Ste duhovno živi? Preverite 4 jasne znake duhovne vitalnosti!

9. 11. 2017 | Vir: Jana
Deli
Ste duhovno živi? Preverite 4 jasne znake duhovne vitalnosti! (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Kaj pomeni biti duhovno živ? Verjetno ste se že srečali z ljudmi, ki imajo v svojem življenju polno aktivnosti, neprestano nekaj počnejo, pa vendar se počutijo skoraj mrtvi.

Videti je, kot da imajo življenje popolnoma urejeno, a jim kljub temu nekaj manjka. To je tista dodatna dimenzija, ki daje življenju smisel in daje vizijo, kako delovati. Vaš občutek smisla in vizija sta tisto, kar daje pomen vsemu preostalemu v vašem življenju, ne glede na to, ali se tega zavedate in ali lahko to ubesedite.

Tudi če gre za nekaj nevidnega in neoprijemljivega, je zelo pomembno za vas, saj je to tisto, kar na nezavedni ravni uravnava in vodi vaše življenje. Ta občutek podpira vse vaše male dnevne aktivnosti kot tudi vse vaše večje cilje v življenju. Takšen smisel in vizija nista prav nič povezana z vašimi zunanjimi merili, ki so vam pomembna, to je nekaj, kar je zelo osebno.

Smisel in vizija sta tisto, kar daje pomen vašemu življenju, gledano skozi vaše oči. Biti živ na takšen način prinaša kakovost izkušenj, ki lahko v širšem pomenu zaobjema duhovnost, takšno, kot jo na splošno poznamo v religioznem smislu. Srečamo lahko veliko ljudi, ki so duhovno živi, ki imajo izrazit občutek smisla, povezan z njihovim življenjem, pa vendar nimajo nobenih religioznih nagnjenosti. Tisto, kar je vsem skupno, pa je občutek nečesa, kar zaobjema njih same, in je hkrati še nekaj večjega, kar jih presega. Lahko bi rekli, da izkušajo nekakšen občutek povezanosti, ki jih združuje z drugimi, naravo, višjo univerzalno inteligenco (npr. bog), in ki usmerja njihovo življenje na vseh ravneh.

In še nekaj so pokazale raziskave, da občutek 'biti duhovno živ' zagotovo ni povezan z izo­brazbo, družbenim statusom, bogastvom ali starostjo. Z raziskovanjem oseb, ki živijo na tak način, so ugotovili nekatere tipične značilnosti, ki so vsem skupne. V nadaljevanju bomo spoznali štiri najpomembnejše naravnanosti za doseganje stanja zavesti, ki ga imenujemo 'biti duhovno živ'.

1. Prenehajte se truditi

Površinsko gledano nam 'trud' včasih prinaša pozitivne rezultate. Zaobjema napor, vztrajno delovanje in vse to so lahko pozitivne lastnosti. Zakaj pa naj bi bila prenehanje uporabe teh lastnosti pot k doseganju večje duhovne živosti? Slaba stran tega, da se trudimo, je, da se zavestno naprezamo, kar je nasprotje nezavedni eleganci. Poleg tega je cena za doseganje rezultatov na tak način pogosto previsoka, prevelika poraba življenjske energije, kar se na koncu pozna na našem zdravju.

Preveč pogosto je trud povezan z napetostjo, ki omejuje lahkotnost, ustvarjalnost in svoboden tok misli. Preveč truda lahko omeji naše zavedanje in pripravljenost. Skratka, trud je pogosto povezan z občutkom utrujenosti, spremljajo ga velikokrat naslednje besede, ki si jih znotraj nas na silo ponavljamo: 'moram' ali 'moral(a) bi'. Vse to krči našo zavest, manjša samospoštovanje in onemogoča polno uporabo naših sposobnosti. Ameriški trener Timothy Gallwey je že 1974 v svoji knjigi Notranja igra, ki je klasika na področju psihologije športa in učinkovitosti, zapisal, da je vlaganje truda v nasprotju z doseganjem našega resničnega potenciala. Opozarjal je, da trud vsebuje dvom in je v svojem trenerskem delu spodbujal ljudi, da presežejo te ovire tako, da se enostavno osredotočajo na samo dejavnost in eksperimentiranje. Pomagal jim je zgraditi zaupanje v njihove sposobnosti, da na nezavedni ravni obdelujejo in usmerjajo učinkovito delovanje. Ko se navadite biti pozorni na podrobnosti svoje izkušnje, potem je lažje razviti stanje sproščene osredotočenosti, v katerem vaš um in telo lahko delujeta usklajeno in brez ovir na več ravneh. S tem, ko ste se prenehali truditi, ste sposobni, da svoj um uporabljajte učinkoviteje, ga povežete z telesom, in ste bolj občutljivi za povratne informacije.

Ko pridobite navado, da se ne trudite, boste vse, kar počnete, naredili lažje, ker ne boste čutili napetosti in se boste bolj lahko osredotočili na svoje zaznavanje izkušnje. Namesto da se preobremenjujete s tistim, kar bi moralo biti, boste zaznavali tisto, kar je! To pomeni sprejemanje več povratnih informacij, njihovo hitrejšo obdelavo in hitrejše popravke, kar pomeni večjo učinkovitost z manj napora. Z duhovnega vidika ste zmeraj manj celoviti, kadar dvomite in kritizirate sebe. Stanje celovitosti in samozavedanje je pomemben vidik duhovne živosti. Raziskovanja oseb, ki so doživela izjemne duhovne izkušnje, so pokazala, da je vsem bili skupen močan občutek celovitosti, živosti in prisotnosti. Trud predstavlja oviro, da takšno duhovno živost izkusimo.

Praktični nasveti

Vprašajte se, koliko časa gre za to, ko se trudite? Kakšne situacije in ljudje vas spodbujajo, da se trudite? Ali se trudite končati projekte, dokončati roke, se trudite biti potrpežljivi ali se trudite, da ste sproščeni? Kolikokrat na dan si rečete: »Moram ali moral bi.« Kako se trud odraža na vašem telesu. Kje ste napeti in zategnjeni?

Vprašajte se tudi, koliko časa si vzamete zase, da se prepustite in da doživljate občutek prijetne lahkote v telesu, stanje lebdenja, ki se imenuje 'flow'? To stanje lahko doživite tudi s pomočjo dolgotrajnejših aktivnosti, kot sta na primer hoja in tek. Ali imate svoje načine sproščanja, doseganje 'flowa' ali uporabljate nadomestke, kot so alkohol, TV, računalnik, mobilnik. Enostavne meditacije in hobiji, kot so pletenje, risanje, slikanje, sprehod v naravi, so samo nekateri od načinov, ki jih lahko uporabite v vsakdanjiku.

2. Bodite prisotni

Biti prisoten pomeni, da ste zares povezani s svojo izkušnjo in jo lahko doživljate brez prekinitev in izkrivljenih popačenih zaznav. To pomeni, da zaznavate, kaj se zares dogaja okoli vas, zdaj prav v tem trenutku, namesto da presojate ali odrivate to izkušnjo. Zares biti prisoten lahko obsega obdelavo čutnih informacij in spoznanje, kako so vse te podrobnosti del nečesa večjega. Prisotni smo veliko lažje, ko se nehamo truditi. Ko se trudite, vas to lahko odpelje stran od vaše neposredne izkušnje. Nekaj pogostih načinov razmišljanja, ki vas ovirajo, da ste prisotni:

ste z mislimi v prihodnosti, skrbi vas, kaj se bo zgodilo slabega in si v glavi ustvarjate 'svojo resničnost' in jo zato doživljate in niste tukaj, zdaj z mislimi, kjer zares lahko ukrepate;

zapustili ste sedanjost in ponovno doživljate, kaj se je zgodilo v preteklosti, stari neuspehi, nepravilne odločitve, osebne travme, skratka vrtite stare filme v sebi, doživljate tisto, kar je bilo, in ne, kar je;

neprestano se spominjate, kako so vas ljudje prevarali, izkoristili, pustili na cedilu. S tem si tudi za sedanjost ustvarjate negativna prepričanja, kot so: »Vsi ljudje so pokvarjeni in zlobni« in »Nikomur ne smeš zaupati.«

Če odprto sprejemate svoje izkušnje in razvijate zavedanje o svojem čutnem zavedanju, s tem izboljšujete zaupanje vase. Negovanje čutne ostrine je eden od načinov, kako si lahko pomagate, da ste bolj prisotni. Čim več opažate, bolj ste 'znotraj' svoje izkušnje, ne glede na to, ali zaznavate, kaj se dogaja znotraj vas, opazujete obraz pred vami ali opazujete naravo itd.

Ste duhovno živi?

3. Razširite zavest

Zavedanje velja za ključno sposobnost, ki omogoča izboljšanje vašega življenja in upravljanje z njim. Je sposobnost, ki vam omogoča, da opazite miselne vzorce in vedenje pri sebi in drugih. Tako razumevanje vam omogoči, da lahko ločite, kaj deluje in kaj ne, ter uporabite učinkovite načine za doseganje sprememb. Izboljšano čutno zavedanje naredi življenje prijetnejše in vam omogoča, da ste v odnosih z drugimi in samim seboj bolj senzibilni in s tem učinkovitejši. Obstaja tudi drug vidik zavedanja, ki je povezan s stresom in napetostjo. Telesno napetost spremlja tudi mentalna, naša zavest se v stresu krči, zmanjšuje in naše sposobnosti upadajo. Nasprotno, kadar smo globoko sproščeni, ta sproščenost presega telesno raven. Dogodki ne vplivajo na nas več na isti način, naše sposobnosti, da se soočimo z izzivi v življenju, se povečajo. Občutimo, kot da imamo znotraj sebe več prostora, to je občutek razširjene zavesti. S tem, ko si red­no vzamemo čas zase, ustvarjamo pogoje za več mentalnega prostora v sebi, kar je način, kako vzdržujemo razširjeno zavest.

Praktični nasveti

Življenjske izkušnje lahko razširijo naše zavedanje. Branje, kultura, potovanja in srečevanje z drugimi ljudmi pripomorejo, da drugače začnemo gledati na stvari, ki smo jih prej imeli za samoumevne.

Dajte si priložnost, da si postavite pomembna vprašanja. Kaj si zares želim od življenja? Kaj je v tem trenutku najbolj pomembno v mojem živ­ljenju? Česa nisem nikoli naredil(a), pa bi si zares želel(a) narediti? Kako bi te svoje velike sanje naredil dosegljive in jih razdelil na nekaj manjših delcev in bi jih po korakih dosegel? Kaj bi bil moj prvi korak?

Razširjena zavest ima tudi svoj telesni vidik. Dovolite svojemu telesu, da vam pomaga, bodite pozorni. Telo vam nenehno pošilja informacije o vašem stanju. Poslušajte, kaj vam sporoča, čustveni vzorci, kot so depresija, jezni izpadi, razočaranost, nefleksibilnost v razmišljanju, se kažejo na telesu kot fiziologija in telesne reakcije. S tem, ko preverjate svoja telesna sporočila, nadzorujete tudi stanje svoje duhovne živosti.

4. Sprejemanje hvaležnosti

Spomnite se zares posebnih trenutkov v vašem življenju, vaših izjemnih izkušenj. Ali ste kot mnogi drugi ljudje doživeli občutek hvaležnosti? Ta občutek je zelo pogost del izjemnih izkušenj in je najpogosteje povezan z občutkom 'nekaj nad', ki je značilnost duhovne živosti. Nekateri ljudje ta občutek povezujejo s svojim religioznim prepričanjem – hvaležnost bogu. Drugi mogoče ne čutijo hvaležnosti do koga drugega, hvaležni so za samo izkušnjo doživetja.

Praktični nasveti

Spomnite se izjemne izkušnje iz svojega živ­ljenja. Za nekoga je to lahko trenutek, ko je diplomiral, rojstvo otroka, športni dosežek, trenutek navdiha itd. Ponovno podoživite to izkušnjo v svoji glavi. Kako ste se počutili? Ali ste imeli občutek povezanosti, čudenja in hvaležnosti? Spomnite se, da darila zahtevajo obstoj tistih, ki jih sprejemajo. Da boste prejeli darilo, se morate odpreti. Biti odprt pomeni, da lahko sprejmete v življenju tisto, kar se vam ponuja. To naredite lahko enostavno tako, da se zadosti dolgo zaustavite in zaznavate svoje doživetje in ste prisotni v njem.

Besedilo: Igor Gregorc // Fotografije: Shutterstock