Resnična ljubezen - tako, kot jo vidi mojster zena!

Resnična ljubezen - tako, kot jo vidi mojster zena! (foto: profimedia) profimedia
11. 7. 2015

"Biti navzoč je prvi korak, zavedanje navzočnosti drugega pa drugi. Ljubiti pomeni biti. Biti ljubljen pomeni biti sprejet od drugega. Če ljubite nekoga, a se ne zmenite za njegovo navzočnost, to ni resnična ljubezen."

Eden od najbolj cenjenih živečih mojstrov zena na svetu Thich Nhat Hanh v knjižici Resnična ljubezen dodobra izpraša svojega bralca, ali si je sploh pripravljen vzeti dovolj časa za ljubezen in ali ji namenja dovolj pozornosti?

Gre za dve povsem smiselni vprašanji, saj resnična ljubezen ne pomeni nič drugega kot biti navzoč in se zavedati navzočnosti drugega. Le kdor živi dovolj pozorno, ve, kaj se dogaja okoli njega, in lahko namerno ustvarja svojo srečo.

Prav zavedanje tukaj in zdaj pa je zen. Zato nas zen lahko še kako nauči resnične ljubezni, po kateri tako zelo hrepenimo.

Resnična navzočnost

Ljubiti v budizmu pomeni biti navzoč. In to ni lahko. Navzočnost je potrebno vaditi in se v njej uriti.

"Navzočnost je velika umetnost, umetnost meditacije, kajti pri meditaciji ste z vso resnično pozornostjo tukaj in zdaj. Postavlja pa se vprašanje: Imate čas za ljubezen'"

bogastvoThich Nhat Hanh tok svojih modrih misli rad ponazori z zgodbami iz resničnega življenja. Ena takšnih je tudi tista o dvanajstletnem dečku, ki ga je oče nekega dne vprašal: "Sin, kaj si želiš za rojstni dan?"

Deček ni vedel, kaj bi odgovoril svojemu zelo bogatemu očetu. Čeprav bi mu ta lahko kupil prav vse, kar bi si poželel, si deček ni želel drugega, kot njegove navzočnosti. Vendar pa oče zaradi prezaposlenosti ni imel časa ne za ženo in ne za otroke.

"Bogastvo je ovira za ljubezen," zato v svoji knjigi Resnična ljubezen zapiše mojster zena. "Če ste bogati, si želite ostati bogati, zato v to vsak dan vlagate ves svoj čas in vso svojo energijo. Če bi ta oče poznal pomen resničneljubezni, bi storil vse potrebno, da bi našel čas za ženo in otroke."

Prav vaša navzočnost je najdragocenejše darilo, ki ga lahko daste ljubljeni osebi.

A kako to storiti v času, ki tudi slehernike obremenjuje z vse hitrejšim tempom vsakdana?

Thich Nhat Hanh v svoji knjigi Resnična ljubezen poljudno, življenjsko in srčno razloži in priporoči prakse za odpiranje našega srca. S sledenjem le-tem boste morda prvič v življenju zares izkusili in tudi sami postali resnična ljubezen.

Knjigo Resnična ljubezen vam zares toplo priporočamo v branje!

O avtorju!

Thich Nhat Hanh

Rojen v Vietnamu je pri šestnajstih postal budistični menih, ko pa je izbruhnila vietnamska vojna, se je odločil, da bo namesto meditiranja v samostanu dejavneje pomagal ljudem. Izbral je pot, ki je združila budistična načela sočutja in nenasilja z dejavnim poseganjem v življenje. Ustanovil je gibanje 'angažirani budizem', budistično univerzo in založbo, v zbombardirani domovini pa pomagal postaviti nove šole, bolnišnice in hiše ter organiziral kmetijske zadruge. Po obisku v Evropi in ZDA leta 1966so mu prepovedali vrnitev v domovino. Martin LutherKing mlajši jena njegovo pobudo obsodil ameriško dejavnost v Vietnamu in ga predlagal za Nobelovega nagrajenca za mir. Thich Nhat Hanh od leta 1982 živi, dela in meditira v budistični skupnosti Plum Village, ki jo je pomagal ustanoviti v Franciji.

Ob priliki je s Thich Nhat Hanhom govorila tudi slavna Oprah. Vabimo k ogledu naslednjega videa ...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri