Šamansko verovanje v živali moči - imel naj bi jo vsak med nami

Šamansko verovanje v živali moči - imel naj bi jo vsak med nami (foto: Profimedia) Profimedia
1. 5. 2021

Po šamanskem prepričanju je vse, kar nas obkroža, živo in s seboj nosi modrost in moč. Živali moči so bistven del šamanskih praks. So duhovi, ki pomagajo in šamana opremijo z močjo ter so pomembni za vsa njegova ali njena dejanja.

Šamani verjamejo, da ima vsak svojo žival moči - gre za živalski duh, ki prebiva v vsakem posamezniku, mu daje moč in ga ščiti pred boleznimi. Deluje na podoben način kot angel varuh. Vsaka žival moči, ki jo imate, poveča vašo moč, tako da bolezen ali negativna energija ne more vstopiti v vaše telo. Živalski duh vam prav tako podari modrost njegove vrste. Duh sokola vam bo podaril svojo modrost in nekatere karakteristike, značilne za sokole.

Kaj, če nas žival moči zapusti?

Vsak med nami naj bi imel po šamanskem prepričanju nekaj živali moči, sicer ne bi mogli preživeti otroštva. Če žival moči odide in nobena ne zapolni njenega prostora, bo ta posameznik oslabel, izpostavljen bo boleznim, v življenju pa naj bi ga spremljala tudi smola.

Živali moči niso nujno sesalci, lahko so tudi žuželke, morske živali ali plazilci. Vsaka žival lahko postane žival moči. Domače živali ne spadajo v to kategorijo, saj že "služijo" ljudem.

Zahvalimo se za darove živali moči

Darovi, ki jih lahko določena žival podari posamezniku, so odvisni od družbe in kulture.

Posamezna žival vam lahko pomaga pri težavi, ki je samo vaša oziroma značilna za vas. Pomembno je, da živali moči ne skušamo kategorizirati in da smo odprti do vseh darov, ki jih lahko deli z nami. Šamani pravijo, da je treba častiti živali moči. Zahodna kultura ni vajena oziroma naučena ceniti živali moči in darove, ki jih lahko dajo nam in svetu okoli nas. Za šamansko delo je žival moči ključnega pomena, saj tisti šaman, ki nima moči, ne bo dosegel uspehov. Če se zahvalite svoji živali moči, ji boste dali do znanja, da cenite njeno prisotnost. Živalski duh se je namreč odrekel svoji mobilnosti, da bi čas preživel z vami in vam pomagal skozi življenje. Počastite jo tako, da se ji v sebi zahvalite za vso pomoč.

Šamanska praksa ceni življenje in modrost, ki jo nosi narava.

Če želite odkriti, katera je vaša žival moči, prisluhnite svoji podzavesti. Lahko si jo skušate priklicati v sanje, dovolite si jo začutiti. Če se vam kakšna žival večkrat prikaže v sanjah ali pa začutite posebno povezavo s kakšno živaljo, gre za vašo žival moči. Preverite, kakšne so njene značilnosti in skušajte ugotoviti, kako vam je (že) pomagala ali kako vam še lahko pomaga.

Povzeto po the-open-mind.com

Priporočamo