Reiki za začetnike – priročnik za energijsko terapijo in samoterapijo!

Reiki za začetnike – priročnik za energijsko terapijo in samoterapijo! (foto: emka mladinska knjiga) emka mladinska knjiga
16. 2. 2019 | Promocijsko sporočilo

»Reiki v japonščini pomeni ’univerzalna življenjska energija’ in je tudi beseda, ki opisuje sistem naravnega zdravljenja. Reiki je neinvaziven zdravilski pristop, razvit za izboljšanje splošnega počutja.« - Victor Achuleta

Reiki je celostna zdravilska tehnika, ki jo je leta 1922 razvil japonski budist Mikao Usui, kasneje pa se je znanje alternativne uporabe pretoka energije s pomočjo polaganja rok (in uporabo energijskih simbolov) hitro razširilo še zunaj meja Japonske. Danes reiki v svojem življenju uporablja na milijone ljudi po celem svetu, zaradi svoje učinkovitosti in enostavnosti uporabe je vse bolj priljubljena tudi pri praktikatnih tudi na zahodu.

Ena najbolj privlačnih stvari pri reikiju pa je dejstvo, da zanjo ne potrebujete ničesar drugega kot lastnih rok in volje do tega, da bi se vaše stanje (ali bližnjega) izboljšalo. Moč energijske terapije namreč ni odvisna od posebnih posvečenosti ali visoko duhovnih znanj ter uvidov. Za to, da steče zdravilni proces, sta potrebna ’zgolj’ zaupanje in dovoljenje.

»Pri reikiju je delo z energijo odvisno od usmerjenega namena in pripravljenosti – namen ’pošiljatelja’, da spodbudi pretok energije, in pripravljenosti ’prejemnika’, da ga sprejme,« je jasen mojster reikija Victor Achuleta. Prav on je v želji, da bi to subtilno energijsko terapijo še nekoliko bolj približal širokim množicam, napisal tudi priročnik Reiki za začetnike, ki jasno, enostavno in s pomočjo ilustracij predstavi preproste postopke pri reikiju za začetnike.

Reiki za začetnike

Priročnik, ki je pred dnevi izšel pri Mladinski knjigi, bo začetnikom, ki bi si želeli s pomočjo reikija pomagati blažiti bolečine, zmanjšati raven stresa, lajšati tesnobna stanja, umiriti um in okrepiti vitalnost, predstavil učinkovito orodje, ki jim bo pomagalo tako do dobrega počutja kot izboljšanja zdravstvenih težav.

Vse, kar morate pred reiki seanso storiti, pa je, da najprej opredelite namen vaše seanse, se osredinite in ozemljite, zmolite reiki molitev in izrečete reiki afirmacije.

  • 1. Opredelitev namena

Zelo pomembno je, da imate kot pošiljatelj subtilne energije čist in nepristranski namen. Zavedati se morate, da zdravilna energija, ki se bo v procesu sprostila, ni vaša energija. Vi ste v tem procesu zgolj kanal, ki omogoča terapijo.

Da bi bila terapija kar najbolj učinkovita, je zato potrebno dobiti dovoljenje prejemnika, da z njim opravite terapijo. V seanso tako ne gre nikogar prisiliti ali jo opraviti brez njegovega dovoljenja. Prejemnika gre tudi izprašati: kaj želi doseči s seanso in kako se želi počutiti po seansi. Tako boste tudi prejemnika spodbudili k razmisleku, kaj v resnici želi doseči s seanso.

  • 2. Osredinjenje in ozemljitev

Še pred začetkom seanse se morate osrediniti, zazreti vase in povezati s svojim bitjem. To lahko storite tako, da sedete na udoben stol tako, da je vaša hrbtenica vzravnana, obe stopali pa sta položeni plosko na tla. Dlani sklene v molitev tako, da prstne konice stikajo, palca pa sta prislonjena na prsni koš.

Nato zaprite oči in narahlo pritisnite jezik na nebo ustne votline. Nato globoko vdihnite, tako da se razširi trebuh tik pod popkom (kar naj traja 8 sekund), in počasi izdihnite tako, da tudi izdih traja osem sekund. Naredite vsaj tri takšne vdihe in izdihe.

Zaključite tako, da ponovite dolg, globok vdih in izdih, le da tokrat po vdihu zadržite dih za pet sekund in enako po izdihu. To naredite trikrat.

Zdaj je napočil čas še za ozemljitev. Tu vam bo pomagala vodena vizualizacija.

Najprej z zaprtimi očmi ozemljite sebe in prostor tako, da si predstavljate povezavo, ki poteka od vaše trtice v središče Zemlje, in si hkrati predstavljate povezavo od vrha glave proti nebu nad vami. Pri tem lahko občutite napetost, ki vas rahlo vleče v obe smeri.

V kolikor tega niste storili že pred tem, je zdaj čas, da določite namen seanse - naj bo zase ali za svojega bližnjega. Mojster Archuleta na tem mestu priporoča tudi mantro ’Zaupaj in dovoli’. Ena od takšnih manter gre takole: »Dovolim, da univerzalna življenjska energija prosto potuje skozme v prejemnika, ne da bi pričakoval neke rezultate ali izid.«

  • 3. Reiki molitev.

Čas je za reiki molitev, s katero bomo ustvarili duhovni prostor, v katerem bo zdravilni proces lahko stekel.

reikiTakole gre …

Samo danes …

SE NE JEZIM

SI NE DELAM SKRBI

SEM HVALEŽEN

DELAM NA SEBI

SEM PRIJAZEN DO VSEH ŽIVIH BITIJ

S pomočjo reiki afirmacij, kot so: Sem zdrav, Sem mir, Sem obilje, Sem radost, Sem ljubezen in Sem življenje, s katerimi okrepimo namen in z njim proces zdravljenja, se reiki seansa lahko začne.

Reiki seansa

Za reiki seanso gre seveda izbrati tih in miren prostor, v katerem ne bo motenj. Če je le mogoče, bodo na vzdušje zagotovo ugodno vplivale tudi prižgane sveče, kadila ali izparilniki za eterična olja.

Seanso lahko opravljate tako, da kot prejemnik bodisi pokončno sedite na stolu ali pa ležite. Vse, kar morate vedeti zdaj, je le še, kako in kam reiki praktikanti polagajo roke, ko skušajo blažiti različna bolezenska stanja.

reiki

Ker je teh položajev rok preveč, da bi jih vse predstavili na tem mestu, vam v branje (in ravnanje) priporočamo priročnik Victorja Archuleta: Reiki za začetnike, ki vse te položaje v knjigi podkrepi z ilustracijami in jasnimi navodili, ki jim bodo zlahka sledili tudi popolni začetniki.