Potovanje gurujev – čudovit roman Roka Babnika o usvajanju čuječnosti in ljubezni do sveta!

Potovanje gurujev – čudovit roman Roka Babnika o usvajanju čuječnosti in ljubezni do sveta! (foto: profimedia) profimedia
22. 4. 2018

»Ne glej me kot svetnico,« se je zasmejala. »Tudi jaz sem krvava pod kožo. Le da znam v nasprotju s tabo stvari zadržati zase.« Naredila je prefrigan izraz, potem pa se je spet zasmejala.

Uvodni odlomek smo si izposodili iz atraktivnega romana Potovanje gurujev, ki govori o mladem paru na poti ustvarjanja čuječnosti in ljubezni do sveta, pa tudi o slabi vesti in očitkih. Zanimivo knjižno novost, po kateri bodo rado posegali tako ljubitelji romanov kot navdušenci nad ezoteriko, je podpisal slovenski avtor Rok Babnik. Knjiga je pred dnevi izšla pri založbi Primus.

V romanu inženirja, ki ga poleg tehnike od nekdaj zanimajo tudi področja človekovih misli in nezavednega, sam pa tudi že osem let intenzivno vadi čuječnost z učitelji nasledstvene linije Miguela Ruiza, je moč zaznati obilo lastnih osebnih izkušenj avtorja, kar pripoved naredi še toliko bolj živo, bralcu pa omogoči, da skozi pestro medosebno dinamiko akterjev romana ter situacijsko razgibano in opisno bogato zgodbo mimogrede dobi še dragocen uvid v sposobnost spoprijemanja z neprijetnimi mislimi in občutki s pomočjo čuječnosti.

Naj povedano ponazorimo z odlomkom, v katerem se zrcalijo pomisleki in strahovi številnih parov.

»Kolikor opažam pri sebi in znancih, gre v življenju na splošno takole: lahko pridejo leta, ko se osebi zbližujeta, lahko pa se zgodijo obdobja ali dogodki v življenju, ko se oddaljita. V nazorih, hobijih, čustveno ... na raznih področjih. To je naraven razvoj stvari. Ne vem, koliko se bova midva ujemala čez deset ali trideset let – morda enako, morda še bolj, morda veliko manj. To me trenutno niti ne zanima. Hvaležna sem za to, kar imam zdaj.«

Da je ne bi narobe razumel, je še dodala: »Želim živeti s tabo in upam, da bo med nama vedno tako lepo, kot je zdaj. Le dovoljujem življenju, da se lahko obrne tudi drugače.«

Nadir je molčal. Malo je bil razočaran – raje bi od nje slišal obljubo ali vsaj namen, da bo ostala z njim za vedno.

Po drugi strani mu je bil všeč njen način gledanja na prihodnost. Njen pogled je bil skladnejši z vesoljnim redom. S spremenljivostjo, z nepredvidljivostjo in s končnostjo vsega.

Rdečo nit roman Roka Babnika ima v rokah srečen in zaljubljen par tridesetletnikov.

Čeprav je razmerje Nine in Nadirja harmonično in trdno, se vse spremeni, ko eden od njiju med intimnejšim stikom s prijateljem prestopi prag zvestobe. Ko se vsak zase trudita najti izhod iz primeža nezadovoljstva in slabe vesti, nepričakovano odkrijeta, zakaj nikdar v življenju nista mogla biti dlje časa srečna. Pomoč iščeta pri učiteljih modrosti in ljubezni, a se kmalu izkaže, da tudi ti niso presegli človeške šibkosti.

Izkušnje so ji govorile, da ja. Ni se prvič znašla v taki situaciji. Nadir je imel prav, ko si je vedno postavljal meje. Bila je mlada in naivna, ko je slepo sledila 'naukom', da je treba 'odpreti srce' in uiti iz 'kletke razuma'. Razuma naj bi predstavljal 'nižje ravni zavedanja', imel naj bi nižje 'vibracije'. Izkušnje pa so jo učile drugače: potrebovala je tudi razum: meje, logično presojanje in moč volje. Slepo slediti ljubezni, lepemu in trenutnemu dobremu občutku ni bil čudežen recept za srečo: ljubeča Nina je bila zaletava, izgubljena med željami, naivna in nezmožna načrtovati prihodnost. Ljubečo Nino je bilo nujno prepletati z zdravo pametjo, če je hotela uresničiti svoje želje in ohraniti, kar je bilo zanjo dragoceno.

Srednja pot! je z velikimi črkami pisalo v dedkovi knjigi.

Priporočamo tudi!

Knjižne novosti, ki jih ne gre spregledati!

potovanje gurujevPoleg romana Potovanje gurujev Roka Babnika, ki ga odlikujeta zanimiva ljubezenska zgodba, polna duhovne vznesenosto, a tudi še kako potrebne prizemljenosti, so pri založbi Primus izdali še nekaj zanimivih knjižnih novosti, ki jih ne gre spregledati.

Pri založbi so med drugim izdali šesto knjigo iz serije knjig o transurfingu Vadima Zelanda, o kateri smo že pisali tukaj, pa tudi knjigo Toni in tokovi legendarnega doktorja klinične psihologije Ralpha Metznerja, v kateri ta črpa iz intuitivne senzibilnosti in psihoterapevtskih izkustev, ko pripoveduje zelo človeške zgodbe o duhovnem zdravljenju in družinskih spravah skozi prostor in čas.

Bera novih knjig pri Primusu je bogatejša tudi za zanimivo potovanje z Bekimom Sejranovićem, balkanskim pustolovcem in glavnim protagonistom romana Tvoj sin Hucklebbery Finn. Knjiga popisuje potovanje, dokumentirano v filmu Od Tokia do Morave, ki je hkrati uresničenje otroških sanj. Film je tudi navdihnil Bekimov roman Tvoj sin Huckleberry Finn.

Izšli so tudi Jebopisi Eve Pacher (Barbare Pešut), za katere je Jurij Hudolin zapisal: "Eva Pacher je napisala knjigo, ki jo je nujno prebrati, saj je v svojem žanru napisana presežno, natančno in filigransko, beseda da besedo, fuk da fuk, bedak pa naj koplje jamo sam sebi vse življenje. Kdor ne fuka in kdor ni fukal pač nič živel. To so Jebopisi."

Tu je še Poslednja tableta - roman o udbovcih, tajnih udbovskih dokumentih, prevzemanju oblasti ... skratka pereči temi, ki je še vedno aktualna, in Kuharske igrarije - knjiga, ki vabi odrasle, da se lotijo kuhe z otroki in da skupaj pogledajo, kako prepoznati kakovost živil in njihovo prehransko vrednost. Zbirka pesmic, rim in  izštevank je namenjena temu, da si bomo laže zapomnili pravila zdrave prehrane.

Več o tem pa na spletni strani založbe Primus.

Priporočamo