Prihajajoči teden bo v znamenju Osho Zen Tarot karte: Onkraj iluzij!

Prihajajoči teden bo v znamenju Osho Zen Tarot karte: Onkraj iluzij! (foto: profimedia) profimedia
28. 3. 2018

IzBrana Osho Zen Tarot karta tega tedna ima nadvse pomenljivo ime: Onkraj iluzij! V nadaljevanju si preberite, kakšen je njen celovit pomen.

OshoMetulj zastopa zunanje, torej tisto, kar je v nenehnem gibanju, tisto, kar ni resnično, temveč je iluzija. Za metuljem je obličje zavesti, ki se zazira v notranjost, proti tistemu, kar je večno. Prostor med očmi se je razprl in razodel lotos duhovnega razkritja ter vzhajajoče sonce zavedanja. Prek rojstva notranjega sonca se rojeva meditacija.

Ko se osredotočamo na zunanjost, se prepogosto zapletamo v presojanje – to je dobro, to je slabo, to si želim, tega si ne želim. To presojanje nas ohranja v pasti iluzij, zaspanosti, starih navad in vzorcev. Odslovite svoj mnenj prepoln um in se pomaknite v notranjost. Tam se lahko sprostite v svoji najgloblji resnici, kjer je razlika med sanjami in resničnostjo že znana.

Edinole tako je mogoče razlikovati med sanjami in resničnostjo: resničnost vam omogoča dvomiti, sanje pa ne puščajo prostora za dvom ... Zame je zmožnost dvomiti eden od največjih blagoslovov človeštva. Verstva so si bila doslej sovražna, ker so spodkopavala same korenine dvoma, in to z razlogom: ker želijo, da bi ljudje verjeli v iluzije, o katerih pridigajo ... Zakaj so ljudje, kakršen je Gautama Buda, tako trdno vztrajali, da je celoten obstoj – z izjemo vašega tukajšnjega jaza, z izjemo vašega zavedanja – zgolj minljiv, iz iste snovi kot sanje?

Saj ne pravijo, da tega drevja ni tam. Saj ne pravijo, da teh stebrov ni tam. Ne razumite napak zgolj zato, ker uporabljam besedo ‚iluzija' ... Prevajali so jo kot iluzija, vendar to ni prava beseda. Iluzija namreč ne obstaja.

Resničnost obstaja. Maja je natančno vmes – skoraj obstaja. Kar zadeva vsakdanje dejavnosti, jo je mogoče dojemati kot resnično. Zgolj v najvišjem smislu, z vrha vaše razsvetlitve, postane neresnična, iluzorna.

Za več branja!

Navdih tedna: OSHO ZEN TAROT: TUKAJ

Zbirka Primula - Zakladnica brezčasnih modrosti: TUKAJ

Spletna knjigarna izBranih knjig: TUKAJ

Priporočamo