Osho: "Ljubezen ni kamen, temveč je cvet, in to redek cvet!"

Osho: "Ljubezen ni kamen, temveč je cvet, in to redek cvet!" (foto: profimedia) profimedia
25. 7. 2016

Kaj je ljubezen? In kdo zares ljubi? Mojster Osho ve. V nadaljevanju vas zato vabimo k zanimivemu branju Oshojeve misli o ljubezni in nje najvišji ter najčistejši obliki - prijateljstvu!

Izbrani odlomek iz knjige Zlata zrna:

zlata zrnaKo se zazrete v sončni zahod, samo za sekundo pozabite na svojo ločenost. Vi sami ste zahod. To je trenutek, ko občutite njegovo lepoto. Vendar je v trenutku, ko rečete, da je zahod res lep, ne občutite več. Vnovič ste se vrnili v svojo ločeno, zaprto entiteto ega. Zdaj govori um. In to je ena od skrivnosti, da namreč um lahko govori, pa ne ve ničesar; srce pa ve vse, pa ne more govoriti. Nemara je težko spregovoriti, če veste preveč. Um ve tako malo, da zlahka govori. Jezik zadostuje zanj, za srce pa ne. Včasih pa pod vplivom določenega trenutka, zvezdnate noči, sončnega vzhoda ali prelepega cveta zgolj za trenutek pozabite, da ste ločeni. In celo ko to pozabite, se sprostita veličastna lepota in ekstaza.

V življenju ni nič stalnega, nič ne more biti stalno. Ni v vaših rokah, da bi kar koli naredili stalno. Samo mrtve stvari so lahko stalne. Bolj ko je stvar živa, bolj je minljiva. Danes je ljubezen tukaj, jutri pa človek ne ve. Lahko da bo še tukaj, lahko da je ne bo več. Ni v vaših rokah, da bi to nadzorovali. To je dogajanje. Ničesar ne morete storiti. Ne morete je ustvariti, če je ni. Nemara je tam, nemara je ni. Preprosto nemočni ste.

Kamenje je lahko stalno. Cvetje ne more biti. In ljubezen ni kamen, temveč je cvet, in to redek cvet. Srce je preseganje dvojnosti. Srce stvari vidi jasno, ljubezen pa je njegova naravna lastnost in ne nekaj, v čemer bi se morali izuriti. In ta ljubezen nima nasprotja v sovraštvu. Zmožni ste preiti onkraj dvojnosti ljubezen/sovraštvo. Prav zdaj v vašem življenju oboje hodi z roko v roki. Ljubite isto osebo, kot jo sovražite, zato je zjutraj na vrsti sovraštvo, zvečer pa ljubezen – kar pa povzroča veliko zmedo. Niti ne razumete, ali ljubite osebo ali jo sovražite, ker oboje počnete ob različnih časih.

Vendar tako deluje um, ki deluje prek protislovij. Tudi evolucija deluje prek nasprotij, vendar ta nasprotja v obstoju niso protislovja, temveč se dopolnjujejo. Tudi sovraštvo je neka vrsta ljubezni, le da stoji na glavi. Ljubezen, ki izhaja iz uma, je venomer sovraštvo-ljubezen. Ne gre za dve ločeni besedi, temveč za eno samo zloženko: »sovraštvo - ljubezen« deli na dvoje zgolj vezaj. Ljubezen pa, ki izhaja iz vašega srca, presega vsakršne dvojnosti ...

Vsakdo išče tisto ljubezen, ki sega onstran ljubezni in sovraštva, vendar išče iz uma, torej je nesrečen. Vsak ljubimec čuti poraz, prevaro, izdajstvo, vendar nihče ni kriv za to. Resničnost je ta, da uporabljate napačen pripomoček. Tako je, kakor če bi nekdo z očmi prisluhnil glasbi, nato pa ponorel, ker ne bi bilo glasbe. Vendar oči niso namenjene za poslušanje, niti niso ušesa namenjena gledanju.

Um je zelo podjeten, preračunljiv mehanizem. Ničesar nima opraviti z ljubeznijo. Ljubezen bo kaos in zmotila bo vse, kar je povezano z umom. Srce nima ničesar opraviti s podjetnostjo, saj je venomer na počitnicah. Lahko ljubi in ljubi lahko, ne da bi kdaj sprevrglo svojo ljubezen v sovraštvo. Ne vsebuje strupov sovraštva. Vsakdo to išče, vendar z napačnim pripomočkom, zato je na svetu toliko neuspeha. In počasi, počasi se ljudje zapirajo, ko vidijo, da ljubezen prinaša zgolj nesrečnost: »Vsa ljubezen je nesmisel.« Ustvarijo debelo oviro do ljubezni. Vendar bodo ti ljudje zgrešili vso življenjsko radost, zgrešili bodo vse, kar je vrednega ...

Prijateljstvo je najčistejša ljubezen. Je najvišja oblika ljubezni, ob kateri nihče ničesar ne zahteva, ne postavlja nikakršnih pogojev, v kateri posameznik enostavno uživa v dajanju. Človek veliko pridobi, vendar je to drugotnega pomena in zgodi se samo od sebe. Živeti brez prihodnosti je največji pogum. Zgolj strahopetci živijo v prihodnosti. Človekova preteklost je bila zelo strahopetna. Človek je namreč živel v prihodnosti in ne v sedanjosti:

»Vse, kar se mora zgoditi, se ima zgoditi jutri.« In v tem upanju so ljudje živeli in umirali. Tisto, kar so čakali, se ni nikdar pojavilo. Izkazalo se je, da so čakali Godota. Sedanjost je ostala neraziskana, ne da bi jo kdo živel, to pa je edina resničnost, ki obstaja.

knjige

Meditramo na izbrano karto tedna!

Tokratna izbrana karta prihaja iz kompleta OSHO ZEN TAROT!

PrijateljstvoPRIJATELJSTVO

  • Mala arkana
  • Voda: Čustva

Veje teh dveh cvetočih dreves so prepletene in njuno odpadlo listje se v prečudovitih barvah meša na tleh. Tako je, kot če bi bili nebesa in zemlja združeni z mostom ljubezni. Vendar drevesi stojita vsaksebi, vsako korenini v prsti in ima svojo povezavo z zemljo. Tako predstavljata bit resničnega prijateljstva, saj sta drugo z drugim zreli in lahkotni, naravni. Njune povezave ne bremeni nikakršna nujnost, nikakršna potreba, nikakršna želja po spreminjanju drugega v nekaj drugačnega.

Karta nakazuje pripravljenost, da vstopimo v takšno prijateljstvo. Medtem lahko opazite, da vas nič več ne zanimajo nobene vrste drame in romance, v katere so vpleteni drugi. Ničesar ne zamujate. Gre za rojstvo višje, bolj ljubeče lastnosti, porojene iz polnosti izkušnje. Gre za rojstvo ljubezni, ki je resnično brezpogojna, brez pričakovanj ali zahtev.

Meditacija na pomen karte Prijateljstvo!

Najprej meditirajte, bodite polni blaženosti, potem pa vas bo obilica ljubezni poiskala kar sama. Potem je biti z drugimi prelepo, biti sam pa je prav tako lepo. Potem je tudi preprosto. Niste odvisni od drugih in drugih ne delate odvisnih od sebe. Potem gre venomer za prijateljstvo, za prijateljsko naravnanost. Nikdar se ne sprevrže v razmerje, temveč zmeraj ostaja sorodnost.

Sorodni ste si, vendar ne ustvarjate zakonske zveze. Zakonska zveza nastane iz strahu, sorodnost pa iz ljubezni.

Ustvarjajte odnos sorodnosti. Dokler se stvari godijo lepo, si jih delite. Če pa uvidite, da je treba oditi, ker se vajini poti na razpotju ločujeta, se poslovite globoko hvaležni za vse, kar vam je pomenil drugi, za vso radost in ves užitek in prelepe trenutke, ki ste jih delili z njim. Brez nesrečnosti, brez bolečine se preprosto razideta.

Priporočamo