Založba Primus vabi na 4. Festival celostnega zdravja

Založba Primus vabi na 4. Festival celostnega zdravja (foto: profimedia) profimedia
25. 1. 2018

Založba Primus vabi na 4. festival celostnega zdravja, ki bo potekal v drugem preddverju Cankarjevega doma od 2. do 4. februarja.

Predavanja v dvoranah in na odprtem odru, prodajna razstava ponudnikov certificiranih izdelkov in storitev, med njimi tudi knjig založniškega in distribucijskega programa Založbe Primus bodo Cankarjev dom prelevila v pravo središče zdravja.

Med drugim ste še posebno vabljeni na:

  • Predavanje Severin Lipovšek, mag. kinezioloških znanosti: Prehrana z nizkim vnosom ogljikovih hidratov v športu, v soboto, 3. februarja ob 19. uri v Kosovelovi, Cankarjev dom

Več o dogodku: TUKAJ

bener

IzBrano iz knjige

POPOLNI SISTEM SAMOZDRAVLJENJA, Stephen T. Chang

Vse življenje preživljamo v izpolnjevanju dveh temeljnih fizičnih potreb, da bi ohranjali, negovali, poživili in podaljšali lastno življenje.

Ti dve potrebi sta:

1. poraba (hranjenje, pitje itd.)

2. gibanje

  • a) »gibanje« uma (razmišljanje)
  • b) »gibanje« telesa (dihanje in druge funkcije notranjih organov ter zunanjih okončin)
  • c) spolnost

Življenje se konča, če kateri koli od obeh temeljnih pogojev ni v celoti ali ustrezno zadovoljen. Brez hranilnih snovi naj bi se življenje končalo v desetih dneh. Brez ustreznih hranilnih snovi se bo življenje skrajšalo. Brez gibanja bo telo atrofiralo. Brez ustreznega gibanja bo telo oslabelo. Slednji pomislek je botroval sklepu starodavnih daoistov, ko so ustvarili Dao poživljanja, filozofijo in metodo razmišljanja, dihanja in gibanja.

PrimusDao poživljanja je sistem številnih mentalnih in fizičnih gibanj, imenovanih notranje vaje.

Notranje vaje zdravijo in energijsko izpolnjujejo notranje organe – torej ključe do mladosti, odpornosti na bolezni in resničnega zdravja – s pomočjo upočasnjevanja, pretočnosti, tišine, natančnosti, naravnosti in poudarka na notranjosti.

S teh vidikov se notranje vaje močno razlikujejo od »zunanjih vaj«, ki vključujejo športne discipline, borilne veščine, body building, hatha jogo, aerobno vadbo in ples ter druge dejavnosti, ki na prvem mestu poudarjajo zunanjo postavo.

Stres, naprezanje, bolečina in krčenje, ki so povezani z zunanjimi vajami, telo oropajo lastne energije in porušijo rahločutno biološko ravnovesje notranjih organov. To okrni sposobnost telesa, da se upre virusom in drugim bolezen povzročajočim dejavnikom, kar pa ne povzroča le neštetih možnih bolezni, ampak tudi prezgodnje staranje in utrujenost.

Dao poživljanja umešča svoj poudarek na gibe, ki na težnje telesa delujejo naravno. Ta sistem gibanja je ustvaril Rumeni cesar, ki je bil hkrati tudi oče daoizma, znanosti in filozofije življenja ter dolgoživosti.

Preventiva, ki je načelo Daa poživljanja, je eden od ključev do učinkovitosti notranjih vaj. Če se namreč blage zdravstvene težave ne razvijejo, se ne razvijejo niti hujše zdravstvene težave, če pa se hujše zdravstvene težave ne razvijejo, potem ne bomo umrli. Tako je torej prvobitni namen Daa poživljanja, da pomaga ljudem podaljševati življenjsko dobo.

Zatorej Dao poživljanja ni športna panoga. Ni zasnovana tako, da bi spodbujala tekmovalnost in gibe, za katere se je treba naprezati, da bi povečevala stres ali napetost, človeka energijsko izčrpala ali, z drugimi besedami, skrajševala življenjsko dobo.

Pri Dau poživljanja je poudarek povzdignjen v notranji namesto zunanji razvoj. Sprva Dao poživljanja vključuje fizično gibanje, toda ko posameznikova praksa sčasoma postaja bolj prefinjena, se bo posameznikovo osredotočanje na fizično gibanje oslabilo, okrepilo pa se bo njegovo osredotočanje na notranje gibanje.

Posameznik bo postal na zunaj negiben, navznoter pa živ in dejaven. Kar koli, kar teh načel ne izpolnjuje, ni Dao poživljanja. Moč Daa poživljanja se skriva tudi v njegovi prilagodljivosti. Kdor koli, ne glede na starost, zdravje ali fizično stanje, lahko poljubne vaje izvaja kadar koli in kjer koli. Ne potrebuje nikakršne opreme.

Najbolj temeljnega od vseh metaboličnih procesov, dihanje, je mogoče s pomočjo ustreznih tehnik Daa poživljanja preobraziti v močno terapijo.

Zavestno stanje uma in telesno gibanje se prav tako prelevita v terapiji. Prijetne koristi, ki nam jih tako hitro prinese iskrena in predana uporaba notranjih vaj, zadostujejo, da v nas prebudijo nekakšno gorečnost, ki nas že sama po sebi ponese po poti širšega razumevanja, dolgoživosti in duhovnega razvoja.

Zbirka InZdravje - Za zdravje in lepoto telesa in duha: TUKAJ