Vaje čuječnosti za otroke (in starše), da bodo zlahka sedeli pri miru kot žaba!

Vaje čuječnosti za otroke (in starše), da bodo zlahka sedeli pri miru kot žaba! (foto: profimedia) profimedia
16. 4. 2019

»Čuječnost ni nič drugega kakor zavedanje prisotnosti v tem trenutku, odprta in prijetna pripravljenost razumeti stvari, ki se dogajajo znotraj in okrog vas.«

O čuječnosti smo na našem spletnem mestu že pisali, zdaj pa nas je nanjo ponovno spomnil izid zanimive knjige izpod peresa nizozemske avtorice Eline Snel, ki o čuječnosti poučuje otroke v svoji domovini in je tudi sicer del večjega gibanja, ki se je v zadnjih letih pojavilo v različnih državah z namenom, da bi vaje čuječnosti uvedli v šole.

O tem, da je čuječnost mogoče izvajati v katerikoli starosti, se je avtorica prepričala že pred leti ...

Hrup v glavi

Ko je bila avtoričina hči stara pet let, je le s težavo zaspala.

»Včasih je bila ob desetih še vedno pokonci. Popolnoma izčrpana. Tako kot jaz,« v uvodu knjige piše Eline Snel. »Kar naprej je vstajala iz postelje, saj so jo pokonci držale razne prismojene misli, ki so se ji vrtinčile po glavi: o Timu, ki se ni več želel igrati z njo; o zlati ribici, ki je v bučki lebdela s trebuščkom navzgor; o nekom, ki preži nanjo pod posteljo.«

In nič ni pomagalo. Pomagale niso ne vaje sproščanje ne zgodbice za lahko noč.

Potem pa je Eline prešinilo, da bi se deklici morda uspelo umiriti, če bi namenjala manj pozornosti svojim morečim mislim, ki se neprestano pojavljajo v njeni glavi, in bi pozornost počasi preusmerila ’iz njene glave na trebušček’.

»V njenem trebuščku ni bilo misli, le dih, ki je premikal trebušček gor in dol. Nežno gibanje. Pomirjujoče gibanje. Gibanje, ki bi jo postopoma zazibalo v spanec.«

Elinejina hči ima danes enaidvajset let in še vedno izvaja to vajo. Ne glede na to, kako preprosta je, ji ta vaja resnično pomaga preusmeriti pozornost iz glave v trebuh – torej tja, kjer ni kaosa, ki ga povzroča miselna kakofonija.

»Čuječnost – ali prijazna pozornost, ki osvobaja – ne koristi le otrokom. Tudi starši želijo poznati način, kako se osvoboditi neusmiljenega toka zavesti. Misli se nikoli ne ustavijo, zato je edino, kar lahko naredimo, to, da prenehamo biti v stiku z njimi in jih nehamo poslušati.«

Ta prva vaja čuječnosti, ki jo je Eline Snel pred desetletji preizkusila s svojo hčerko, je ena od enajstih vaj, ki jih je avtorica vključila v knjigo Sedeti pri miru kot žaba. Knjigica je skupaj z zgoščenko pred dnevi izšla pri založbi Cangura.

Čuječnost za otroke

V poplavi knjig o čuječnosti tudi na slovenskem trgu se knjiga Eline Snel od slednjih razlikuje po tem, da je prilagojena in namenjena tudi otrokom, avtorica pa je svojevrstna ekspertka na tem področju, saj je program čuječnosti za šolske otroke razvila že pred leti in ga poimenovala Mindfulness Matters (Čuječnost je pomembna).

Njena metoda temelji na osemtedenskem programu za odrasle Jona Kabat-Zinna. V pilotnem osemtedenskem treningu je skupno sodelovalo že tristo otrok in dvanajst učiteljev na petih različnih šolah, čuječnost pa so obravnavali enkrat tedensko po trideset minut, vsak dan pa nato po deset minut vadili naučeno.

»Tako učitelji kot učenci so bili navdušeni in oboji so poročali o pozitivnih spremembah, kot na primer. Bolj umirjeno ozračje v razredu, boljša koncentracija in večja odprtost. Ti otroci so postali prijaznejši do sebe in drugih, bolj samozavestni in manj obsojajoči.«

Dejstvo je, da so otroci po naravi vedoželjni in radovedni ter se z veseljem naučijo novih stvari. Vendar pa so tako kot odrasli tudi otroci lahko prezaposleni.

sedeti pri miru kot žaba»Številni otroci počnejo preveč stvari in imajo premalo časa, da bi enostavno bili otroci. In tako prehitro odrastejo,« še piše Eline Snel in nadaljuje: »Z izvajanjem čuječe prisotnosti in zavedanje pa se otroci naučijo, kako se za trenutek ustaviti, zadihati in najti tisto, kar v določenem trenutku potrebujejo. To jim omogoča, da izklopijo avtopilota, prepoznajo svoje vzgibe in se naučijo sprejeti, da niso vse stvari v življenju prijetne. Naučijo se usmeriti pozornost – prijazno pozornost – v vse, kar počnejo. Naučijo se, da jim ni treba ničesar skrivati, in začnejo gojiti razumevanje do svojega notranjega sveta in do ostalih ljudi.«

Priporočamo!

Svetovna uspešnica Sedeti pri miru kot žaba je namenjena tako otrokom kot njihovim staršem in predstavlja čudovit uvod v meditacijo čuječnosti. Njen namen je, da otroci postanejo bolj prisotni, umirjeni, sproščeni in srečni.

Na preprost in dostopen način opisuje, kaj je čuječnost in kako lahko vaje na priloženem CD-ju vašemu otroku pomagajo, da se umiri, postane bolj osredotočen, lažje zaspi, se otrese skrbi, obvlada jezo in na splošno postane bolj potrpežljiv in pozoren.

  • »Sedeti pri miru kot žaba na lahko razumljiv in igriv način otrokom predstavi osnove čuječnosti. Otroke vodi k razvijanju prisotnosti: prisotnosti uma, prisotnosti srca in prisotnosti v telesu. Teh stvari smo zmožni vsi, vendar navadno tega ne gojimo zavestno. Zakaj jih ne bi začeli učiti že otrok? Dandanes je svet tako zapleten in hiter, da je znanje, kako se v določenem trenutku ustaviti in umiriti, absolutna potreba, da lahko v svetu najdemo smisel ter prispevamo svetu vse, kar lahko.« - iz spremne besede Jona Kabat-Zinna

ELINE SNEL je terapevtka in MBSR (Mindfulness-based stress reduction) certificirana trenerka, ki vodi Akademijo za poučevanje čuječnosti na Nizozemskem. Že več kot dvajset let razvija in poučuje na tečajih, ki temeljijo na čuječnosti, ter uri učitelje za izvajanje MBSR tehnik. Njen program se uporablja v številnih osnovnih šolah na Nizozemskem. Pred nedavnim je v različnih srednjih šolah začela pilotni projekt, kjer najstnike uči vaj čuječnosti.

Knjigico, h kateri je priložen CD, ki vsebuje enajst vodenih meditacijskih vaj za otroke med 5 in 12 letom starosti, lahko kupite v spletni knjigarni Cangura, virtualno pa jo lahko prelistate tudi TUKAJ.