Ringu Tulku Rinpoče vabi na seminar Umetnost sreče IV.

Ringu Tulku Rinpoče vabi na seminar Umetnost sreče IV. (foto: Press) Press
23. 8. 2018

Priznani budistični učitelj Ringu Tulku Rinpoče bo v začetku septembra ponovno obiskal Slovenijo. Ob tej priložnosti se tako obeta tudi nadaljevanje seminarja o umetnosti sreče v budizmu.

Rinpoče bo učil na podlagi besedila "Okras osvoboditve", ki ga je napisal tibetanski budistični mojster Gampopa, tematika predavanj pa je skladna s kar nekaj zanimivih knjižnih naslovov, ki jih številni slovenski bralci že gotovo poznajo. Med njimi so: Resnična popolnost, Negovanje sočutja in Naše srce je plemenito.

Ringu Tulku Rinpoče

Rinpoče bo tokrat nadaljeval z učenji o šestih paramitah ali popolnostih, ki so najpomembnejša tema v budizmu mahajane. Praksa šestih popolnosti (radodarnosti, etike, potrpljenja, radostnega prizadevanja, meditacije in modrosti) nam omogoči budistična učenja uporabiti v vsakdanjem življenju in vsak trenutek izkoristiti za napredek na poti do razsvetljenja v dobro nas samih in vseh, s katerimi smo povezani.

Milarepa (1040-1123) je najbolj znan tibetanski jogi, ki je dosegel razsvetljenje v času enega življenja. Bil je glavni učenec in nosilec linije velikega prevajalca Marpe, ki je v 11. stoletju prinesel kagju linijo iz Indije na Tibet.

Gampopa (1079-1153) je eden od najpomembnejših mojstrov tibetanskega budizma, glavni učenec velikega jogija Milarepe in eden od ustanoviteljev linije Kagju. Znan je po tem, da je združil učenja linij Kadampa in Kagju.

Z besedilom Okras osvoboditve je v linijo Kagju, v kateri je najpomembnejše Milarepovo učenje o meditaciji Mahamudre, vpeljal Atišova učenja Lamrima ali postopne poti do razsvetljenja, ki so glavna učenja linije Kadampa.

S študijem besedila Okras osvoboditve lahko pridobimo razumevanje celotne filozofije in prakse budizma. V njem je sistematično in praktično predstavljena celotna pot do trajne sreče, zato ima Ringu Tulku Rinpočejev seminar naslov "Umetnost sreče".

Ringu Tulku Rinpoče je tibetanski budistični učitelj linije Kagju. Študiral je vse različne linije izročil tibetanskega budizma pod vodstvom mnogih pomembnih učiteljev, vključno z N. S. 16. Karmapo in N. S. Dilgo Kjentse Rinpočejem. Osnovno izobrazbo je pridobil v Namgjal inštitutu za tibetologijo v Sikkimu in na Sampurnananda sanskritski univerzi v Varanasiju v Indiji. Že 25 let piše učbenike za študij tibetanščine in je profesor tibetanskih študij v Sikkimu.

Od leta 1990 potuje po celem svetu ter poučuje budizem in meditacijo na univerzah, inštitutih in v budističnih centrih po Evropi, ZDA, Kanadi, Avstraliji in Aziji. Pogosto sodeluje na različnih medverskih, znanstvenih in budističnih srečanjih. Napisal je več knjig o budizmu in nekaj knjig za otroke, v tibetanščini in različnih evropskih jezikih.

Več o Rinpočejevih dejavnostih si lahko preberete TUKAJ.

PROGRAM SEMINARJA 'UMETNOST SREČE IV'

3. – 4. septembra

  • 18:30–21:00 - Učenje o šestih paramitah (radostno prizadevanje, meditacija in modrost)

5. septembra

  • 18:30–21:00 – Iniciacija Milarepe in predavanje o njegovem življenju

Predavanja bodo potekala v angleščini, s prevodom v slovenščino.

Prijavite se lahko na info@palpung.si.

KRAJ DOGODKA: PARINAMA CENTER, Cesta na Brdo 85, Ljubljana

PRIPOROČENI PRISPEVEK ZA UDELEŽBO (plačilo na kraju dogodka): Celoten seminar: 70 €. Posamezno predavanje: 25 €. 20% popust za študente, brezposelne in upokojence.

OBRAZLOŽITEV: Prireditev je namreč neprofitne narave, prispevki so namenjeni izključno za kritje stroškov organizacije. Budistična učenja so dostopna vsem, zato jih v primeru finančnih težav obvestite, da skupaj poiščete pravo rešitev.

Priporočamo udeležbo celotnega seminarja, lahko pa se udeležite tudi posameznih predavanj. Seminarja se lahko udeležite vsi, ne glede na to, ali ste obiskali predhodne seminarje.

Prijazno vabljeni!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri