Simbolni pomen črne mačke: So znak zaščite in ustvarjalnosti

31. 10. 2019
Deli
Simbolni pomen črne mačke: So znak zaščite in ustvarjalnosti (foto: profimedia)
profimedia

Črne mačke od antičnih časov spremljajo polemike, praznoverje in simbolizem. So torej na strani dobrega ali nosilke nesreče?

Odgovor je odvisen od vašega prepričanja in vplivov kulturnega okolja. V starih časih so črno mačko kot hišnega ljubljenčka pripisovali zloveščim čarovnicam. Pogani so se pretirano zanašali na moč čarovništva, zato je bila zanje črna mačka pomembna. Nekateri ljudje pa so vseeno verjeli, da je nevarna. S krščanstvom se je spremenil tudi odnos do črnih mačk: povezali so jih s starejšimi ženskami in prepovedanim čarovništvom. S prstom so kazali na samotarske ženske, ki so jim muce delale družbo. Ženske so okrivili za sleherno tragedijo, ki je zadela sosednjo vas, še zlasti, če so imele črne družabnice. K praznoverju spada tudi prepričanje, da je smrt v družini neizogibna, ko črna mačka sede na smrtno posteljo.

Med razsvetljenstvom so bili miti in skrivnosti razkrinkani. Danes lahko vsakdo mirno odide v zavetišče po črno muco in jo odpelje domov, pa ga ne bo nihče postrani gledal zaradi izbire, kaj šele da bi ga prijavil zaradi čarovništva.

Kakorkoli že, črna mačka ima v spiritualnem svetu poseben prostor. Velja, da ima posebnega duha, ter zaščitniško in brezmadežno zdravilno moč.

Črne mačke v starem Egiptu

Sončni bog Ra je imel nebeško mačko, ki se je na vso moč borila proti temini noči. Egipčani so se do črnih mačk obnašali kot do kraljevskih družin. Arheologi so odkrili mačje pokopališče in na tisoče mumificiranih mačk. Po egipčanskem zakoniku je bil umor črne mačke kaznovan s smrtjo. Egipčani so jo nadvse spoštovali, pripisovali so ji sposobnosti, da obvladuje in uravnava noč. Nekateri so jo celo šteli za bitje iz posmrtnega življenja.

Kaj pa drugod? V nekaterih državah verjamejo, da ti črna mačka, ko ti prekriža pot, prinaša srečo, drugod nesrečo. Finska vraža pravi, da je v črni mački duša z onega sveta, Kelti pa so verjeli, da je preroška.

Za konec kratkega prehoda skozi zgodovino velja ponoviti: odnos do črne mačke je odvisen od vašega okolja. Če pa ste duhovna oseba, boste bržkone z zanimanjem prebrali več o njenem simbolnem pomenu.

Spiritualni totem

Črne mačke spadajo v spiritualni svet. Ljudje, ki jih privabljajo črne ljubljenke, so pogosto sami duhovno močni in ustvarjalno nadarjeni. Tudi njihova osebnost je skrivnostna.

Totem črne mačke ščiti pred zlobnimi silami, tudi duhovi, če pa ga postavite pred hišo, bo varoval vaš dom. Črne mačke vas bodo ščitile tudi pred zlonamernimi ljudmi, ki rovarijo proti vam in vam želijo nakopati nesrečo. Ščitile bodo celotno družino in dom.

Imajo izjemno razvit vid in voh. Nekateri ljudje celo trdijo, da so tako zaščitniške, da bolje pazijo hišo ali stanovanje kot pregovorno zvesti psi.

Vir: Spiritual Unite

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk