Z aromaterapijo nad osamljenost

30. 4. 2015

Se tudi vi kdaj počutite osamljeno, neljubljeno in brez vrednosti? Negativna občutja, ki vam preprečujejo, da bi v življenju okusili srečo, veselje in zadovoljstvo, lahko poskušate omiliti tudi z aromaterapijo.

Aromaterapija je starodavna oblika alternativne medicine, ki za izboljšanje zdravja in telesne ter duhovne vitalnosti uporablja eterična olja in poskuša s celostnim pristopom uravnovesiti vse vidike osebnosti in izboljšati zdravje. Lahko bi rekli, da je eterično olje, ki se pri aromaterapiji inhalira, nanaša na kožo ali razprši in izpari v prostoru, bistvo vsake rastline. V njem se namreč skriva njena esenca, ki jo prepoznamo prek za vsako rastlino značilnega vonja in energije, ki se ob tem sprošča, zato lahko eterična olja poživljajo, umirjajo, sproščajo in zdravijo.

Osamljenost je čedalje pogostejša

Čeprav dandanes svet temelji na globalnem povezovanju in družabnih omrežjih kot novih tehnologijah komuniciranja, postajamo ljudje po drugi strani čedalje bolj zaprti vase in osamljeni. Pomanjkanje zaupnih pogovorov iz oči v oči onemogoča zbliževanje s sočlovekom, zato čedalje redkeje občutimo medčloveško toplino. In ko se enkrat navadimo na to, da smo sami sebi dovolj, postajamo čedalje manj dovzetni za spoznavanje novih ljudi. Sčasoma nas lahko postane celo strah navezovanja novih stikov. Kljub temu je človek v svojem bistvu družabno bitje, ki potrebuje osebne odnose in jih nezavedno tudi išče, pa čeprav se jih zavestno morda otepa. Osamljenost nikogar ne osrečuje ali zadovoljuje, temveč ga kvečjemu navdaja s čedalje negativnejšimi občutji do okolja, zlasti do drugih ljudi, do katerih postajamo čedalje nestrpnejši, osornejši in nerazumevajoči. In če smo mi takšni do drugih, zakaj bi se oni drugače vedli do nas?

Okrepite občutek za soljudi

Če se prepoznate v zgornjih vrsticah in bi se vsaj po tihem radi znebili začaranega kroga osamljenosti in posledične negativnosti do drugih, vam svetujemo, da si vsak dan vzamete nekaj časa za pripravo in izvajanje naslednjih aromaterapevtskih receptov, ki vam bodo pomagali prebuditi pozitivna občutja o sebi, pomiriti strahove pred spoznavanjem novih ljudi in negovanjem stikov z drugimi ter okrepiti sočutje do soljudi. Če se boste posvetili negativnim občutjem, se spopadli z njimi in se poslovili od njih, boste s tem dali prostor pozitivni energiji in dovolili pozitivnim občutjem, da preplavijo vsako poro vašega bitja. To se ne bo zgodilo čez noč, sčasoma pa boste lahko v sebi vendarle opazili razliko. Spoznali boste, da imate takrat, ko začnete zares ljubeče skrbeti zase in se spoprijemate s svojimi občutji, veliko več možnosti za to, da vzljubite sebe takšne, kakršni ste. Ko se bo to zgodilo, boste veliko lažje našli pot tudi do svojih prijateljev in znancev, od katerih ste se oddaljili, ter navezali nova poznanstva, ki so se vam prej zdela nedostopna.

aromoterapija

Ni ga čez dober nasvet!

Znebite se strahu pred samoto

Spodnje aromaterapije so namenjene tudi vsem tistim, ki se bojijo samote in zato ves čas iščejo družbo oziroma nekoga, da bi zapolnil čustveno praznino, ki jo čutijo v sebi.

Če niste vajeni biti sami in se tega celo bojite, obstaja velika verjetnost, da se obenem bojite zazreti sami vase in negovati svoj notranji jaz, ki ste ga predolgo zanemarjali. Ko boste tudi zase skrbeli tako, kot skrbite za svojega partnerja, otroke, prijatelje ali znance, se boste počutili veliko bolj izpolnjene, veliko manj same in veliko manj odvisne od drugih ljudi, njihovih mnenj in pozornosti.

Pozor: pri vsakem izmed spodnjih receptov navedeno količino eteričnih olj zlijte v 10-ml stekleničko, potem pa jo do vrha napolnite z rastlinskim oljem.

Prebujanje notranjega jaza

  • 3 kapljice eteričnega olja vrtnice
  • 3 kapljice eteričnega olja pačulija
  • 5 kapljic eteričnega olja pomaranče

S tako pridobljeno mešanico eteričnih olj in rastlinskega olja mazilite svojo srčno čakro, ki je na sredini prsi v višini srca ter med drugim simbolizira sočutje do drugih in do samega sebe. Čez dan po potrebi nekaj kapljic mešanice kapnite v dlani in jo vdihavajte globoko v svoje bistvo. Ob tem začutite, kako vašo notranjost preplavlja sproščujoča, mirna ter pozitivna energija in kako hkrati popušča napetost, ki jo čutite v sebi.

Pomirjanje strahu pred osamljenostjo

  • 2 kapljici eteričnega olja rimske kamilice
  • 2 kapljici eteričnega olja vrtnice
  • 4 kapljice eteričnega olja sandalovine
  • Razvijanje občutka lastne vrednosti in samoljubezni
  • 3 kapljice eteričnega olja vrtnice
  • 6 kapljic eteričnega olja ylang-ylanga
  • 4 kapljice eteričnega olja sandalovine

S tako pridobljeno mešanico eteričnih olj in rastlinskega olja mazilite svoj solarni pleksus oziroma predel tretje čakre, ki je tik pod prsnim košem in med drugim simbolizira odnos do nas samih in sprejemanje sebe. Privoščite si tudi sproščujočo kopel, v katero boste kapnili nekaj kapljic te aromatične mešanice. Čez dan po potrebi nekaj kapljic kapnite v dlani in vdihavajte.

Priporočamo