Rdeča vrvica na zapestju Madonne in kačica na prstu Angeline Jolie

Rdeča vrvica na zapestju Madonne in kačica na prstu Angeline Jolie (foto: profimedia) profimedia
8. 12. 2014

Madonna in Britney Spears sta zaslužni, da je že pred leti Hollywood zajela kabalistična evforija, zato nikogar več ne čudi kaj dosti, če na njenem zapestju opazi za tako veliko zvezdnico nenavadno 'neugledno' zapestnico, ki je v resnici zgolj rdeča vrvica. Po drugi strani pa se je Angelina Jolie že pred leti preizkusila celo kot oblikovalka nakita modnih talismanov. Da slednje tudi sama veliko nosi, seveda ne gre dvomiti.

A kaj sploh so čarni predmeti, talismani in amuleti?

Čarni predmeti ali uroki so bili sprva srečonosni reki ali verzi, ki so jih ljudje izgovarjali ali peli. Za tak 'čarni urok' imamo zato celo blagoslov duhovnika.

Sčasoma pa se je ljudem zazdelo, da le izgovorjene besede niso dovolj 'otipljive' in trajne, zato so jih počasi začeli zamenjevati predmeti, tako da je danes lahko že skoraj vsak predmet uporabljen kot čarni predmet.

Čarni predmeti so postali celo zelo običajni predmeti, kot so npr. gumbi ali kovanci. Ti so še posebno primerni za čarne predmete, saj jih ljudje pogosto izgubljajo, da bi jih kasneje lahko drugi ljudje našli. Vse, kar najdemo, je namreč že samo po sebi čarni predmet, še posebno, če je najdeni predmet majhen.

In seveda je bilo mogoče čarne predmete od nekdaj tudi kupiti. Vse več trgovin z darilci tudi danes svojim kupcem rado ponuja v nakup zrna sreče in posebne, srečonosne obeske.

Skozi čas se je spreminjala tudi njihov nošnja. Ljudje so čarne predmete običajno nosili pri sebi, kasneje pa je postalo znanih tudi več izjem. Znano je npr. da v vozilih profesionalnih voznikov tovornjakov in taksijev z vzvratnih ogledal visijo podobe posebnih svetnikov, blagoslovljenih križcev, ljubkih angelčkov ali celo kičastih čarovnic, da jih varujejo na cesti in jim prinašajo srečo.

Ali veste, kakšna je razlika med čarnim predmetom, amuletom in talismanom?

Urok ali čarni predmet naj bi lastniku prinašal srečo, amulet naj bi ga varoval pred nevarnostmi, talisman pa naj bi deloval v smeri točno določene dobrobiti.

Več o tej zanimivi temi si lahko preberete na spletni povezavi Modni talismani Angeline Jolie in Amuleti, talismani in uroki – v iskanju sreče in zaščite!, v naši fotogaleriji pa si lahko ogledate nekaj najbolj zanimivih ali tipičnih čarnih predmetov, amuletov in talismanov.