Samozdravilne vizualizacije - ko povežemo um in telo

Samozdravilne vizualizacije - ko povežemo um in telo (foto: shutterstock) shutterstock
Vir: Jana
26. 3. 2017

Svet domišljije in predstav je svet večnosti. William Blake

Samozdravilne vizualizacije ali še bolj natančno 'samozdravilne mentalne predstave' so način, kako lahko učinkovito z močjo uma oziroma notranjih predstav vplivamo na telo. Povezava uma in telesa je temelj za povrnitev in okrepitev samozdravilnih sposobnosti posameznika.

Že v starodavnih kulturah in verah so v ritualih uporabljali moč notranjih predstav za zdravljenje. V starodavnih zapisih antičnih zdravnikov lahko zasledimo ugotovitve o pomenu psiholoških dejavnikov za razvoj bolezni. Tudi v starih taoističnih spisih naletimo na navedbe, ki trdijo, da je 'pravi vzrok bolezni v umu', ki se pozneje manifestira na telesni ravni. Izhodišče za uporabo te metode je ugotovitev, da so fizični simptomi samo zunanja manifestacija bolezni, njen resnični vzrok ne leži v bacilih in virusih temveč v umu, ki ni več v harmoniji s telesom. Povezava uma in telesa je temelj za povrnitev in okrepitev samozdravilnih sposobnosti posameznika. Zanimivo je, da se v zadnjem času zelo širi novejša veja medicine – psihoimunologija, ki je sodobna veda in celostno povezuje vpliv psihologije, nevrologije, endokrinologije in imunologije na telo. Ta veda med drugim raziskuje in prepoznava velik pomen psiholoških dejavnikov na delovanje imunskega sistema: njegovo krepitev, vpliv negativnih dejavnikov na nastanek bolezni.

Mentalne predstave

Učinkovitost notranjih predstav je neposred­no povezana z vašo sposobnostjo, kako znate obrniti zaznavo, čutenje iz zunanjega sveta na notranji. Ko zares obrnete zaznavo na notri, lahko ustvarite mentalno predstavo, ki bo spodbudila in vplivala na vaše fizično telo. Predstava bo nastala sama od sebe, dokler boste usmerjali svojo voljo in pozornost na notri. Ko omenjamo mentalne predstave, je treba poudariti, da govorimo o uporabi vseh čutnih zaznav, in ne samo vizualne oziroma vidne. V praksi pa se izkaže, da je v resnici vizualna predstava prisotna v več kot 90 odstotkih, ko si predstavljamo dogodke.

Za učinkovito uporabo zdravilnih vizualizacij je treba upoštevati naslednje napotke:

Drža

Najbolj učinkovit telesni položaj za notranje predstave je tako imenovani 'faraonski položaj'. Sedimo na ravnem stolu, ki ima tudi naslonjala za roki, hrbtenica je pokončna, roki sproščeno počivata na naslonjalu, sta odprti z dlanmi, obrnjenimi dol. Pokončna hrbtenica omogoča povečano zavedanje in vzdrževanje pozornosti za izvajanje mentalnih predstav. Stopala počivajo plosko na tleh, vaši nogi in roki ne smeta biti prekrižani ali se dotikati katerega koli drugega dela telesa. Pokončna drža spodbuja tudi vaše dihanje, pljuča potrebujejo pokončno držo, da se lahko polno razširijo. Faraonski položaj je najbolj primeren za izvajanje mentalnih predstav, vendar včasih nimamo te možnosti in vaje lahko izvajamo tudi stoje v pokončni drži.

Dihanje

Za zavestno dihanje velja že iz starodavnih tradicij, da spodbuja večjo budnost in usmerjenost na mentalne procese. Da bi spodbudili nastanek notranjih predstav, se zavestno naravnajte na umirjenost in sproščenost. Začnite dihati ritmično: vdih skozi nos, izdih skozi usta. Izdihovanje skozi usta mora biti daljše in počasnejše od vdiha. Dihanje, ki umiri telo, se začne zmeraj z izdihom. Zato velja, da preden začnete izvajati zdravilne vizualizacije, vedno prej trikrat izdihnite. Začnite torej z izdihom, nato vdihnite, sledita še dvakrat izdih/vdih, izdih/vdih. Nato začnite izvajati notranje predstave in se ne ukvarjate več z dihanjem.

Dolžina izvajanja vaje

Vsako vajo izvedemo hitro, koristnost zdravilnih vizualizacij je v tem, da povzročite rahel šok v sistemu, ki sproži samozdravilni proces. To je tako, kot bi zanetili iskro, ki sproži ogenj, ki se sam od sebe širi naprej. Pravilo, ki velja za te vaje, je: manj je več, čim krajše je trajanje notranje predstave, večja je njena moč. Povprečna dolžina izvajanja vaj je 1 do 2 minuti, natančna dolžina izvajanja bo navedena pri vsaki vaji.

Kdaj izvajamo vaje?

Priporoča se, da za najboljši učinek izvajamo zdravilne vizualizacije zjutraj pred zajtrkom in zvečer pred spanjem. Oba navedena časa za izvajanje sta pomembni prehodni točki med spanjem in budnostjo ter budnostjo in spanjem.

Oči

Med izvajanjem vaj imamo praviloma vedno zaprte oči. Lahko se zgodi, da vam bo izvajanje vaj na začetku povzročilo nekaj nelagodja, torej imate lahko na začetku tudi odprte oči.

Trajanje izvajanja vaje

Običajno je, da posamezno vajo izvajamo 21 dni, prekinemo za 7 dni in spet ponovimo 21 dni ter tako nadaljujemo, dokler ne dosežemo želenega stanja. Praviloma se vedno izvaja samo ena vaja v 21-dnevnem ciklu, ko dosežemo rezultat, začnemo izvajati drugo.

Vaje za samozdravljenje

Vaja: Videti prihodnost

Namen: Da se znebimo bolečih občutkov in negativnega stanja, v katerem smo.

Pogostost izvajanja: Vsako jutro 21 dni, dokler ne odpravimo težave, dolžina izvajanja do 1 minute, enkrat na dan.

Zaprite oči, trikrat izdihnite. Predstavljajte si sebe v situaciji, ki jo doživljate kot bolečo. Potem si predstavljajte, kako boste v tej situaciji vi videti čez teden dni, nato mesec dni in nato leto dni pozneje. V vsakem od primerov se zavedajte, da je vaša trenutna situacija v preteklosti. Bodite pozorni, kaj zaznavate in kaj čutite. Zdaj izvedite izdih in odprite oči.

Spiralne vaje

Spirala sama zase je posebnost, ki je tesno povezana z življenjem: DNK-struktura, tornado, lupine polžev, vrtinec ... vse to najdemo v naravi. Spirala je način, kako se energija prenaša v človeškem telesu, spiralno gibanje je kombinacija navpičnega in vodoravnega gibanja, velja za napredno obliko gibanja. Lahko jih uporabljamo imaginarno kot predstavo ali konkretno tako, da jih fizično rišemo. Če jih mentalno izvajamo, se uporabljajo za odpravljanje fobij in seksualnih motenj, z njimi se znebimo starih škodljivih navad. V primeru telesnih bolezni, kot so artritis, mišični krči, uporabljamo spiralne kretnje za masažo mišic in prečiščenje kosti.

Vaja: Bela svetloba

Namen: Da očistimo in pozdravimo dihala

Pogostost izvajanja: Če imamo že težave z dihali, izvajamo vajo enkrat na vsako uro ali dve, dolžina izvajanja do 3 minute. Če nimamo težav, izvajamo vajo enkrat dnevno zjutraj vseh 21 dni, dolžina izvajanja 1 do 2 minuti.

Zaprite oči, trikrat izdihnite. Zdaj vdihnite, zaznajte in začutite belo svetlobo, ki skozi nos vstopa in teče v vaš sapnik. Vidite, kako teče bela svetloba skozi vaše grlo v sapnik, pljučne mešičke in kako zapolni pljuča. Vidite, kako se vaša pljuča raztezajo kot meh in omogočajo beli zdravilni svetlobi, da jih zapolni. Hkrati začutite in vidite, kako se širi vaš prsni koš. Ko izdihujete, vidite, kako se meh krči in potiska nezdrav zrak, pomešan z ogljikovim dioksidom skozi usta ven v ozračje kot siv dim. Sočasno vidite in začutite, kako se vaš prsni koš krči. Ponovite to vajo še dvakrat, preden odprete oči, in se zavedajte, kako vaš dihalni sistem ritmično deluje.

Vaja: Spirala energije

Namen: Da si dvignemo energijsko raven in se premaknemo iz stanja depresije.

Pogostost izvajanja: Vsako jutro, ko potrebujemo energijo, rišemo 2 do 3 minute

To vajo izvajamo z odprtimi očmi, ker dejansko rišemo spiralo in ne izvajamo vaje samo v notranji predstavi. Na papir s pisalom rišemo spiralo od znotraj navzven v smeri urnega kazalca, število spiral je poljubno. Ostanite osredotočeni na svojo namero, medtem ko rišete spirale.

Za vse zdravilne procese je pomemben postopek čiščenja oziroma razstrupljanja. Namen čiščenja je odstranitev ovir in vzpostavitev ravnotežja, v katerem se samozdravilne sposobnosti same aktivirajo. Vse tukaj omenjene vaje vsebujejo postopek čiščenja oziroma odprave negativnega na mentalni ravni. Pri vseh vajah je ključnega pomena osredotočenost na namero za doseganje spremembe.

Vse vaje delujejo po preprosti formuli:

•kratek šok, ki sproži notranje dogajanje

•popravek nepravilnosti

•sledi občutek zmagovitega zadoščanja

Pri vajah ostanite sproščeno osredotočeni in se ne trudite na silo dosegati spremembe, uspeh vam zagotavlja sproščenost uma in telesa, ki ste jo v otroštvu že imeli na pretek. Postati in ostati zdrav pomeni neprestano pozorno opazovati, ali se počutimo dobro. Z vajami popravimo in povrnemo tisto, kar smo ustvarili, največkrat nezavedno – moteče misli, čustva ali celo moteče dejanje. Hitri popravek pomeni odpravo napake, še preden nastane kaj bolj resnega.

Želimo vam veliko uspeha pri doseganju pozitivnih sprememb!

Igor Gregorc