Se moramo zares ves čas počutiti dobro in ostajati za vsako ceno pozitivni?

Se moramo zares ves čas počutiti dobro in ostajati za vsako ceno pozitivni? (foto: Shutterstock) Shutterstock
22. 6. 2016

Zelo popularno mišljenje danes je, da moramo biti ves čas pozitivni, dobre volje in posuti z rožicami.

Seveda ni s pozitivnim razmišljanjem prav nič narobe. Težava je v tem, da se izrablja navidezno pozitivno mišljenje zato, da se prikrije negativna čustev, ki se morda porajajo nekje globlje v nas.

To je ena največjih napak današnje novodobne duhovnosti, saj na ta način ustvarjamo resnične blokade, ki nas razžirajo iz zasede. Naša duša si želi postati zopet celostna in radostna, kar pa se ne mora zgoditi, dokler se ne sooči z vsemi globoko potisnjenimi travmami, strahovi, negativnimi čustvi, ki jih je potrebno izčistiti, da smo lahko zopet celostni. Če se pretvarjamo, da smo pozitivni in je vse lepo, hkrati pa nekje globoko v nas (nezavedno) še vedno tlijo potisnjena čustva, žal nikoli ne bom zares v življenje priklicali sreče, zdravja in obilja. Zato namesto, da dojemamo negativna čustva kot sovražnike, se končno soočimo z njimi in jih zavestno opustimo.

Biti duhoven bojevnik pomeni biti popolnoma iskren, kar pa zahteva ogromno poguma. To pa pomeni, da se moramo spopasti s točno tistimi čustvi in travmami, katere smo celo življenje pometali pod preprogo, morda tako daleč, da se jih skoraj več ne spomnimo. To smo počeli zato, ker nas je bilo strah bolečine. A ko enkrat zares opustimo travme in negativna čustva, se končno spet počutimo varne, odpremo srce in zares čutimo in ljubimo. Ko ugotovimo, kako dobro in lahkotno se počutimo z vsako očiščeno travmo in čustvom, bomo ugotovili, da je to veliko boljše, kot nenehno izogibanje in skrivanje pred čustvi. In šele takrat lahko zares čutimo pozitivno.

Preberite več na Sensa.si