Štiriperesna deteljica - najmočnejši talisman za srečo!

Štiriperesna deteljica - najmočnejši talisman za srečo! (foto: N.Z.) N.Z.
28. 5. 2021

Znanost je komaj pred nekaj leti prišla na sled genu, ki sicer triperesno deteljico spremeni v veliko redkejšo (in izjemno iskano) štiriperesno sestrico. Lahko bi torej rekli, da je štiriperesnica ravno toliko napaka narave, kot so v človeški vrsti 'napaka' njeni rdečelasci ali modrookci. Četrti listič takšne deteljice je po mnenju znanstvenikov tako zgolj posledica recesivnega gena.

Zagotovo pa drži, da je nadvse redka, in to zagotovo redkejša kot to velja za uvodna primera pri ljudeh. Trdijo celo, da je razmerje med običajno deteljico in njeno veliko bolj srečonosno vrstnico kar 1:10.000, zato ni čudno, da veljajo njeni najditelji za še posebno velike srečneže.

Če gre verjeti Wikipedii, pa naj bi bil svetovni rekord najdenih štiriperesnih deteljic v enem dnevu še vedno 72, v eni uri najdenih pa 51. Ta rekord naj bi 12. avgusta 2013 postavil Američan Griffin McDowell. Sicer pa naj bi rekord za največjo zbirko štiriperesnih deteljic še vedno držal Edward Martin iz Cooper Landinga na Aljaski, ki se lahko pohvali z zbirko dobrih 100.000 njih!

Čista sreča!

Štiriperesna deteljica velja za najmočnejši simbol sreče, saj ima prav vsak od njenih štirih lističev prav poseben pomen:

 • prvi pomeni vero,
 • drugi upanje,
 • tretji je za ljubezen,
 • četrti je za srečo.

Vsak od štirih lističev naj bi njenemu lastniku po tradiciji prinašal bogastvo, slavo, ugodno doživetje in zdravje.

Štiri peresa takšne deteljice predstavljajo tudi štiri letne čase, štiri strani neba in štiri osnovne elemente življenja (torej zemljo, zrak, ogenj in vodo), če naj naštejemo le nekaj pomenov, ki ji jih pripisujejo že starodavne ljudske modrosti.

Štiriperesne deteljice običajno najdejo le najbolj srečni ljudje, ki imajo razvit vid in duhovnost.

Še nekaj zanimivih vraž o štiriperesni deteljici:

 • deteljo so nekoč imeli za rastlino, ki odganja čarovnice in demone ter ščiti pred zavistjo in zlobo drugih ljudi,
 • po eni od starih legend naj bi štiriperesno deteljico prinesla Eva naravnost iz raja, zato naj bi bil vsak, ki ima primerek takšne deteljice v lasti delček raja,
 • več sreče prinese tista štiriperesna deteljica, ki jo najdemo po naključju, kakor tista, ki jo namenoma iščemo.
 • obstajajo tudi več kot tri in štiriperesnice. Tako naj bi deteljice s petimi lističi prinašale nesrečo in bi jih morali uničiti (čeravno v nekaterih drugih tradicijah trdijo, da tudi te niso nič manj srečonosne, saj da peti listič prinaša denar). Šestperesnice naj bi bile celo bolj srečonosne od štiriperesnice, sedemperesnih bi se ponovno morali znebiti, medtem ko naj bi bile osemperesne naravnost ultimativni srečonosni talisman,
 • najdeno srečno deteljico naj bi pospravili v svilen robec in nosili blizu srca (lahko si iz nje naredimo tudi obesek, da bi jo lahko nosili na verižici),
 • deteljico naj bi po nekaterih virih sploh ne smeli trgati ali pa bi jih lahko utrgali le z nohti ali usti. Spet po drugih virih takšnih omejitev v resnici ni, zato tam ljudje utrgajo štiriperesno deteljico ravno tako, kot utrgajo katerokoli poljsko cvetico in jo shranijo na posebno mesto svojega herbarija.
 • vsak, ki ima vsaj en takšen primerek spravljen v predalu, med platnicami knjige ali zataknjeno za klobuk, mu deteljica prinaša srečo in uspeh,
 • nekateri verjamejo, da z njeno pomočjo človek lahko postane jasnoviden in tako vidi škrate, vile in druga nadnaravna bitja,
 • obstajata tudi dve povsem različni vraži o tem, ali se štiriperesne deteljice sme dajati drugim ljudem. Po eni od takšnih vraž naj štiriperesnih deteljic ne bi smeli podarjati drugim, po neki drugi vraži pa naj bi se vaša sreča podvojila, če bi se odločili takšno deteljico nekomu podariti,
 • tudi sanje o štiriperesni deteljici pomenijo srečo (in včasih tudi uspešno poroko).

Namig za iskanje!

Si želite tudi sami najti takšno štiriperesnico, pa zaenkrat še niste imeli sreče? Strokovnjaki za iskanje štiriperesnih deteljic (kar so vsi tisti srečneži, ki jih pogosteje najdejo kot vsi ostali) trdijo, da je skrivnost naslednja:

 • namesto, da greste na kolena in si podrobno ogledujete vsako deteljico in podrobno štejete njihove lističe, bo bolje, če si večjo zaplato travnika ogledujete z nekaj malega razdalje, najbolje torej kar stoje. Štiripersno deteljico boste namreč našli hitreje, če boste posamičen kvadratni meter travnika zgolj na hitro 'preskenirali'. Vaši možgani vas bodo sami 'opozorili', kje se nahaja tisto nekaj nenavadnega. Poslušajte ta 'občutek' in se šele takrat sklonite k nekoliko bolj podrobnemu iskanju.

Več o tej zanimivi temi si lahko preberete tudi na spletni povezavi Amuleti, talismani in uroki – v iskanju sreče in zaščite!