Simbolni pomen črne mačke, ki se pojavi pred vašimi vhodnimi vrati

Simbolni pomen črne mačke, ki se pojavi pred vašimi vhodnimi vrati (foto: profimedia) profimedia
8. 7. 2021

Mačke imajo poseben pomen v človeški psihi. Tisoče let so jih častili, se jih včasih bali, hrepeneli po njih in jih spoštovali. Le srednji vek, ko so razglašali, da so v resnici čarovnice v mačji preobleki, jim ni bil naklonjen.

Nihče ne more zanikati simbolnega pomena mačk skozi zgodovino in pomena, ki ga ima tudi v sodobnem času. In kaj pomeni, če odprete vhodna vrata in vas na pragu pričaka črna mačka?

Črna mačka in (ne)sreča

Črna barva mačke je bila vedno povezana s srečo ali nesrečo. Eno ali drugo je odvisno od okolja. Ko vam črna muca prekriža pot v ZDA, vam bo zanesljivo nakopala nesrečo, v veliko evropskih državah velja nasprotno – prinaša srečo. Ob koncu srednjega veka in v začetku renesanse ko je razsajala kuga, pa je črna mačka, ki je prečkala vašo pot, veljala za znamenje smrti.

Mačka na pragu

Za razlago teh okoliščin je primerno škotsko narodopisje. Na Škotskem in v nekaterih severnih delih Anglije velja, da črna mačka na pragu v dopoldanskem času napoveduje nepričakovano premoženje, zlasti denar.

To prepričanje ima dolgo brado, izviralo naj bi iz pristaniških mest, kjer so si žene mornarjev, ki so veliko časa preživeli zdoma, skušale zagotoviti varnost tako, da so si nabavile črne mačke. Ko pa se je črna mačka sama pojavila na vratih, je to pomenilo, da se bo mož vrnil domov. Po možnosti z bogatim ulovom na krovu.

Skoraj brez izjeme so ženske srečonosne črne muce sprejele in skrbele zanje. Razumele so jih kot talisman, ki varuje mornarje. Naj spomnimo, da je bil mornarski poklic v tistem času izjemno nevaren.

Kako se odzvati na črno mačko?

Seveda, če nimate v družini mornarja, ki pluje po nepredvidljivih morskih poteh, vam zgornje vrstice ne bodo veliko pomenile. Toda, morda bi bilo to napačno. Mnogo ljudi je namreč opisalo nenavadne izkušnje s črnimi mačkami, ki so se pojavile na njihovem pragu.

Naj vam ne pride na misel, da bi muco odgnali, po splošnem prepričanju je to zelo slaba odločitev. Ko mačka odide, namreč s sabo odnese tudi srečo. Sprejmite jo v hišo in učinek bo nasproten. Muca vam bo prinesla blagostanje v denarju in ljubezni, za nameček bo dobro vplivala še na zdravje v vašem domu. Po Evropi je bila nekoč razširjena navada, da so hudo bolnim priskrbeli črno mačko in z njo pripomogli k zdravljenju.

Morda je to celo delovalo, čeprav sodobni zdravniki pravijo, da je kakršen koli pozitiven učinek možen le zaradi umirjajoče prisotnosti živali, medtem ko drugih, merljivih dejavnikov ni. Navsezadnje ni pomembno, kaj verjamete in kaj ne, a univerzalno pravilo za take priložnosti je jasno: karkoli boste naredili, ravnajte z mačko prijazno. Konec koncev, kdo bi pa hotel izzivati usodo?

Vir: Spiritual Unite