Zdravniki za ureditev področja homeopatskega zdravljenja

Zdravniki za ureditev področja homeopatskega zdravljenja (foto: shutterstock) shutterstock
Vir: Jana
19. 5. 2017

Čeprav se s homeopatijo zdravi okoli 150 milijonov Evropejcev, slovenski zdravniki s to metodo komplementarne medicine ne smejo dopolnjevati konvencionalnega zdravljenja.

Homeopatija je celosten način zdravljenja, ki deluje po načelu: podobno se zdravi s podobnim. Človeka obravnava kot celoto in ne blaži le posameznih simptomov bolezni. V Evropi to metodo komplementarnega zdravljenja z 200-letno tradicijo izvaja približno 50.000 pretežno družinskih zdravnikov z dodatnimi znanji s področja homeopatije.

Tudi v Sloveniji naj bi homeopatiji zaupalo veliko sodržavljanov in tudi zdravnikov, ki jo izvajajo, ne manjka. Težava pa je, ker domači doktorji šolske medicine in homeopatije po obstoječi zakonodaji ne morejo povezovati. A po obstoječi zakonodaji velja tudi, da lahko homeopatijo izvajajo le doktorji medicine, pa naj razume, kdor more.

V sosednji Avstriji je medtem povsem drugače. Tam vas lahko dunajski onkolog denimo zdravi s kemoterapijo in vas sočasno napoti h kolegu – doktorju medicine z dodatnimi znanji homeopatije, da bi neželene učinke kemoterapije ublažila s homeopatskimi zdravili.

Homeopatska zdravila so sicer že od leta 2011 na voljo tudi v slovenskih lekarnah. S homeopatijo že leta zdravijo tudi slovenski veterinarji, ki lahko uradno medicino dopolnjujejo s homeopatijo. Slovenski zdravniki pa tega ne morejo, saj v nasprotnem primeru tvegajo izgubo zdravniške licence. Kljub temu je kar nekaj zdravnikov, ki pri svojem delu združujejo konvencionalno in homeopatsko zdravljenje, a o tem molčijo. In so tudi redki zdravniki, ki so opustili zdravniško službo in svoje bolnike zdravijo le homeopatsko.

Je homeopatija učinkovita?

Za homeopatski način zdravljenja je šansonjerka Vita Mavrič pred 15 leti izvedela od prijateljice. Takrat je njen prvi sin bolehal za bronhitisom: »Antibiotik na antibiotik, teh bronhitisov ni bilo ne konca ne kraja. Potem so se začele vrstiti pljučnice in kot mama sem bila popolnoma iz sebe. Nisem več našla poti. Potem me je prijateljica vprašala, zakaj ne poskusim s homeopatijo? In tako sem prišla do zdravnice, ki se je tako rekoč na skrivaj ukvarjala s homeopatijo, in tudi naši pediatrinji sem odkrito povedala, da si želim tega sodelovanja pri zdravljenju. Bilo mi je všeč, ko je odgovorila: vse, kar ne škodi. Odgovornost je bila na meni in sinu sem na ta način zelo pomagala. Homeopatija se je pri nas izkazala kot zelo učinkovita, sicer je ne bi uporabljali že 15 let. Pomagala nam je pri virozah, prehladih, pikih, padcih. Sem se pa s homeopatijo pripravljala tudi na carski rez pri drugem otroku in okrevanje po carskem rezu je bilo veliko hitrejše in lažje.«

Vita Mavrič

Placebo ali ne?

Raziskave iz tujine, predvsem Velike Britanije, kažejo, da je homeopatija učinkovita in varna metoda zdravljenja, ki ne povzroča neželenih učinkov, in vendar je stališče Slovenskega zdravniškega društva v zvezi s homeopatijo jasno: »Vse metode, ki ne sodijo v sklop alopatske medicine, se imenujejo zdravilstvo in nimajo ničesar skupnega s šolsko medicino. Slovensko zdravniško društvo meni, da morajo zdravniki pri svojem delu upoštevati z dokazi podprto medicino oziroma njene metode, ki so sprejete s strokovnim konsenzom in dobro klinično prakso.«

Ker so metode raziskovanja v homeopatiji drugačne kot v uradni medicini, saj je zdravljenje individualno prilagojeno glede na celostno stanje posameznega bolnika in ne primarno simptomatsko, znanost homeopatiji pogosto pripisuje le placebo delovanje.

Zdravnik homeopat Jošt Klemenc, dr. med., pa nasprotno zatrjuje, da so ljudje, ki jih zdravijo v homeopatskih ambulantah, največji dokaz, da homeopatija deluje: »Ta akademska debata traja že 200 let in še bo trajala. Ampak imamo izkušnje iz vsakdanjega življenja. Homeopatsko zdravilo vedno deluje, kadar imamo indikacijo za to dobro postavljeno, in kadar imamo zdravilo pravilno izbrano. Če nepravilno izberemo zdravilo, homeopatija ne bo delovala. Tako da imamo statistične in empirične dokaze o delovanju homeopatije, in ti so nedvoumni. Homeopatija ne bi bila danes tukaj, če se ne bi med ljudmi prijela pred 200 leti in bila učinkovita med epidemijami tedanjega časa.«

kongres

Homeopatija tudi za živali

Zanimivo je, da homeopatsko zdravljenje brez birokratskih zadreg že vrsto let uporabljajo slovenski veterinarji z dodatnimi homeopatskimi znanji, saj se homeopatija dobro obnese tudi pri živalih, čeprav te placebo učinka seveda ne poznajo.

Ali kot poudari Mirjam Blatnik, dr. vet. med., predsednica Slovenskega veterinarskega homeopatskega društva: »Ne, živali placebo učinka ne poznajo. Žival učinek homeopatskega zdravila dejansko pokaže. Ne le, da izginejo simptomi, pokaže ga tudi z boljšim počutjem in spremenjenim obnašanjem. Ekonomske živali pa dajo tudi večji prirast. V veterini imamo drug problem, in sicer, da moramo pri uporabi veterinarskih zdravil v veterini upoštevati karenco. Se pravi, da se pri ekonomski živali, ki gre naprej v prehrano, odredi neka doba, v kateri se mora to zdravilo izločiti iz telesa. Torej zdravilo učinek ima in se mora iz telesa odstraniti. Če homeopatija ne bi delovala, in bi bilo zdravilo le placebo, te karenčne dobe ne bi zahtevali od nas. Tako da ne le v humani, homeopatija je zelo razširjen in učinkovit način zdravljenja tudi v veterinarski medicini in dogmatskih zapletov zaradi kombinacije konvencionalnega in homeopatskega načina zdravljenja v veterini ni.«

Želijo si sodelovanja

Ob aprilskem svetovnem tednu homeopatije je Združenje za homeopatijo v ljubljanskem Cankarjevem domu pripravilo posvet z okroglo mizo z naslovom »Homeopatija danes, včeraj, jutri«, na katerem so predstavniki strokovne javnosti skupaj z uporabniki in podporniki homeopatskega načina preprečevanja in zdravljenja bolezni opozorili na sistemsko neurejenost področja homeopatije v Sloveniji.

Združenje za homeopatijo sicer povezuje zdravnike, stomatologe, veterinarje, farmacevte in uporabnike homeopatije in si prizadeva, da bi homeopatija tudi v Sloveniji postala priznana in dostopna metoda komplementarnega zdravljenja: »Čeprav je homeopatija učinkovita, varna in stroškovno ugodna, je njena ureditev v državah članicah Evropske unije neenotna. V Švici tako bolnikom zdravljenje s homeopatijo plača zdravstvena zavarovalnica, v Avstriji lahko zdravnik kombinira konvencionalno medicino in homeopatijo ter za bolnika izbere najboljšo možno terapijo. Na Madžarskem denimo s homeopatijo zdravijo le zdravniki uradne medicine, kot sicer zakonodaja zahteva tudi pri nas. A tisti hip, ko doktor medicine pri nas izvaja homeopatijo, tvega, da bi izgubil zdravniško licenco,« je opozorila predsednica združenja mag. Mira Abazović, mag. farm., spec.

Zdravnik homeopat Jošt Klemenc, sicer tudi doktor medicine, se je zato, da bi lahko bolnike zdravil s homeopatijo, odrekel članstvu v Zdravniški zbornici Slovenije. Na posvetu združenja za homeopatijo je izpostavil, da bi bilo za homeopatske bolnike najbolj varno, da bi jih zdravil strokovnjak, ki je vključen v strokovni sistem: »Taka institucija že obstaja in se imenuje Zdravniška zbornica. Ta bdi nad splošnim medicinskim znanjem, homeopati pa potrebujemo tudi podporo, supervizijo in nadzor nad homeopatskim znanjem. To bi lahko povsem kompetentno opravljalo telo Zdravniške zbornice, ki bi ga ustanovili v ta namen.« Tako urejen sistem bi moral biti po njegovem mnenju predvsem v največjem interesu države, saj je, kot poudarja Jošt Klemenc, v zdravilskih vodah nemogoče organizirati dovolj strikten sistem, ki bi ustrezal najvišjim strokovnim standardom, tako s področja homeopatije kot splošne medicine.

Jošt Klemenc

Boljši časi?

Prihodnosti homeopatije se je na okrogli mizi dotaknila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek Travnik. Skupščina Zdravniške zbornice je namreč že konec leta 2014 izglasovala, da zdravnikom homeopatom zaradi zdravljenja s homeopatijo ne bo odvzela licenc, a zakonodaja se odtlej ni spremenila. Nov zakon, ki naj bi urejal področje komplementarne medicine, ki jo prakticirajo zdravniki uradne medicine, je sicer že lep čas v pripravi. Medtem pa je predsednica Zdravniške zbornice Čebašek Travnikova povedala: »Prizadevam si, da se uredi status zdravnikov, ki se ukvarjajo z drugimi oblikami zdravljenja v okviru komplementarne, alternativne, tradicionalne ali funkcionalne medicine, to je izraz, ki se v svetu vse bolj uporablja in vse to zajema. Prizadevam si, da bi zdravnikom priznali dodano vrednost in hkrati, tako kot v večini urejenih držav, da bi jim omogočili, da bi dodatno znanje uporabljali v dobro pacientov ... in da bi stigmatizacija, ki se drži zdravnikov z dodatnimi znanji, prešla iz konkurence v sodelovanje, ki se mi zdi edina pot, ki pacientom omogoča uresničevanje ustavne pravice do izbire zdravljenja.«

Da le pomaga!

Lojze Peterle

Na posvetu Združenja za homeopatijo je sodeloval tudi poslanec Evropskega parlamenta Lojze Peterle, ki je kot sopredsedujoči delovni skupini za zdravje pri EP v preteklosti že večkrat opozoril na težave neenake dostopnosti do homeopatskega zdravljenja in homeopatskih zdravil na ravni EU. »Ko gre za zdravje, poznam samo eno medicino. Pri tem me ne zanima, kako se imenuje, ali je stara ali mlada, zanima me le, ali mi je zmožna pomagati. Pacientov ne zanima ideologija, ampak samo, ali jim bo določena oblika zdravljenja pomagala,« meni Lojze Peterle. Vita Mavrič pa je dodala, da razume dvom konvencionalne medicinske stroke, saj da je dvom sestavni del znanosti in napredka in dodaja, da je zdravljenje s homeopatijo možno le z roko v roki z uradno medicino: »Moram povedati, da stroko izjemno spoštujem, je ne ignoriram, trdno stojim za tem, da homeopatija mora iti z roko v roki z uradno medicino. Nikoli ne bi ogrozila lastnega zdravja, zdravja svojih otrok. Je pa homeopatija partnerica pri zdravljenju mene in moje družine že 15 let. Smo v 21. stoletju in bi si želela, da se o tem razpravlja na ravni stroke, in se nam uporabnikom pustijo odprta vrata.«

Besedilo: Slavka Brajović Hajdenkumer
Fotografije: Grega Žunič, Shutterstock, Goran Antley