Obsedenost s staranjem je bolezen zahoda, ki zatira resnično moč ženske!

Obsedenost s staranjem je bolezen zahoda, ki zatira resnično moč ženske! (foto: Profimedia) Profimedia
6. 9. 2016

Pred leti je Američanka Stefana spoznala starejšo žensko v odročni majevski vasici nekje v mehiški jungli Chiapas. Malo sta se pogovarjali in veliko smejali, na koncu pa jo je vprašala, koliko je stara.

Gospa je dvignila obrvi: »Koliko sem ... kaj?«

Pogledala je svojega sina, če je pravilno slišala vprašanje, saj ni tako dobro govorila špansko. A ji je potrdil, da je razumela pravilno. Skomignila je z rameni rekoč: »Takšnih stvari res ne vem.« Ni razumela, kaj pomeni starost in sin ji je poskušal obrazložiti.

Stefana se je šokirana obrnila k sinovi ženi in še njo vprašala, koliko je stara. »53... ali 58,« ji je smejoče odgovorila in kmalu ugotovila, da v majevski vasici, kjer so živela najbolj izolirana majevska ljudstva že tisočletja, ni nihče vedel svoje starosti oziroma mu za to ni bilo niti malo mar.

Ob tem se je vprašala: kakšen bi bil naš zahodni svet, če se ne bi tako obremenjevali s starostjo in se namesto tega preprosto starali? Tako kot luna ali sonce, ki zaideta vsak dan, brez vprašanj, koliko sta stara. In če bi ženske, starejše in mlajše, živele brez vere, da se njihova lepota in vrednost zmanjšuje z leti?

Več o sindromu ženskega staranja, ki mu ženske v t.i. civiliziranem svetu ne morejo uiti, si preberite na Sensa.si

Priporočamo