Peter Mulraney: Moje življenje je moja odgovornost!

Peter Mulraney: Moje življenje je moja odgovornost! (foto: profimedia) profimedia
13. 10. 2019

»Živeti zavestno pomeni, da se zavedate, kaj se v življenju dogaja, in kar je še pomembnejše, kaj se dogaja v vaši glavi,« v knjigi spoznanj, da živimo zavestno, piše Peter Mulraney, ki ga javnost morda bolje pozna po seriji kriminalnih romanov in knjig za samopomoč.

Moje življenje je moja odgovornost je pomenljiv naslov knjižne novosti, ki posega v področje zavestne duhovnosti in osebne rasti. Je še ena izmed knjig, ki si zadnje desetletje prizadevajo spodbuditi ljudi, da raziščejo svoja prepričanje in prevetrijo svoje domneve o tem, kako zavestno v resnici živijo.

»Vsak od nas nasledi prepričanja svoje družine, kulture, v kateri živi, prevzame jih med šolanjem in preko sporočil medijev,« uvodoma piše avtor in dodaja: »S tem ni nič narobe. Vse je del načrta. Nekje morate začeti, ko pridete na ta planet. Vendar boste na neki točki poklicani, da se premaknete s te začetne točke. Veliko se nas temu klicu upira. Sliši se negotovo, kot da prinaša preveč težav.«

Peter Mulraney je tak klic prvič zaslišal v svojih tridesetih. Ali bolj natančno, v krizo srednjih let ga ni pahnil klic, temveč šepet, ki ni odnehal. »Ves čas me je vabil, da pogledam vase in preneham toliko skrbeti za stvari, ki se dogajajo po svetu in okrog mene. Včasih me je spodbudil, da berem knjigo določenega avtorja, da poslušam določen govor ali da grem na kakšen tečaj.«

Na podoben način se takšna prišepetavanja ’priplazijo’ v življenja tudi drugih ljudi. In ko se to zgodi, je pomembno, da v zvezi z njimi ukrepamo in pričnemo te notranje glasove tudi raziskovati, kar je storil tudi Peter Mulraney in svoja spoznanja zapisal v knjigo Moje življenje je moja odgovornost.

Knjigo Moje življenje je moja odgovornost boste lahko brali tako, da boste poglavja izbirali poljubno glede na tematiko, ki vas v danem trenutku najbolj nagovori. Vsako od poglavij je namreč zaključena celota, ki sama po sebi ponuja obilo snovi za razmislek in razpravo.

Tematike v knjigi zbranih esejev segajo vse od vprašanj odgovornosti, smrti, življenjskega namena, doživljanja sveta in narave, pa tudi vprašanj lastnine, moči besed in mnenja ter najrazličnejših dram, ki jih ljudje tudi sicer preigravamo v svojih življenjih. Avtor v knjigi nazadnje spregovori tudi o svobodi, polju možnosti in pomenu čuječnosti.

V nadaljevanju za pokušino povzemamo enega od Mulraneyevih poglavij iz knjige, ki nosi naslov: Le zato, ker verjamete, da je tako!

»Le zato, ker vi verjamete, da je nekaj res, ne pomeni, da je to res tudi za koga drugega.«

Avtor bralca v tem poglavju povabi k razmisleku o izvoru naših prepričanj z naslednjimi besedami: »Včasih verjamemo in brez premisleka sprejmemo, kar nam povedo drugi. To se nam zgodi, ko smo še otroci in nimamo dovolj informacij ali izkušenj. Kot odrasli pogosto pridemo v podobne situacije, ko nam kakšen strokovnjak pripoveduje o stvareh. Na primer, koliko od nas ima dovolj podatkov ali ustreznih izkušenj, da bi vedel, če je globalno segrevanje posledica človeškega ravnanja ali ni?«

Takšna prepričanja so zgolj kulturne in znanstvene teorije, za katere nam v resnici nihče ne more dati zagotovila, da so pravilna. Pa vendar številna izmed njih omogočajo, da delujemo kot družba, kot skupine s skupnimi pogledi na svet.

Nekaj povsem drugega pa so naša osebna prepričanja.

»Vaše mnenje o sebi nima ničesar skupnega z mojim mnenjem o vas. Prav tako se, kar vi mislite o meni, morda ne ujema s tem, kar si jaz mislim o sebi. Dejansko, karkoli si mislite o nekom drugem, je bolj odvisno od vas in vašega pogleda na svet kot od česarkoli drugega,« v tem poglavju še piše avtor in svoje razmišljanje zaključuje s posebne vrste izzivom: »Izziv za nas je, da se zavedamo svojih prepričanj in jih preverjamo. Ali so osnovana na dejstvih ali na osnovi naše razlage? In za naj je to težko vprašanje, glede na to, kako deluje naš razum.

V kolikor bi si želeli o dani temi prebrati še več, vam v branje priporočamo …

Moje življenje je moja odgovornost

Spoznanja, da živimo zavestno

knjigaPeter Mulraney je odraščal v južni Avstraliji, potem pa je odšel v Adelaide. Dokončal je gimnazijo in obiskoval univerzo, kjer je med študijem spoznal dekle iz Italije in tam tudi ostal. Je poročen in ima dva odrasla otroka.

Delal je kot učitelj, zavarovalni agent v banki in kot javni uslužbenec. Zdaj vsak dan piše.

Je avtor serije kriminalnih romanov Inšpektor West in serije knjig Živeti sam, za tiste, ki so po dolgotrajni zvezi ostali sami. Prav tako je napisal serijo knjig Vsakdanje poslovne spretnosti za tiste, ki bi radi izkoristili svoje znanje in sposobnosti.

V svoji tokratni knjigi se avtor s pridom poda še na področje duhovnosti in osebne rasti.

Knjigo lahko virtualno prelistate tudi na spletni strani založbe Gnostica: TUKAJ!

Priporočamo