Simbolika lipe: Naše sveto drevo

11. 7. 2018 | Vir: Jana
Deli
Simbolika lipe: Naše sveto drevo (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Ste si kdaj predstavljali drevesa kot antene, ki lovijo sporočila z neba, da jih potem lahko predajo mami Zemlji in ta jih preda nam, ki živimo na njej.

Morda so te skrivnosti dreves naši predniki zelo dobro poznali in so bolje videli v njihovo dušo. Ob tihem posedanju pod drevesom so prejeli čisto energijo, vedeli so, da se takoj bolje počutijo, prejeli pa so tudi pomembna sporočila. Naši predniki so imeli posebno vez z lipo.

Lipa – center dogajanja

Lipa je bila središče vaškega življenja. Pod njo so se zbirali, se pogovarjali, odločali in tudi pravdali. Pravde pod lipami se na Koroškem omenjajo v 13. stoletju, na Goriškem pa vse do leta 1500. Zanimivo je dejstvo, da so si naši predniki ponekod omislili tudi kamne, ki so jih razporedili pod lipo, in vsak je zasedel svoj prostor oziroma svoj kamen, ko so se zbrali in opravljali posvete. Če se boste naslednjič odpravljali v vas Vrbo, potem si tam le oglejte znamenito lipo in kamenje pod njo. Kot bi se čas ustavil ... Čudovito.

Označitev dogodkov

So pa naši predniki prav lipo največkrat posadili ob kakšnem pomembnem dogodku, da bi jih spominjala nanj in bila obenem mogočna pričevalka prihodnjim rodovom. Lipo so tako na primer zasadili v spomin na rojstvo otroka, drevo pa je obenem simboliziralo tudi moč osebe, zaradi katere so jo posadili. Lipo so posadili tudi, če se je na posesti zamenjal gospodar, ob pomembnih svetovnih dogodkih in seveda tudi povsem lokalnih. Velik simbolni pomen imajo na primer lipe, ki so bile zasajene leta 1991 ob osamosvojitvi naše države.

Magična moč

Lipo so pri nas, pa tudi drugje, imeli za simbol miru in prijateljstva, prav zato je bila tolikokrat zasajena na vaških trgih. V Grčiji so jo povezovali z lastnostmi boginje Afrodite, Kelti so verjeli v povezavo z njihovo boginjo Arianrhod, kraljico zvezd in ljubezni. Germani so verovali, da je z lipo povezana Freya, boginja sreče, ljubezni in resnice. Zanimivo je, da lipa nosi tako moško kot žensko esenco. Njen planet je Jupiter, ki prinaša prijetne vetrove, saj je lipa povsem zračna v smislu pripadnosti štirih elementov. Njena moč se kaže v zaščiti, nesmrtnosti, sreči, ljubezni in prijetnem spancu. V Evropi so jo zelo pogosto uporabljali kot drevo, ki je poklonilo zaščito določeni skupnosti, na vrata so obešali njene veje, še bolje pa je bilo, če so jo posadili kar na svojem vrtu.

Les

Njen les je zelo mehak in zračen, zato so iz njega radi rezbarili. Verjeli so, da nosi močno energijo, magnetizem, mehkobo, ki ima osnovo v ljubezni in harmoniji. Posebej je primeren za magično zvezdo, za ustvarjanje čarovnih lutk, a vse zaradi in z namero ljubezni, sreče, zdravljenja, lepote in miru. Na Japonskem so nekdaj iz lesa izdelovali tudi nitke za tkanine.

Boljši spanec

Lipovo cvetje pa lahko lepo posušeno napolnimo v bombažne ali lanene vrečke in jih imamo potem ob vzglavju postelje. Esenca in prijeten vonj podarjata prijeten in miren spanec. Obenem vas bo vonj lipe napolnil z mehkobo in ljubeznijo, kar se bo odražalo tudi na vaši avri.

Najevska lipa

Je drevo z največjim obsegom debla pri nas, ki je nekoč znašal 11,24 metra. Po propadu dela starega oboda debla njen obseg meri 10,70 m. Gre za lipovec (Tilia cordata), ki je domnevno zrasel iz sedmih debel. Njegova višina je 24 m, starost pa ocenjena na 700 let.

Besedilo: Tamara Ferenc // Fotografija: Shutterstock

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord