Obstaja 10 tipov empatov! Kateri od njih ste vi?

Ve, da nekaj z vami ni v redu, tudi ko nihče drug tega ne opazi! (foto: shutterstock) shutterstock
11. 7. 2021

Sposobnost zaznavanja čustev drugih ljudi, za katero mnogi pravijo, da ne izvira zgolj iz sposobnosti dobrega branja telesne in obrazne govorice, temveč gre za pravcato čustveno verzijo telepatije, se imenuje empatija, človeku, ki je za čustva drugih še posebno senzibilen, pa rečemo empat.

In čeprav smo običajne empatije sposobni skoraj vsi, pa je raven čustvene resonance med nami vendarle različna. Za prave empate imamo zato le tiste, ki so tovrstno najbolj senzibilni. Če ste med njimi, boste na večino naslednjih trditev odgovorili pritrdilno:

 • Čustva drugih ljudi vsrkate vase kot spužva in jih v sebi začutite kot svoja lastna.
 • Če je kakšen od vam bližnjih bolan (ga npr. boli glava), boste njegovo fizično bolečino začutili tudi v lastnem telesu.
 • Pogosto trpite zaradi fizične ali mentalne omotice in utrujenosti.
 • Samota vam je v veliko uteho. Šele ko ste sami, si zares odpočijete in napolnite baterije.
 • Tekom dneva pogosto muhasto menjate razpoloženje.
 • Če ste priča nasilju ali krutosti, preidete v stanje šoka.
 • Ste odličen poslušalec.
 • Ljudje, ki imajo težave, se po nasvet in tolažbo pogosto obrnejo na vas.
 • Živali in otroci vas naravnost obožujejo.
 • Ste prijazni in nežni po naravi.
 • Ste hipersenzitivni na fizično okolje (npr. vonj, okus, dotik, zvok ...).
 • Ne prenesete konfliktnih odnosov.
 • Zelo slabo prenašate gnečo.

Se najdete v večini trditev? Vedeti morate, da je biti empat lahko nekaj najbolj čudovitega na svetu, pa vendar je lahko tudi pravo prekletstvo. Slednjemu se boste lahko ognili, če boste dobro poznali svoje sposobnosti in njih potenciale ter se naučili postavljati meje ter tako ogniti nevarnosti, da se izgubite v čustvih drugih.

Da bi se še malce bolje spoznali, premislite, h kateremu od naslednjih desetih (ali več njih) tipov empatov najverjetneje spadate:

1. Empat, ki jasno čuti namero

To so ljudje, ki enostavno 'vedo', kaj bi morali storiti, kaj nameravajo storiti drugi ljudje in kaj se v resnici dogaja. Njihovi zaključki o tem, kaj je resnično in kaj se samo kot takšno kaže, pogosto nimajo nobene razumske ali logične podlage, a so njihovi zaključni vedno neverjetno točni.

Primer: Ste že kdaj enostavno 'vedeli', da bo avto pred vami na križišču zavil, čeprav je šofer pred vami pozabil vključiti smernik?

2. Čustveno dovzeten empat

Večina empatov je čustveno tako zelo dovzetnih, da tako fizično kot čustveno začutijo čustva drugih ljudi, še preden jih ti pokažejo in izrazijo.

Primer: Ste že kdaj videli od daleč prihajati človeka, za katerega ste enostavno vedeli, da je jezen, čeprav je bil ta še predaleč, da bi sploh lahko razbrali poteze njegovega obraza?

3. Fizično čuteč empat

Veliko empatov je zelo dovzetnih za fizične bolečine, zato bolezenska stanja drugih skorajda podoživijo na lastni koži. Včasih enostavno vedo, kaj drugega boli in kako ga boli, spet drugič to bolečino dejansko tudi čutijo v lastnem telesu.

Primer: Vas je že kdaj pričela boleti glava nenadno in brez vsakega razloga, da bi že naslednji trenutek izvedeli, da glava že cel večer boli prijatelja, s katerim sta se pravkar srečala?

4. Empat faune

Ta tip empata sliši, čuti in komunicira z živalmi.

Primer: Se vam je že kdaj zgodilo, da ste vedeli, da si mačka želi v prostor, čeprav je niste videli in ne slišali prositi za vstop?

5. Empat flore

Ta tip empata zna komunicirati z rastlinami. To, kar sporočajo, zazna in začuti v obliki fizičnih in čustvenih signalov.

Primer: Ste kdaj enostavno vedeli, da ste pozabili zaliti eno od sobnih lončnic, saj je ta 'kričala', da je žejna?

6. Geomantični empat

Te vrste empat zna brati energijo zemlje. Veliko njih zna začutiti in napovedati naravne katastrofe, še preden se te zgodijo.

Primer: Se vam je kdaj zazdelo, da se je šalica na mizi zatresla, več ur ali dni kasneje pa se je dejansko zgodil omembe vreden potres?

7. Empat – medij

Ta tip empata je sposoben videti, slišati, čutiti (ali zaznati v kombinaciji vseh naštetih načinov) duhove, najpogosteje preminulih posameznikov.

Primer: Vas je kdaj, ko ste bili (morda na pol v snu) obiskal pokojni, za katerega pa takrat še niste vedeli, da je umrl?

8. Psihometrični empat

Ta empat je sposoben priti do informacije, energije in vizij s pomočjo fizičnih predmetov (naj si bo fotografij, oblek, nakita in podobno).

Primer: Ste kdaj v roke dobili kakšen zelo star predmet in naenkrat začutili, kako se je počutil človek, katerega last je bil?

9. Prekognitivni empat

Ta tip empata čuti, kaj se bo zgodilo, še preden se to zgodi, pa naj gre za pojav ali situacijo. Takšne prebliske pogosto dobi v sanjah, včasih pa tudi v budnem stanju kot nekakšne vizije ali v obliki občutkov (strah, napetost ali navdušenje).

Primer: Se vam je že kdaj zgodilo, da ste začutili nenavadno nervozo in vedeli, da se bo v naslednjem trenutku nekaj zgodilo, nato pa je izza ovinka pred vaš avto skočil pes?

10. Empat – telepat

Telepatski empat zazna tako čustvena stanja kot tudi posamične misli drugih ljudi.

Primer: Se vam je kdaj zgodilo, da ste enostavno vedeli, kaj misli vaš bližnji, pa čeprav se je ta trudil pred vami skriti, kaj natančno ga tisti hip skrbi?