Osho in njegovih 365 jutranjih in večernih kontemplacij!

Osho in njegovih 365 jutranjih in večernih kontemplacij! (foto: profimedia) profimedia
12. 10. 2016

Osho je eden od najbolj drznih in manj tradicionalnih mislecev, kar jih poznamo. Njegove modre, uporne in iskrive duhovne misli zato danes z razlogom navdihujejo mnoge.

Svojim sledilcem je Osho pogosto 'zabičal', naj skušajo dnevno vsaj za nekaj ternutkov opustiti um in se okopati v božanskosti. Le takšni trenutki so namreč resnični trenutki. In le takšni trenutki so edini, za katere lahko rečete, da ste res živeli; vsi ostali bodo pozabljeni.

Meditacije za samozavedanje

Knjigi Ko se zbudim in Preden zaspim, ki sta pred dnevi v slovenskem prevodu izšli pri založbi Primus, sta bili ustvarjeni prav s tem namenom in to na Oshovo pobudo.

Zasnovani sta tako, da vsak dan zajame določeno temo, jutranja in večerna tema pa druga drugo dopolnjujeta. Vsebujeta 365 meditacij, ki so predvidene kronološko, ne naključno prebiranje.

Besedila na straneh obeh knjig so izvlečki z intimnih srečanj, na katerih se sodobni mistik Osho pogovarja z ljudmi z vseh vetrov. Najboljši čas za prebiranje jutranjih odlomkov je takoj, ko se zbudite, preden se um začne ukvarjati z vsakodnevnim dejavnostmi.

Osho v knjigi občasno omenja sanjase oziroma sanjasine. Ta izraz ensotavno pomeni sprejem odločitve, da v svoje življenje vnesete samozavedanje, predanost da si vzamete čas za odkrivanje in slavljenje tako notranjega kot tudi zunanjega, običajnega, vsakdanjega sveta.

Prebiranje odlomkov te knjige je samo po sebi kontemplacija, kajti, kot pravi Osho, besede mistika niso del teorije, ki bi jih lahko človek sprejel ali zavrnil; bralca ne nagovarja, naj postane privrženec ali vernik. Celo besede ko take so nepomembne – pomembno je samo, kaj razkrivajo.

  • »(Mistikove) besede so prežete s tišino, njegove besede niso hrupne. Imajo melodijo, ritem, zven in v samem jedru njegovih besed je tišina. Če lahko prodrete v nejgove besede, naletite na neskončno tišino.« - Osho, The Dhammapada, The Way of the Buddha, 3. knjiga

Ko se zbudim

365 poživljajočih trenutkov za zavesten začetek dneva

Knjigo Ko se zbudim lahko prebirate samo ali pa v kombinaciji z večerno knjigo. Besedila so izbrana prav za jutranji čas – za umirjen, meditativen začetek dneva.

  • Jutranja meditacija, 13. oktober - meditacija št. 286

oshoKolektivna zavest postaja nemirna, ker nas učijo, naj bomo ambiciozni. Kako lahko počivate, ko ste ambiciozni? Ambicija pomeni, da je treba teči, in to hitro, kajti obstajajo tudi drugi tekači. Niste sami: tekmujte, tekmujte na vse mogoče načine. Ni pomembno, ali je vaš način dober ali slba, pomemben je samo uspeh. Vedno znova nam dopovedujejo,d a je uspeh najpomembnejši.

Če ste uspešni, bo vse, kar ste naredili, obveljalo za dobro. Če vam spodleti, bo za slabo obveljalo celo tisto, kar je bilo dobro.

Pripravljajo nas na politični boj – za denar, moč, prestiž, ugled, slavo. Vse te stvari seveda ustvarjajo nekakšno vročičnost in vam ne dovolijo, da bi počivali; počitek se zdi potrata časa. Vedno znova nas z vseh koncev in krajev opominjajo – to počnejo starši, duhovniki, pedagogi in politiki – da je bolje početi nekaj kot nič. In počitek pomeni, da ne počnemo nič. Govorijo nam celo, da je dobro tudi, če počnemo neumnosti – samo da nekaj počnemo. Pomembno je, da nekaj počnemo, da smo v pogonu, da ne izgubimo tega delovanja. Počitek nadvse prezirajo. Pravijo, da je prazen um hudičeva dealvnica.

Počitek pomeni praznino. Počitek pomeni, da ni misli in želja. Pomeni, da nimate kam iti – človek preprosto počiva v svoji biti. Gre za izjemno zadovoljstvo nad sedanjim trenutkom. Zadovoljni smo, ker smo tukaj in zdaj. Ni prihodnosti ali preteklosti, obstaja samo ta trenutek. Ni prostora, da bi kam stekli; niti ni prostora, da bi vzniknila misel.

Preden zaspim

365 poživljajočih trenutkov za zavesten zaključek dneva

Knjigo Preden zaspim lahko prebirate samo ali pa v kombinaciji z jutranjo knjigo. Besedila so izbrana prav za večerni čas – za umirjen, meditativen zaključek dneva.

  • Večerna meditacija, 13. oktober - meditacija št. 286

OshoKo vidite čudovit sončni zahod in občutite radost, seveda pomislite, da radost izvira iz čudovitega sončnega zahoda. To ne drži. Čudoviti sončni zahod v vas preprosto sproži proces meditacije: Je tako lep, da so vaše misli obstale. Ste v stanju občudovanja; prizor vas je očaral. In v trenutku, ko ne mislite ničesar več, se znajdete v stanju globoke meditacije. Dotaknete se izvira radosti v sebi.

Osho

Duhovni učitelj

Z imenom "Rajneesh" Chandra Mohan Jain (1931-1990) se je Osho rodil v mali vasici sredi Indije in odraščal v času, ko se je Indija osvobajala britanskega jarma. Vzgajala sta ga stara starša in zelo kmalu je bilo jasno, da Osho ni povsem običajen otrok. Mali Rajneesh je bil nadpovprečno radoveden otrok z veliko vprašanji, ki je o stvareh rad temeljito podebatiral. Slišano je vedno tudi preveril in v nič ni kar na slepo verjel.

Takšen je ostal tudi potem, ko je že dosegel svetovno slavo.

  • "Nikoli rojen. Nikoli umrl. Zgolj obiskal planet Zemljo." - Osho

Učitelj, ki se ne pusti vkalupiti!

Osho je s svojo drznostjo in živim uporniškim duhom vseskozi kljuboval 'predalčkanju'.

V tisočih govorov, od katerih jih boste mnogo našli tudi na youtubu, rapravlja o vsem mogočem: od človekovega iskanja smisla življenja do najbolj perečih družbenih in političnih vprašanj, s katerimi se danes spoprijemamo v družbi. Čeprav Osho sam ni pisal knjig, boste v vseh boljših knjigarnah vendarle našli mnogo njegovih 'del'. Večinoma gre za prepise avdio- in videozapisov njegovih improviziranih nagovorov mednarodnega občinstva.

Londonski časopis Sunday Times je Osha označil za enega od 'tisoč tvorcev dvajsetega stoletja', ameriški pisatelj Tom Robbins pa za 'najnevarnejšega človeka od časov Jezusa Kristusa'. Indijski časopis Sunday Mid-Day je Osha uvrstil v deseterico ljudi – skupaj z Gandhijem, Nehrujem in Budo – ki so spremenili usodo Indije.

Nov prebujeni človek!

Osha o svojem delu pravi, da pomaga ustvarjati pogoje, ki bodo omogočili rojstvo nove vrste človeka. Tega novega človeka pogosto označuje z izrazom 'Zorba Buda'. To je človek, ki je sposoben uživati tako v posvetnih užitkih v vlogi Grka Zorbe kot v tihi umirjenosti v vlogi Gautama Bude.

Vse Oshojeve govore in meditacije povezuje rdeča nit – vizija, ki zaobjame tako neskončno modrost celotne preteklosti kot najvišje potenciale današnje (in jutrišnje) znanosti ter tehnologije.

Aktivne meditacije

Osho slovi po svojem revolucionarnem doprinosu k znanosti notranje preobrazbe.

Njegov pristop k meditaciji upošteva pospešen korak sodobnega življenja. Njegove enkratne aktivne meditacije OSHO, ki vključujejo različne aktivnosti (od plesa do psihofizičnih vaj) so zasnovane tako, da človeku najprej pomagajo znebiti se nakopičenega duševnega in telesnega stresa, kar mu omogoča, da v vsakdanjem življenju lažje izkusi globoko tišino in sprostitev v stanju brez misli.