Osho o resnični ljubezni in navezanosti

Osho o resnični ljubezni in navezanosti (foto: Profimedia) Profimedia
2. 1. 2021

Marsikdo se je že kdaj vprašal, ali je to, kar čutimo do partnerja resnična ljubezen, ali gre morda le za navezanost. Ste že kdaj slišali za rek: »Če nekoga resnično ljubite, ga morate najprej osvoboditi.«? Ljubezen ni enostavna, saj pogosto prepleta z navezanostjo, meja med njima pa je zelo tanka in nevarna.

Duhovni guru Osho v knjigi The book of secrets (Knjiga skrivnosti) v spodnjem odlomku opisuje razliko.

Ljubezen se spremeni v navezanost, ko ljubezni pravzaprav ni. Zavajali ste se, saj je bila ljubezen le predigra, ki ji je sledila navezanost. Vsakič, ko se zaljubite, se odnos po določenem času spremeni v rutino in vi postanete nesrečni. Zakaj se ta cikel vedno ponavlja?

Pred nekaj dnevi je k meni prišel gospod s slabo vestjo. »Ljubil sem žensko, zelo sem jo ljubil. Ko je umrla, sem jokal in jokal, čez nekaj časa pa sem se začel zavedali nekakšne svobode, kot da bi s svojih ramen odložil breme. Kot da bi bil osvobojen,« je povedal.

V tem trenutku se je začel zavedati druge plasti čustva. Jokal je in govoril, da brez nje ne more živeti. Da je življenje brez nje enako smrti, ampak globoko v sebi se je začel zavedati, da se počuti osvobojenega.

Tretja plast plast je bil občutek krivde. Ko je gledal njeno mrtvo telo, se je začel spraševati, kako jo je lahko izdal tako hitro. »Kaj je se zgodilo mojemu umu? Pomagajte mi.«

Nič se ni zgodilo, nihče ni nikogar izdal. Ko se ljubezen spremeni v navezanost, postane breme, kot nekakšna vez med dvema osebama. Ampak zakaj sploh pride do te spremembe? Zavedati se moramo, da je bila ljubezen, iz katere je nastala navezanost, v resnici le iluzija ljubezni. Poigravali ste se sami s seboj, misleč da je to ljubezen. V resnici pa ste potrebovali le nekoga, s katerim se lahko povežete. Če boste pogledali še globlje v svoja čustva, boste ugotovili, da ste iskali suženjstvo.

Vsi imamo nekakšen strah pred svobodo. Čeprav nenehno razpravljamo o svobodi, nihče v resnici noče biti povsem svoboden, saj je ta enaka samoti. Ko postanete dovolj pogumni, da se soočite s samoto, takrat ste lahko končno tudi svobodni.

Ampak nihče ni dovolj pogumen. Vsi potrebujemo nekoga, na katerega smo lahko navezani. Zakaj? Se bojimo samote? Velikokrat se dolgočasimo. Ko si sam, se nič ne zdi pomembno. Ko pa smo z nekom, okrog sebe ustvarimo umetne pomene.

Povzeto po: Ideapod.com