Retrogradni Merkur - začel se je njegov urok!

Retrogradni Merkur - začel se je njegov urok! (foto: shutterstock, profimedia) shutterstock, profimedia
29. 11. 2017

Zgodi se trikrat na leto in traja tri (zdi se, da zares dolge) tedne. Astrologi pravijo pojavu retrogradni Merkur, laiki pa množično zganjajo vik in krik vsakič, ko spet napoči njegov čas.

In ker se najmanj trikrat letno zares veliko govori o tem 'nebesnem' pojavu, se zdi skoraj nujno, da na to temo rečemo kakšno tudi na našem spletnem mestu.

Za kaj torej gre?

Merkur - to je eden od tistih petih planetov (Merkur, Venera, Mars, Jupiter in Saturn), ki skupaj s Soncem in Luno v astrološki karti zavzemajo središčno vlogo v tolmačenju osebnosti (in usode) lastnika karte in ki jih ljudje poznamo malodane odkar se oziramo proti nebu - se trikrat letno za tri tedne na svoji z zemlje vidni poti navidezno ustavi in nato pomika nazaj.

Čeprav v resnici še naprej potuje po svoji tirnici in gre torej zgolj za navadno optično prevaro, astrologi to njegovo 'fazo' že tisočletja pridno beležijo v svojih efemeridah z 'zloglasno' črko R (t.j. retrogradno). Ker 'vzvratnemu' gibanju planetov pripisujejo tudi pomenljive vplive na življenja (in usodo) ljudi, se je - še posebno v zadnjih nekaj letih tudi v Sloveniji - okoli Merkurjevega navidezno vzvratnega gibanja že spletlo pravo malo vraževerno gibanje.

Retrogradni Merkur je za številne postal nadvse priročen grešni kozel in izgovor, ko nam stvari uhajajo iz rok, ko zamujamo pomembne roke, smo prepirljivi, živčni in stvari narobe razumemo. Prav tako nam 'aspekt' lahko pride prav, ko je potrebno nekam varno skanalizirati jezo zaradi slabe poslovne odločitve, površnosti pri sklepanju pogodb, nespametnih nakupov in seveda mnoštva težav, ki jih imamo tudi sicer s številnimi elektronskimi napravami, pa vozili vseh vrst in programsko opremo. Četudi bi nas v trenutku, ko se nam pred očmi sesuvajo 'okna' na monitorju, morda kdo opozoril, da se nam je to v pretklosti že zgodilo, pa takrat ni bilo retrogradnega Merkurja, bomo to - preokupirani z nevšečnostmi, ki se nam dogajajo tisti hip - seveda preslišali.

Urok retrogradnega Merkurja

Ko človek enkrat sliši za urok retrogradnega Merkurja, se ta naenkrat zazdi premočan, da bi se ga kar tako, z nekaj razumskega premisleka, znebil. Prav tako je tudi neverjetno nalezljiv. In ko svoj lonček k stvari primaknejo še splet in mediji s svojimi senzacionalističnimi (re)interpretacijami domnevnih škodljivih vplivov retrogradnih planetov, smo že 'pečeni'.

In naj kar takoj povemo: nekateri astrologi v ocenjevanju vplivov retrogradnih planetov močno pretiravajo tudi po mnenju svojih kolegov.

Vplivi retrogradnega Merkurja

Merkur, ki naj bi vladal naši komunikaciji, še posebno v medosebnih odnosih, telekomunikacijah, računalništvu, pa tudi prometu, trgovini in resnici, naj bi v fazi svojega tritedenskega retrogradnega gibanja težave in nevšečnosti povzročal na prav teh področjih. Vendar pa tudi nekateri treznejši astrologi zanikajo, da bi prav vsem našim nevšečnostim v času retrogradnega Merkurja lahko bil kriv zgolj on.

Vse več tistih, ki so urok retrogradnega Merkurja že premagali, verjame, da gre v resnici zgolj za vzorec, ki ga nezavedno privzamemo, in da si po zakonu privlačnosti dejansko kar sami nakopljemo težave retrogradnega Merkurja. Taisti astrologi zatorej radi poudarjajo, da bi njegove vplive morali izkoristili tako, da bi nam ti v življenju dejansko koristili. Retrogradni Merkur ima po astrološki doktrini namreč tudi svoje dobre plati.

V kolikor ste 'okuženi' z urokom retrogradnega Merkurja, bo najbolje, da se za začetek prepustite toku in sledite naslednjim nasvetom:

  • razen, če ste že sredi nekega pomembnega projekta, se v dneh retrogradnega Merkurja ogibajte podpisovanju pogodb in pomembnih dokumentov.
  • V teh dneh še posebno skrbno shranjujte (in naredite duplikate) pomembnih informacij, dokumentov, videov, fotografij in vsebin pomembnih map na spletu, telefonu ali svojem računalniku.
  • Ne potujte, če ni ravno nujno. V primeru, da morate na daljšo pot, si vzemite več časa za potrditev rezervacij (slednje pa pred tem tudi raje še enkrat preverite).
  • Pazite na svoje besede. Bodite še posebno jasni in premišljeni glede vsega, kar sporočate drugim. V primeru sporov se nikar ne spuščajte na osebno raven.

V dneh retrogradnega Merkurja naj bi se po mnenju astrologov posvečali predvsem popravkom, revizijam, raziskavam, počitku in regrupacijam. Prav tako je retrogradni Merkur odličen za čiščenje vseh vrst nereda, reorganizacijo in dokončanjem papirologije, ki je na to že predolgo čakala. Predvsem pa je to idealen čas za ponovno obuditev projektov, na katere smo morda po nepotrebnem pozabili, in srečanja s starimi prijatelji, ki smo jih predolgo zanemarljali.

Naj bo skratka vaš naslednji retrogradni Merkur naravnost magičen!

Ah, aja, a kdaj sploh je naslednji retrogradni Merkur?

Retrogradni Merkur!

... leta 2018 bodite pozorni na obdobja:

  • 23. 3. - 15. 4. 2018
  • 26. 7. - 19. 8. 2018
  • 17. 11. - 7. 12. 2018

Po mnenju astrologov naj bi bilo vplive retrogradnega Merkurja moč čutiti že tedne pred nastopom aspekta, pa tudi izveneval naj bi še kar nekaj dni po njem.

P.S.

Še ena trezna beseda ali dve o astrologiji!

Astrologija je dejansko častitljivo stara veda, saj datira v 5. stoletje pred našim štetjem. Čeravno danes velja za psevdoznanost, je dejansko starejša od znanosti in s tem tudi starejša tako od astronomije kot psihologije.

Človek, ki se je od nekdaj obračal k zvezdam (včasih v iskanju odgovorov na velika filozofska vprašanja, drugič pa tudi zato, da bi našel nazaj domov), je poleg sonca, lune in zvezd relativno hitro postal pozoren tudi na druga svetla telesa na nebu. Ker so se ta premikala, jih je poimenoval 'planet' - ta namreč izhaja iz grške besede za 'popotnik'. Šele iznajdba teleskopa je k Merkurju, Veneri, Marsu, Jupitru in Saturnu dodala še Uran, Neptun in Pluton (pri čemer so zadnjemu astronomi, ne pa tudi astrologi, leta 2006 že odvzeli 'status' planeta).

In zato, ker danes dobro vemo, da se planeti in 'planeti' ne gibljejo okoli Sonca v popolnih krogih, pri čemer je ekscentričnost njihovih orbit pomembnejša za astronome, pa astrologi (ki so predvsem opazovalci in tolmači gibanj na nebu) upoštevajo naslednji pojav:

  • ko planete gledamo z Zemlje, se včasih zdi, da planeti upočasnijo gibanje, se ustavijo in se potem nekaj časa pomikajo nazaj, nato pa spet naprej. In kadar se planet tako 'pomika' nazaj, temu rečejo, da je planet retrograden (torej vzvraten). Ta optična prevara je seveda zgolj posledica Zemljinega prehitevanja planeta, kar bi lahko ponazorili tudi s primerom prehitevanjem drugega avtomobila: če sedimo v avtu, ki prehiteva drugi avto, se nam namreč lahko zazdi, kot da se avto, ki ga prehitevamo, pomika nazaj, čeprav se v resnici še vedno pomika naprej.

Čivknili so 'retrogradni Merkur'!

Še nekaj zanimivih tvitov na dano temo - z vseh koncev in krajev!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri