Razlaga sanj: Konj je znamenje človekove zmožnosti, da ukroti naravo!

Razlaga sanj: Konj je znamenje človekove zmožnosti, da ukroti naravo! (foto: profimedia) profimedia
17. 1. 2021

Ko je človek udomačil divjega konja, je presegel naravne meje prostora in časa. S tega zornega kota je bil najpomembnejši trenutek, ko je približno tri tisoč let pred našim štetjem osedlal prvega konja.

Simbolni pomen konja je slikovita paleta barvitosti in združuje veliko lastnosti te ponosne in plemenite živali.

Osnovna simbolika

  • Najbolj pogosto konj simbolizira človekovo zmožnost, da nadzira in kroti divje naravne sile, istočasno pa predstavlja telesno moč, dinamičnost in naravni spolni instinkt;
  • v sodobnem času konj nič več ne vleče pluga in prevaža težkega tovora, postal pa je znamenje aristokracije;
  • je simbol prestižnih znamk;
  • konj simbolizira tudi svobodo (divji konj) v kombinaciji z močjo, kar je izvrstno utelešeno v logotipih avtomobilske industrije (Ferrari, Mustang, Porsche);
  • v sanjah je povezan s častjo, plemstvom in vzvišenostjo, kar izvira iz viteške tradicije, kljub smrdljivem in ognjevitem zadahu živali pa sta v ospredju eleganca in hitrost;
  • sanjske podobe konj se nanašajo tudi na vzdržljivost in potrpežljivost.

Konjska moč

Ta merska enota ni bila izbrana po naključju, njene korenine namreč izvirajo iz kulturnega življenja. Konja sicer ne uporabljamo več za potovanja (kočije), lov (bizoni, lisice), v vojski (konjenica) in poljedelstvu (plug), zato ima v 21. stoletju drugačno vlogo. Večinoma jih videvamo na dirkah in dresurnih predstavah. Danes je konj predvsem sinonim za močno in plemenito žival.

Pomen konja v sanjah

Konj simbolizira nadzor nad čustvi, ambicijami in nezavedno močjo. Z njegovo naravno močjo lahko dosežete cilj. S konjem ste pač hitrejši, kot če se na pot odpravite peš.

Divji, pobegli ali ukročen konj

Pomemben dejavnih pri razlagi sanj je značilnost konja. Je divji ali ukročen? Pri divjem, pobeglem konju je pomen navadno povezan s simboliko spolnosti (gonilna sila libida, plodnost, dvojni erotični pomen glagola jahati) ali drugimi nebrzdanimi impulzi nezavednega. Udomačen konj pa predstavlja skoraj popolno ravnovesje med umom in telesom. Sanje kažejo, da dobro nadzirate strast in želje, um in telo sta v želeni harmoniji.

Ježa, konjske dirke

Ježa pooseblja okoliščine, ko vam je uspelo osedlati konja, obvladati notranje moči in ambicije, se spolno sprostiti. Razlaga sanj največkrat odraža vaše zmožnosti (ali strah) pri obvladovanju močnih želja (na primer želja po uspehu, dosežkih, intimnosti). Pomen je odvisen od vaše sanjske vloge, torej ali ste vi jezdec ali konj. Drugače povedano: kot jahač imate pod nadzorom svoje življenje in ga uravnavate z zavestnim umom, če pa ste konj, ima glavno besedo vaša nezavedna živalska moč. Konjska dirka je prispodoba za tekmovalnost.

Vzvratna ježa

Ko se konj premika vzvratno, pomeni, da ne obvladujete svojega življenja. Sanje vas opominjajo, da ne veste, kaj in kam bi radi (imate podzavestne želje, smer pa je povsem neznana).

Ugriz, napad, brca

Jezen konj, ki vas napade, ugrizne, brcne ali se podi za vami, vas opozarja na veliko nesoglasje med vašimi zavestnimi in nezavestnimi željami. Vaša duša je razcepljena – po tihem bi radi eno, na glas si želite nekaj drugega. Sanje simbolično predstavljajo prepir med vašimi nagoni in umom.

Žrebitev, breja kobila

Kadar se v sanjah pojavi breja kobila, ali ko povrže žrebe, gre za vaš pozitivno naravnanost in zaupanje v lastne težnje. Zavedate se, da je vaše nezavedno ploden (roden) in dragocen (breja kobila) del vašega življenja.

Umirajoči konj

Sanje so ogledalo budnega stanja. Videti umiranje konja (na kakršenkoli način, bodisi da se utaplja, ali je v plamenih) pomeni, da na vse pretege zatirate nezavedno moč in svoje cilje. Vprašajte se: Kdo je povzročitelj smrti in trpljenja? Sem mar to jaz? Je kdo drug? Ali bo življenje brez konja bolj prijetno ali manj zadovoljivo? Ali je trpljenje nujno? Kako naj se v resničnem življenju izognem podobnim bolečinam? Z odgovori boste razvozlali sporočilo sanj.

Bolan ali umirajoči konj vas lahko tudi opozarja na pešanje telesnih moči in zdravja.

Kočija, voz, plug

Konj, vprežen v kočijo, težek voz ali plug, ponazarja izkoriščanje vašega notranjega potenciala in talenta. Pomembno je, kako konj opravlja delo; ali tovor vleče z lahkoto ali se muči. Sanje v prispodobi opisujejo vaše dojemanje lastnih zmožnosti. Budni premislite, ali niste morda zasužnjeni in delate kot konj.

Mrtev konj 

Klasična grška folklora je razumela mrtvega konja v sanjah kot znanilca smrti. Bolni osebi naj bi naznanjal, da se bliža konec. Danes nam je takšna povezava tuja.

Mitologija in kultura

Pegaz je grški krilati konj, potomec boga morja in potresov Pozejdona in Gorgone Meduze. Pozejdon je dal človeštvu konja, boginja modrosti Atena pa uzde. Simbolni pomen je obvladovanje in krotenje divje moči.

Piros, Ejos, Eton in Flegon so štirje žrebci, ki so vsakodnevno vlekli voz boga sonca Heliosa po nebu od vzhoda do zahoda. Bleščeča vprega je simbol veličastnosti.

Samorog je konj, ki ga antična legenda opisuje kot žival z enim, velikim, koničastim in spiralastimi rogom, ki mu štrli iz čela. Je simbol čistosti, miline in duhovnosti.

Epona je keltski zaščitnik konj, ponijev, oslov in mul.

Kentaver je mitološko bitje, pol človek in pol konj.

Štirje jezdeci apokalipse so opisani v zadnji knjigi novega testamenta, imenovani Razodetje. Jezdeci so znamenje osvajanja ali kuge, vojne, lakote in smrti.

Falada je čarobni konj iz Grimmove pravljice Gosja pastirica, ki govori in sam pozna pot.

Trojanski konj je ogromen, iz lesa zgrajen konj, v katerem je Odisej skril svoej vojake.  

Vir: Tarot reading