Značilnosti rojenih v znamenju Konja

7. 12. 2014
Deli
Značilnosti rojenih v znamenju Konja (foto: shutterstock)
shutterstock

V znamenju Konja ste rojeni, če ste se rodili leta: 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014. V kolikor ste rojeni v januarju ali februarju dotičnega leta, še preverite, kdaj natančno se je danega leta pričelo novo kitajsko leto.

In kakšni so ljudje - Konji?

V tradicionalni kitajski miselnosti Konju pripisujejo Yang značilnosti. Konja namreč odlikujejo moč, vztrajnost in moškost.

Ljudi, ki se rodijo v letu Konja, zelo skrbi za to, kako so videti in kakšen vtis puščajo za sabo. Prav za Konje je značilno, da verjamejo v rek: Obleka naredi človeka. Morda si ga je prav kakšen izmed njih tudi izmislil. Niso skromni in znajo spretno pritegniti pozornost. Vedno veliko raje govorijo kot poslušajo. Konje pogosto srečujemo v gledališčih, na koncertih in športnih prireditvah. Zelo so družabni, saj se varne počutijo le v čredi. To so tudi sicer veseli, razigrani, priljudni in klepetavi ljudje, ki so nadvse darežljivi s komplimenti. Drugi ljudje jih imajo zato radi in so jim naklonjeni.

Oseba, ki se rodi v tem močnem znamenju, je tudi zelo bistra. Mnenje drugih razume, še predno ga ti izrečejo. Prav zato je izjemno prijeten sogovornik, ki zna svoje mnenje prilagoditi tako, da ga lahko sprejmejo tudi njegovi sovražniki. Ko govori, se pač zaveda, da beseda ni konj. Veliko naravnih darov ima, tako da je spreten pri umskih in pri ročnih delih. Rad se ukvarja s športom in pri tem pogosto dosega lepe uspehe. Konjem načeloma zelo godi fizično dela in gibanje. Šele takrat se počutijo zares dobro.

Žal pa je samozavesten vtis, ki ga daje svoji okolici, nekoliko varljiv. Globoko v sebi Konj namreč ne zaupa v lastno vrednost, kar ga dela ranljivega in krhekega.

Ena njegovih večjih senčnih plati je njegova nepotrpežljivost. Ves dober vtis, za katerega se je morda leta in leta trudil, lahko pokvari z eno samo nestrpno gesto, in to v trenutku, ko mu popustijo živci. Takrat je kot podivjan divji žrebec. Njegovo vročekrvno besnenje je namreč tako silovito in pogosto tako neutemeljeno, da mu po takem prizoru nihče več popolnoma ne zaupa.

Konj pa zna biti tudi velik egoist, ki lahko pohodi in pomendra vsakega, ki mu stopi na pot. Ta nevarnost je še posebno preteča, ko sledi svojim osebnim ciljem in ambicijam. Težave drugih ga ne prizadenejo kaj posebno, saj se ukvarja predvsem sam s seboj in zdi se, da ima svojih težav vedno dovolj.

In potem se zgodi trenutek velikega, a tudi redkega presenečenja, ko se naenkrat odločno postavi po robu zlu, ki ga ugleda v svoji okolici, in to celo v primeru, ko njega osebno ne zadeva.

Za Konja je značilna velika svojeglavost. Nasvetov ne posluša in vedno sledi samo sebi. Sicer pa nasvetov tudi drugim ne daje, saj je prepričan, da vsak najbolje ve sam zase. Ponosen je na svojo samostojnost in lahko postane napadalen, če mu kdo poskuša omejevati prostost. Prav zato je za Konja najbolje, če se čim prej loči od staršev, zaživi po svoje, sledi svojim nagonom. To namreč ni preveč podredljiva oseba in omejitve in obveznosti, ki jih postavlja družinsko življenje, jo hudo utesnjujejo. Po drugi strani pa Konj tudi ne zna živeti sam, zato ni tako zelo neobičajno, da si že zgodaj ustvari svojo družino. Ko se Konj odloči, da ustvari svojo družino, jo zasnuje na svojih principih, in vsakemu dovoli veliko svobode. Tako postane osrednja oseba, okoli katere se vsi zbirajo, na katero se vsi zanesejo, o kateri vsi razmišljajo. V veliko veselje mu je, če je svojim otrokom lahko predvsem prijatelj, hkrati pa jih zna varovati in ščititi pred težavami. Družina, ki jo ustvari Konj, je tako močno odvisna od njega, da se sesuje, če se ji Konj iz kateregakoli razloga umakne.

Konj je sicer res izjemen egoist in vendar so njegova dejanja koristna tudi za tiste, ki živijo v njegovi bližini. Običajno zna tudi veliko zaslužiti. To je oseba, ki rada in veliko dela, pri vsem tem pa zna zaslužek tudi dobro obračati, poplemenititi, da se zdi, kot bi ga okvasil.

Pri delu zna biti muhast in se vsakega dela rad hitro naveliča. Zato pogosto spreminja službo, delovno mesto ali način dela. Tako ravnanje lahko povzroča v Konjevi okolici sicer veliko nerganja in slabe volje, a se potem kmalu spet vse umiri in vrne v normalne tirnice. Konj se v vsak nov posel zažene z veliko vnemo in zato hitro doseže uspeh. Je človek, ki se povsod dobro znajde. Pomembno mu je le, da je vedno med ljudmi, prav tako pa mora čutiti, da ga vsi cenijo in mu pritrjujejo, saj šele takrat zmore zbrati dovolj samozavesti, da lahko verjame tudi sam sebi.

Konja strast povsem prevzame

Temu človeku ljubezen povsem spodnese tla pod nogami. Prav v tem trenutku se najbolj jasno pokaže, kako netovo je v resnici. Zaradi ljubezni in nore strasti se je pripravljen čez noč odreči vsemu in popolnoma preusmeriti svoje življenje. Takšna ljubezen pa je za Konja lahko usodna, saj ga strast zapelje z njegove prave poti, da pozabi na svoje ambicije in na svojo kariero. To ga lahko drago stane, saj zapravi svoje velike priložnosti.

Idealna zveza se lahko splete med Konjem in Kozo, saj si Koza lahko ob Konju privošči vse svoje muhavosti, Konj jih v svojem egoizmu namreč še opazi ne. Dobro se razume tudi s Tigrom in s Psom, Čeprav z vsakim drugače.

P.S. Na tem mestu gre po kitajski tradiciji še posebej omeniti znak Ognjenega Konja, ki se pojavi vsakih šestdeset let (npr. 1906, 1966). Leta Ognjenega Konja veljajo za nevarna leta, ki jih tudi vsi Konji težko doživljajo, njihov nemir pa se prenese tudi na vso družino. Osebe, ki se rodijo v znamenju Ognjenega Konja, imajo vse značilnosti tega znaka še poudarjene. Njihove sposobnosti so še večje, njihova delovna vnema neprekosljiva, še bolj samostojni so, še večji egoisti. Pestijo jih ognjevite strasti, ki jih ne znajo nikoli obvladati. Kitajci se zato naravnost prestrašíjo novice, da se je v njihovi družini rodil Ognjeni Konj. Po drugi strani pa nekateri spet trdijo, da je vpliv takega znaka lahko le dober, saj v svoji okolici izzoveje in spravijo na plan vse prikrite spore in zastarane težave, zato se z njihovo pomojo temeljito prečisti ozračje in vzdušje. Gotovo je res, da ob Ognjenem Konju lahko preživijo le izjemno močne osebnosti. Življenjska pot Ognjenega Konja je še bolj razgibana. V sebi nosi moč in željo po velikih uspehih pa naj bodo ti usmerjeni v dobro ali zlo.

Najprimernejši poklici

Konj se odlično znajde v politiki in to je tudi kariera, ki daje Konju obilo zadovoljstva, saj mu nudi veliko priložnosti, da nastopa v javnosti in blesti s svojimi elegantnimi govori. Govorništvo je namreč umetnost, ki jo Konj obvlada najbolje, s svojimi besedami pa zna zavesti cele množice.

Še nekaj drugih poklicev, v katerih se Konj dobro izkaže: tehnik, direktor podjetja, šofer, kemik, fizik, geolog, zobozdravnik, zdravnik, arhitekt, poslovnež, diplomat, politik, pesnik, slikar, pustolovec, raziskovalec in astronavt. Odličen pa je lahko tudi kot natakar ali brivec.

Slavne osebnosti rojene v tem znamenju

V letu Konja so se rodili: Sandra Bullock, Jackie Chan, Kevin Costner, Cindy Crawford, Kirstie Alley, John Travolta, Paul McCartney, Jimi Hendrix, Janet Jackson, Mike Tyson, Sean Connery, Clint Eastwood, Barbra Streisand, Harrison Ford, Frederic Chopin, Vivaldi, Puccini, Edgard Degas, Isaac Newton, Louis Pasteur, Linda Evans, Aretha Franklin, Ella Fitzgerald, Neil Armstrong, Cicero, Rembrandt, Jean Renoir, Aldous Huxley, Theodore Roosevelt ...

Pa še nekaj slovenskih imen: Miša Molk, Andrej Capuder, Vitomil Gros, Radko Polič - Rac, Anja Rupel, Nataša Dobelšek.

Ker pa vsi pripadniki tega znamenja niso povsem isti, tako kot vse ribe niso le zlate ribice, ampak so med njimi lahko tudi barakude, prav vse mačke pa tudi niso udomačene ljubljenke, ampak so med njimi tudi prave divje zverce, še opozarjamo, da ...

Ne spreglejte!

Vsa zanima morda tudi, kaj o vas pove kombinacija kitajskega znamenja, v katerega ste rojeni, in siceršnjega znaka horoskopa, ki ga najverjetneje veliko bolje poznate?

Kliknite na spodnjo povezavo:

POVEZAVA MED KONJEM IN ZNAKI IZ ZODIAKA

Novo na Metroplay: V uniformi chefinje se najprej nisem počutila dobro | Meta Repovž