smo lahko povezani z vsemi bitji. Tako se lahko povežemo s svojo dušo, ki je naše bistvo. Če smo povezani s tem, imamo dostop do vseh odgovorov. Takrat preprosto v sebi vemo, katera priložnost je za nas dobra in katera ni. Vendar kot odrasli pogosto izgubimo stik s svojim bistvom, ker smo se naučili svojo pozornost bolj usmerjati v svoje misli kot čute.«

Po njenih besedah lahko kadarkoli znova vzpostavimo povezavo, če si je želimo. Ključno je, da spustimo obsodbe do tega sveta. Otroci jih nimajo, zato lahko ohranjajo močno povezavo. »Nekateri otroci vidijo duše umrlih. Lahko se jim prikažejo vodniki, angeli in druga bitja. Veliko otrok vidi svoje osebne duhovne vodnike, ki imajo imena. Kadar otrok govori o kakšnem Pavlu, ni nujno, da gre za namišljenega prijatelja. Lahko se pogovarja s svojim vodnikom,« razlaga.

Če lahko, podvomite o svoji skeptičnosti

V Tjašin dušni center prihajajo po nasvete tudi starši, ki sicer ne verjamejo v obstoj sveta, o katerem jim pripovedujejo njihovi otroci. Takim staršem svetuje, naj kljub svojemu prepričanju otroku prisluhnejo.

»Številne stranke so mi povedale, da jim navadno celo koristi, kar jim pove otrok. Pred kratkim mi je neka mama priznala, da obžaluje, ker ni upoštevala sinovega svarila. Med vožnjo ji je svetoval, naj pot raje nadaljuje po drugi cesti. Kljub temu se je odločila ostati na začrtani poti. Ustavili so jo policisti in jo oglobili za prekršek,« pravi Tjaša Dorelay. Prepričana je, da ni naključje, če otrok o nevidnih bitjih pripoveduje staršem, ki dvomijo o obstoju dušnega sveta. »S tem jim otrok prinaša darilo njihove duše, ki jim sporoča, naj odprejo zavest in izstopijo iz svojih umskih okvirjev. Dušni svet obstaja in mi smo del tega sveta. Ljudje smo le duše v fizičnih telesih,« še pravi dekle iz Kamnika, ki govori z angeli.

Tudi Lorna Byrne s svojimi knjigami skeptike bodri, naj podvomijo o svojih prepričanjih. Kaj lahko izgubite, če se odprete možnosti, da obstajajo angeli, je vsaj milijon svojih bralcev po svetu že nagovorila priljubljena avtorica.

Besedilo: Petra Košič // Fotografije: Shutterstock, Matej Kolaković