Rudi Beiser o tem, kako se srečati z božansko energijo drevesa!

12. 10. 2019
Deli
Rudi Beiser o tem, kako se srečati z božansko energijo drevesa! (foto: profimedia)
profimedia

Najmočnejša magična zdravilna moč dreves se po mnenju nemškega avtorja knjig in predavatelja Rudija Beiserja skriva prav v stiku z drevesi.

V nadaljevanju si iz knjige Drevesa in ljudje izposojamo Beiserjev ’osnovni recept’ za srečanje z drevesom:

Poiščemo drevo, ki nam je všeč ali nas privlači. Morebiti je v naši bližini prastaro orjaško drevo, ki šteje že nekaj stoletij.

Najprej opazujemo drevo z razdalje in hodimo okoli njega. Ko se mu bomo počasi približevali, bomo nemara že čutili njegova energijska polja. Drevo pozdravimo z besedami, mislimi ali dotikom. Poiščemo mesto, na katerem se počutimo dobro – lahko se usedemo pod drevo, naslonimo na deblo ali ga objamemo. Včasih lahko tudi splezamo na drevo. Globoko vdihnemo in izdihnemo ter ob izdihu sprostimo vse svoje skrbi in bojazni. Čutimo energijo, moč in varno zavetje drevesa. Njegovo energijsko polje nas zaobjame in prevzame nas notranji mir. Drevo je majhno vesolje in v tistem trenutku smo del tistega vesolja. Vsrkamo vse vtise – šelestenje listov, žvrgolenje ptic, brenčanje čebel, gomazenje žuželk, dišanje cvetov, šumenje odpadlega listja, pretakanje sokov pod lubjem.

Mogoče se bosta duša drevesa in duša človeka pri tej meditaciji povezali. V takšnih trenutkih nas znova preplavi naš kamenodobni šesti čut. Tedaj lahko pride do osupljivih spoznanj in čustev. Četudi ne bomo začutili duhovne povezave z drevesom, bomo odšli domov okrepljeni in spočiti. Ne smemo pozabiti na staro tradicijo ’dajanja in jemanja’, zato se drevesu zahvalimo in se poslovimo od njega.

Več o knjigi

Rudi Beiser: Drevesa in ljudje

Rudi Beiser v knjigi Drevesa in ljudje deli z nami svoje bogato znanje in nas popelje na razburljivo potovanje po gozdni in kulturni zgodovini, mitih in legendah, običajih in zdravilstvu. Podrobneje osvetli 34 najpomembnejših drevesnih vrst, od nežne breze do častitljivega hrasta in temne jelke, ter razkriva posebne recepte, ki jih lahko pripravimo z darovi narave.

knjiga

Avtor, ki slaba štiri desetletja proučuje zdravilne rastline, več kot dve desetletji pa vodi tudi svoje podjetje La Luna Kräutermanufaktur, kjer poleg svojih knjig prodaja tudi zdravilna zelišča, se je za zdravilne moči narave pričel zanimati že kot mladostnik. Kmalu je spoznal, da je tisto, kar imajo mnogi za nadležen plevel praviloma nekaj, kar je užitno, dobrodejno in celo izjemno okusno, kot pisec knjig pa je o tem pričel obveščati še širšo javnost.

Drevesa in ljudje – že tisočletja gojijo prav poseben odnos. Drevesa niso dajala samo lesa za gradnjo in ogrevanje, temveč so ljudem nudila tudi zdravilne učinkovine, hrano, zavetje, navdih in še marsikaj. Poleg tega so v njih prebivali bogovi in duhovi.

O knjigi si lahko več preberete tudi v prispevku: Rudi Beiser o zdravilni moči, mitih in kulturni zgodovini naših dreves.