S spremenjenim razmišljanjem se lahko počutimo veliko bolje

S spremenjenim razmišljanjem se lahko počutimo veliko bolje (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
19. 1. 2017

Večina izmed nas se je 'naučila' veliko načinov, kako se počutiti slabo, in ne prav veliko načinov, kako se počutiti dobro.

Vendar se lahko naučimo, da sami izberemo, kako se bomo počutili. V nadaljevanju boste spoznali nekaj praktičnih napotkov, kako to storiti.

Kaj počnemo v življenju in kako uspešni smo pri tem, je v veliki meri odvisno od tega, kako se počutimo. Vaše stanje uma oziroma vaši občutki so tesno povezani z mislimi in čustvi, predvsem z vašimi mislimi, ki so pod pragom vašega zavedanja. Večina izmed nas se je nevede 'naučila' veliko načinov, kako se počutiti slabo, in ne prav veliko načinov, kako se počutiti dobro. Vendar se lahko naučimo, da sami izberemo, kako se bomo počutili in v nadaljevanju boste spoznali nekaj praktičnih napotkov, kako to storiti.

Večina postopkov in znanja izhaja iz nevrolingvističnega programiranja (skrajšano NLP), ki je sodobna metoda osebnostnega razvoja, znanost o celostni komunikaciji in psihologija odličnosti.

Spremembe so sestavni del učenja in osebnostnega razvoja in naše duševno stanje se nenehno spreminja s tem, ko se odzivamo na okolico. Duševno stanje je skupek misli, čustev in fiziologije (telesna drža, dihanje), ki se izražajo v določenem trenutku na zunaj kot vedenje. Um in telo sta v tesni medsebojni povezavi: misli ustvarjajo čustva, čustva sprožajo vedenje, velja tudi obrnjeno. Čustev se običajno bolj zavedamo kot pa misli in fiziologije. Večina ljudi znotraj sebe doživlja divjo vožnjo s 'čustvenim toboganom', kjer se jim dogaja dvigovanje v višave pozitivnih čustev in padanje v brezno negativnih čustvenih stanj. Čustvena stanja močno in trajno vplivajo na naše misli in vedenje.

V nadaljevanju se bomo ukvarjali z negativnimi čustvenimi stanji, ki se sprožajo v nas nepričakovano, nezavedno in z vzroki za njihov nastanek in načini, kako jih odpravimo.

Kaj so negativna sidra

Negativno sidro je strokovni izraz iz NLP.

Sidro je vsak dražljaj (ki vpliva na enega ali več naših čutil) in sproži ter spremeni naše mentalno/čustveno stanje. V NLP se izraz sidranje nanaša na naravni proces, v katerem katerikoli del izkušnje (iz komponent čutnih zaznav) prikliče in obnovi celotno izkušnjo. Sidranje je izpopolnjena tehnika postopka, ki ga poznamo kot pogojni refleks, in ga je odkril ruski psiholog Pavlov z znanim eksperimentom psa in zvonca.

Sidro je lahko določena slika, zvok, beseda, dotik, vonj, okus. Sidra so običajno zunanja kot v naslednjih vsakdanjih primerih: rdeča luč na semaforju (vizualno sidro) – opozarja za nevarnost, zvok priljubljene melodije (zvočno sidro) – spomni nas na nam drago osebo in prijetne občutke, vonj po morju – prikliče občutek sprostitve. Sidra ustvarijo asociacijo (povezavo) med čustvenim stanjem in dogodkom. Učinkovitost sider temelji na naši sposobnosti, da se učimo s povezovanjem in ustvarjanjem asociacij. Značilnost sider je, da ustvarijo odziv na dražljaj brez razmišljanja. Ali bi bilo smiselno, da bi se vsakič, ko bi se približevali rdeči luči na semaforju, spraševali, kaj naj naredimo?

Nastanek sider

Sidra nastajajo najpogosteje naključno v življenju, samo manjši del jih ustvarimo načrtno. Nastajajo predvsem na dva načina.

Prvič s ponavljanjem, če nenehno doživljate situacije, v katerih je zvok sirene povezan s preplahom, bo ta zvok postal sidro. Za vas bo zvok sirene povezan z nevarnostjo.

Drugi način nastajanja sider je povezan z zelo močno čustveno izkušnjo v pravem trenutku v določeni situaciji. Če je bilo čustvo zelo močno, lahko sidro nastane v trenutku in ni potrebno ponavljanje. Primer za to je nastanek fobij, ko oseba z določeno situacijo poveže intenzivno čustvo – strah s kačo, ki je bila del te izkušnje. Čeprav je kača v resnici ni ogrožala, bo vsakič, ko bo zagledala kačo, začutila paničen strah.

Številne povezave, ki se ustvarijo skozi življenje, so koristne, nekatere med njimi pa nas potiskajo v negativna čustvena stanja. Negativna sidra sprožajo v nas nepričakovano in nezavedno stanja notranje nemoči. Kako povsem naključno nastajajo negativna sidra v našem življenju, opisuje naslednja resnična zgodba.

Odrasli poročeni ženski je preminila mama in na pogrebu je sprejemala sožalje od znancev in prijateljev. Medtem ko je žalovala, jo je vsak obiskujoči, ki ji je izrekel sožalje, objel, in se je dotaknil na področju desnega ramena. Nezavedno se je dotik objema povezal z občutkom žalosti. In tako se je približno mesec dni pozneje zgodilo, da jo je mož objel in se je dotaknil na istem mestu. Po telesu jo je preplavil občutek žalosti in šlo ji je na jok. Njen zavestni um je začel razmišljati in ustvarjati razloge za negativna čustva do moža. Tako je razvila odpor do moževega dotika! Starejše generacije psihologov bi iskale vzroke v travmah iz preteklosti itd. V resnici imamo tukaj primer naključnega nastanka negativnega sidra, ki je pokvaril odnos med zakoncema. Dotik na ramenu je postal negativno sidro – sprožilec čustvenega stanja žalosti.

Razumevanje nastanka negativnih sider, odprava negativnega sidra in učenje zakoncev, kako ustvarjati pozitivna sidra, je bil temelj za vzpostavitev dobrih odnosov.

Odprava negativnih sider

Najpogostejša negativna sidra, s katerimi se srečujemo v življenju: določena oseba, izraz na obrazu, beseda, povedana s posebnim tonom, fotografija, znak, simbol, dotik, vonj, okus hrane, kraj, določena živali ali predmet.

Da bi imeli več svobode glede čustvenih stanj, začnite prepoznavati negativna sidra.

Prvi praktičen korak je, da se zavedate negativnih sider, ki vas potiskajo v stanja notranje nemoči. Ko jih enkrat prepoznate, lahko izbirate, ali se boste odzvali ali ne. Številni duhovni sistemi govorijo o trenutku izbire, preden se odzovemo v določeni situaciji, čim bolj se zavemo tega trenutka, več izbire imamo pri odzivanju in v življenju.

Kateri znaki, zvoki, dotiki, okusi, vonji vas spravljajo v negativna čustvena stanja (depresija, nemoč, jeza, sovražnost, strah, žalost agresivnost)? Ali je za vas negativno sidro določen ton glasu ali poseben izraz na obrazu? Ko ste zaznali, katera negativna sidra delujejo na vas, ste že naredili pomemben korak za odstranjevanje. Bodite pozorni na svoje občutke v teh stanjih in se vprašajte: »Ali se moram počutiti tako; ali se želim počutiti tako?«

Zavedanje in opazovanje stanja

Ko se znajdete v stanju notranje nemoči zaradi negativnega sidra, je eden od načinov odprave ta, da se samo pozorno opazujete in spremljate, kaj se vam dogaja. Opazujte, kateri deli telesa so vpleteni v to stanje, kateri ne. Ta način samoopazovanja že sam lahko povzroči spremembo, ko usmerite dovolj pozornosti na svoje stanje, se začnejo dogajati pozitivni premiki.

Drugi, bolj neposreden način za spreminjanje stanj notranje nemoči je, da ne poskušate najti rešitve v tem stanju, temveč spremenite samo stanje.

To naredite na naslednje načine:

  • Spremenite svojo fiziologijo

Prva stvar, ki jo lahko naredite za spremembo svojega stanja, je, da takoj naredite nekaj drugače. Spremenite dihanje, ga umirite in dvakrat podaljšajte. Vsako stanje ima značilen dihalni vzorec, če spremenite ta vzorec, boste dosegli spremembo stanja (hitro dihanje je običajno značilno za stresna negativna stanja). Spremenite držo telesa – pokončna drža telesa in pogled na gor vas bodo zagotovo spravili iz depresivnega stanja. Fizične kretnje in gibanje, sprehod, različne vadbe vam takoj spremenijo notranje stanje na bolje.

  • Spremenite svoje razmišljanje – priklic stanja notranje moči

Spomnite se na resnično prijeten doživljaj, ko ste se res dobro počutili. V spominu se vrnite v ta dogodek. Oglejte si ga skozi svoje oči, poslušajte zvoke in občutite prijetne občutke. Vzemite si nekaj časa in podoživite ta dogodek in se potem vrnite v sedanjost. Vaše stanje bo spremenjeno, možgani se odzivajo na spomine iz dogodka na isti način, kot da bi se to dogajalo prav v tem trenutku. To je način, kako delujejo pozitivna sidra in kako lahko pozitivne vire iz preteklosti uporabimo v sedanjosti.

  • Rušenje sider

Je tehnika v NLP, ki se uporablja za odpravo negativnih sider. Usposobljeni trener vam s to tehniko hitro in učinkovito odpravi negativno sidro in vas nato dodatno okrepi in nasidra s pozitivnimi viri. Tehnike sidranja in rušenja se lahko naučite na izobraževanju za NLP-praktika. Omenjene tehnike spreminjanja stanj so zelo učinkovito orodje v rokah tistega, ki se je natančno naučil teh veščin, seveda velja tudi obratno. Zato vsakomur, ki jih hoče uporabljati varno in učinkovito, priporočamo izobraževanje pri certificiranih trenerjih NLP.

Čustva niso samo občutki, ki se pretakajo po telesu in naključno povzročajo, da se počutimo dobro ali slabše, so pomemben del naše inteligence. Naša čustva so način, kako nam nezavedno sporoča, da se nekaj dogaja in da moramo biti bolj pozorni. V zahodni kulturi se je pred stoletji pripisoval velik pomen potiskanju in obvladovanju čustev. Danes se zavedamo, kako škodljivo je takšno početje za duševno zdravje in kako pomembno je, da smo v stiku s svojimi čustvi. Z vidika zaznavanja negativnih čustev je pomembno, da ločimo med čustvi, ki nastanejo kot nezavedne reakcije na slike, zvoke v naši glavi, in globljimi čustvi, ki nam prinašajo pomembna sporočila, iz katerih se lahko učimo. Razliko med prvimi in drugimi bomo lahko ugotovili z naslednjim postopkom:

Kadar čutite neprijetno čustvo, spremenite tisto, kar si govorite sami sebi v svoji glavi, spremenite slike, ki ji vidite znotraj sebe, ter spremenite držo, način, kako uporabljate telo. Če se čustvo kljub omenjenim postopkom ponavlja, potem je zelo verjetno, da vam pošilja pomembno sporočilo iz vašega nezavednega uma.

Čim bolj boste vzpostavili stik s svojimi čustvi, bolj boste obvladovali svoje življenje in hitreje se boste odzivali na sporočila, ki vam jih pošiljajo. To je način, kako razviti čustveno inteligenco, ki je eden od pomembnih dejavnikov za srečo v življenju.

Besedilo: Igor Gregorc // Fotografije: Shutterstock