Velika sanjska knjiga kot zanesljiv zemljevid sanjske krajine

Sanjska krajina (foto: shutterstock) shutterstock
16. 1. 2015

Ljudje si praktično od nekdaj skušamo razložiti osupljivo množico živopisnih sanjskih podob, ki jih ustvarjajo naši speči možgani.

Sanje pa nikoli niso zanimale le preprostega ljudstva, ki si je po ljudskem izročilu napletlo za zajetno knjižnico sanjskih razlag, temveč tudi častitljive starodavne filozofe, verske modrece, sledilce ezoterike, psihoanalitike, psihologe in nenazadnje znanstvenike, ki se ukvarjajo z možgani.

Naj na tem mestu naštejemo le nekaj avtoritet raziskovanja fenomena sanj in sanjanja:

 • dr. Jean-Martin Charcot, pionir hipnoze, ki je na sanje gledal kot na dobrodošlo pomoč pri diagnosticiranju živčnih obolenj. Njegove teorije so do danes sicer večinoma ovrgli, vendar pa je bil za znanost pomemben mejnik, saj je oral ledino na področju nezavednega in s tem analize sanj.
 • Artemidor, poklicni razlagalec sanj iz 4. stoletja, ki je razlagi sanj namenil kar pet knjig, verjetno na podlagi babilonskih in bizantinskih virov. Zanimivo pa je to, da v njegovih razlagah sanj ni bilo nobenega misticizma ali vraževerja. Njegova razlaga je temeljila na razumskosti in izkušnjah.
 • Sigmund Freud, ki velja za prvega psihološkega misleca, ki je dal prednost nezavedni ravni duševnosti. Zanj je razumevanje te ravni pomenilo predvsem možnost, da psihoanalitik razkrije vzork motenj in napetosti, ki njegovim pacientom povzročajo težave. Sanje so po Freudu proizvod te skrite ravni duševnosti.
 • Carl Jung, psihoanalitik, ki je poskušal razkriti izvirni pomen sanj in zbrati njihove zgodovinske vzporednice z vsemi deli izkušnje. Sanje, ki so simbolne in zato zahtevajo razlago, naj bi izvirale iz neznanega dela psihe in bi lahko sanjavca pripravljale tudi na dogodke v prihodnje.
 • Frederick Perls Fritz, gestalt terapevt, ki se je ukvarjal s sanjami. Menil je, da sanj ni potrebno razlagati, ampak da jih je treba prenesti nazaj v življenje in odigrati v sedanjosti. Uporaba sanj kot terapije naj bi nam omogočila, da smo bolj ustvarjalni in spontani.
 • Calvin S. Hall je najbolj znan po raziskavah na področju proučevanja vsebine sanj in teoriji, ki je postala pozneje znana kot kognitivna teorija sanj. Pri tem se ni posvečal toliko razlagi pomena, kot iskanju očitnih tem in vzorcev v sanjanju.

Razlaga sanj je bila skratka vedno celovit del človekovega življenja. V začetku 20. stoletja je neki pisec celo dejal: "V kolikšni meri modri ljudje v določenem stoletju poudarjajo ali zanikajo pomen sanj, kaže stopnjo duhovne in duševne razsvetljenosti tiste dobe."

Razlaga sanj

Glede na to, da berete dotični prispevek, vas gotovo zanima, kako si lahko svoje sanje - v skladu z vsem, kar o njih danes vemo - razložite tudi sami. Da bi vam šlo raziskovanje lastne psihe bolje od rok, so vam na voljo številna odlična orodja.

A čeprav je danes tudi splet bogat vir razlag sanjskih simbolov in interpretacij sanjskega dogajanja, pa gre priznati, da šele poglobljeno delo - kot je Velika sanjska knjiga Pamele Ball, ki fenomen sanj in sanjanja razume poglobljeno in celovito - zares odpira vrata do njihovega resničnega razumevanja. Dejstvo je, da šele večplastno razumevanje sporočil našega nezavednega lahko rezultira v reševanje (tudi konkretnih) problemov, s katerimi smo vsakodnevno soočeni za časa budnega življenja in se na zavestni ravni morda zdijo celo nerešljivi.

Prvo, kar moramo preveriti pri obravnavi sanj, je situacija oziroma okolje, v katerem smo v sanjah.

 • 'Na primer, če sanjate, da ste v visoki stavbi, to kaže na sanje o sebi in svojem odnosu do trenutnih razmer. Če sanjate, da ste se izgubili v takšni stavbi, lahko to pomeni, da se ne zavedate povsem svojih sposobnosti, in če gre poleg tega za poslovno stavbo, rešitev morda leži v vašem vsakodnevnem delovnem okolju. Potem lahko ta spoznanja navežete na svoje trenutne okoliščine - in tako dobite osnovo za razumevanje, kaj vam želi sporočiti vaš sanjajoči jaz. Šele nato gre dešifrirati tudi posamezne podobe." - Pamela Ball, Velika sanjska knjiga

Ob tem je pomemben tudi tip dotičnih sanj. Medtem ko 'običajnim' sanjam, ki jih kmalu v budnosti hitro pozabimo, ne namenjamo prav veliko pozornosti, pa obstajajo tipi sanj, ki nam ne dajo miru. To so:

 • ponavljajoče se sanje običajno nakazujejo stresno situacijo, ki jo je treba rešiti. Večina ponavljajočih se sanj je povezana z določenim vidikom sanjavčeve osebnosti, s katerim se sanjavec še ni povsem sprijaznil. Ta tip sanj bi lahko primerjali kar z gramofonsko ploško, ki jo je treba vrteti znova in znova toliko časa, da se zavemo problema,
 • posebno pozornost gre nameniti tudi tesnobnim sanjam. Teh se običajno spomnimo bolj kot večine drugih. Preprosto zato, ker se težje sprijaznimo z njihovo čustveno vsebino in jo slabše razumemo. Navadno izvirajo iz občutka, da nimamo nadzora nad dogajanjem,
 • prekognitivne (in preroške) sanje je še eden od tipov sanj, ki ljudem povzročajo kar nekaj skrbi. Da bi lahko ostali na sledi takšnemu tipu sanj in jih kot takšne upravičeno prepoznali, gre voditi dnevnik sanj. Pogosto se namreč šele leta kasneje neke sanje lahko izkažejo za prekognitivne, vse prelahko pa je trditi, da smo 'nekaj vedeli že pred dogodkom' brez pisane besede, še posebno, ker je človeški spomin vse preveč gnetljiv in nezanesljiv.
 • nočne more, ki predstavljajo senčno stran sanjanja. Zdi se, da mnoge od njih koreninijo v našem otroštvu. Nočne more o izgubi in pomanjkanju so tako lahko povezane s travmami in težavami ob rojevanju, jeza, ki jo otrok občuti zaradi nezadovoljevanja potreb po hrani, toploti in zavestju, pa prav tako lahko kasneje vznikne v obliki nočnih mor. To potrjujejo raziskave posttravmatskega stresnega sindroma, ki kažejo, da lahko minule stiske pridejo na plan več let pozneje.
 • seksualne sanje se pogosto pojavljajo v življenjskih obdobjih, ki so jih nekoč obeleževali z iniciacijskimi obredi. Ker moderne družbe obdobij, kot so rojstvo, puberteta in prehod v starost ne obeležujejo več, ta obredja pogosto nadomestijo seksualne sanje, ki povežejo en del osebnosti z drugim.

Za več branja na to temo, pa ...

Priporočamo!

Velika sanjska knjiga Pamele Ball

Velika sanjska knjigaVelika sanjska knjiga je priročnik, ki na razumljiv in prijazen način razkriva skrivnosti sanj in razlago njihovega pomena. Nova velika sanjska knjiga Pamele Ball vas bo popeljala na zanimivo popotovanje po naravi sanj, njihovih raznolikih pomenskih ravneh, razlagi in načinih, kako obogatiti budno življenje. Jedro knjige je obsežen slovar, ki vam bo pomagal odkrivati, kaj podobe, simboli in dogodki iz sanj pomenijo v resnici. Glavni adut, ki to sanjsko knjigo povzdiguje nad številne sorodne edicije, je prav avtorica Pamella Ball, ki se že 30 let poklicno ukvarja z razlago sanj in duhovnim vodenjem; svetovala je že več tisoč ljudem, vključno z vodilnimi osebnostmi iz poslovnega sveta, politike in umetnosti.

Priporočamo