Značilnosti rojenih v znamenju Koze

7. 12. 2014
Deli
Značilnosti rojenih v znamenju Koze (foto: shutterstock)
shutterstock

V znamenju Koze ste rojeni, če ste se rodili leta: 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003. Leto koze bo tudi leto 2015. V kolikor ste rojeni v januarju ali februarju dotičnega leta, še preverite, kdaj natančno se je danega leta pričelo novo kitajsko leto.

In kakšni so ljudje - Koze?

Kitajci Kozi pripisujejo Yin lastnosti, zaradi njenih mehkih osebnostnih potez, a tudi čustvene labilnosti.

Človek, ki se rodi v letu Koze, je značilno eleganten, spreten, uren in priročen. Občuduje naravo in si želi kar največ časa preživeti na svežem zraku.  Blizu mu je namreč prvinskost zemlje. Pristen stik z naravo v Kozi vzbuja tudi osnovni estetski in ustvarjalni čut. Ima bujno domišljijo, je ustvarjalna in nekoliko naivna. Najsrečnejša je, kadar lahko svoj čas posveča umetnosti, ki je zanjo prava religija.

To bi bil lahko eden najbolj čudovitih znakov kitajskega zodiaka, če ne bi bile osebe, ki privekajo na svet v kozjem letu, vedno tako zelo negotove, polne črnogledosti, kar naprej zaskrbljene in posledično živčno izčrpane. A čeprav je nagnjena k črnogledosti, je v resnici prav srečna. Vse kar počne, počne umirjeno, ljubko in z veliko razmišljanja.

Neredko je verna ali pa jo vsaj zelo zanima duhovnost. A kakršnakoli že je njena vera, nikoli ne dovoli, da bi religioznost vplivala na njeno življenje. Na podoben način jo zanimajo tudi horoskopi, nadnaravne sile in okultizem. Za vsem tem čuti neko moč, ki pa se je tudi boji. Koza globoko v sebi rada goji prepričanje, da je njeno življenje odvisno od nekakšne usode ali najmanj drugih ljudi. Na ta način za nič, kar jo doleti v življenju, seveda ni odgovorna sama. Kadar Kozi v življenju ne uspe najti bogatega pašnika, temveč mora zaradi specifičnih okoiščin guliti le grmičje, lahko postane tudi pikra in zlobna. Podobno ravna tudi z ljudmi, ki so ji v napoto.

Na videz je Koza prijazna in dobrodušna, kar na sebi lasten način tudi v resnici je. Dejansko rada deli z drugimi, ki imajo manj, vse tisto, kar ima. Žal pa vse tisto, kar tako širokosrčno deli drugim, običajno sploh ni njeno. Seveda gre v njen zagovor na tem mestu pač priznati, da nima nikakršnega občutka za lastnino.

Ti ljudje so nekoliko sramežljivi, ženske pa nadvse ženstvene, včasih celo pomehkužene, še posebno, kadar so v stanju, ko se neprestano le pritožujejo in nergajo. Presrečna je, če drugi govorijo o njej, če mislijo nanjo, ji poskušajo pomagati, jo vodijo ali ji svetujejo. Sama v sebi je namreč še vedno negotova in se ne zna odločiti, zato na koncu pogosto izbere pot, ki ji jo določijo drugi. Celo njena domišljija potrebuje čvrsto oporo v bližnji osebi, ki pa mora biti realistična, da jo lahko vodi in nežna, saj morate Kozo vedno razvajati. Najsrečnejša je, če jo ves čas obsipavate s komplimenti.

Koza zna biti tudi vsiljiva, pa čeprav se tega sploh ne zaveda. Je muhasta in polna nenavadnih domislic, ki predvsem njene bližnje rado spravljajo ob živce. S svojo usodo ni nikoli popolnoma zadovoljna, pa naj ji gre še tako dobro. Vedno si želi in stremi po še več. Nemirna je in težko se navadi vsaj najnujnejšega reda. Vsepovsod zamuja, kot da v njenem vesolju še niso izumili ure. Zaradi vsega tega je z osebo, ki jo določa znamenje Koze, včasih res težko živeti.

Ko pa se Koza odloči, se zna preriniti v ospredje in pokazati vse svoje spretnosti. To običajno naredi le, če jo ženejo osebni interesi. Pri drugih se zna dobro okoristiti in ne moti je, če tuje zasluge proglasi za svoje. Včasih živi celo popolnoma na tuj račun.

Posebno samostojna ni, a se zna prilagoditi vsaki situaciji. Ob močnih ljudeh se tudi sama počuti močno, preobrazba je lahko tako izjemna, da lahko postane celo gospodovalna, kot bi se nalezla njihove samozavesti.

Ni posebno gospodinjska in gospodarna, vendar pa je njeno bivališče vedno prijetno in domiselno urejeno. V svoj dom rada sprejema obiske, ti pa prav tako radi pridejo, saj zna ustvariti prijetno vzdušje. Nekaj povsem drugega pa je dobiti Kozo v goste. Kitajci svoje vabilo v tem primeru dobro premislijo. Če je namreč Kozi na obisku všeč, se je gostitelj zlepa ne bo znebil.

Pri delu ni posebno odgovorna, ne domiselna, niti posebno vztrajna. Zna se sicer dobro pretvarjati in če je potrebno, zna dajati vtis, da ona vodi. Seveda pa ni težko odkriti prave resnice - in ta je, da je rojena za poslušnost. Nikoli se ne bi smela odločati za vodilna mesta in na srečo jih običajno tudi ne doseže. Je namreč odličen sodelavec, če jo kdo dobro vodi, vendar neznosno slab šef.

Bolje pa je, če se Koza ne loteva poslov z denarjem, saj veliko bolj uspešno zapravlja kot služi. Če bi hotela karkoli iztržiti, bi bil to zanjo le še en poraz, ki bi ga lahko objokovala. V takšnih situacijah namreč govori zmedeno, v zadregi je, zato se zaletava, prehiteva sama sebe in jeclja. Pogosto sestavi popolnoma nelogičen stavek, poln slovničnih napak.

Tudi v vojaških veščinah se nikoli ne ízuri, zato bi bila vojna zanjo lahko usodna. Nikoli ne bi mogla postati vojak, še manj general.

Če gre Kozi v življenju prav vse narobe, ne zna poskrbeti sama zase in se lahko znajde tudi med brezdomci, ki spijo pod mostovi. No, na srečo zna Koza v večini primerov potrkati na prava vrata in najti okolje, ki jo preživi in ji nudi dovolj udobja.

Svoja čustva zna podrediti razumu

V ljubezni si Koza želi predvsem gotovosti in sanjari o poroki z bogatim princem ali princeso. Lahko sanjari tudi o bogatem mecenu, ki bi odkril njeno umetniško čud in jo zato bogato obdaril. Če ne gre drugače, se lahko preseli tudi k bogatim sorodnikom. Koza se večkrat se znajde v čustvenih težavah, vendar zanjo to niso usodne stvari, saj zna svoja čustva podrediti razumu. Ta pa ji narekuje, naj se obrne tja, kjer bodo zanjo najlepše poskrbeli. Kozo je zato kaj lahko udomačiti, a je potrebno tudi vedeti, da ne mara biti zvezana.

Najbolje se bo razumela z Zajcem, Prašičem ali Konjem. Vsi trije lahko Kozi nudijo blagostanje in varnost, ki ga potrebuje, pri tem pa se bo Zajec ob Kozi tudi zabaval, saj ga bo njena muhavost kratkočasila, Prašič bo njene muhe mirno prenašal, če le ne bo pretiravala, Konj pa večine teh stvari še opazil ne bo, saj bo tako zaverovan vase in v svoj uspeh. Z Bivolom, ki bi ji gotovo znal vliti samozavest, bi se žal hitro razšla, saj bi Bivol od nje preveč zahteval, v razmerju s Psom pa bi se oba pretirano vdajala črnogledosti in pesimizmu.

P.S. Po kitjaki tradiciji naj bi bile srečnejše tiste Koze, ki se rodijo v času, ko je trava bujna, to pa je takrat, ko je dovolj deževja. Srečnejša je torej Koza, ki se rodi v deževen dan, saj bo gotovo našla okolje, ki jo bo znalo voditi in ji svetovati.

Najprimernejši poklici

Če jo kdo dobro vodi, lahko doseže veliko v umetnosti, saj ima na tem področju veliko talenta in izreden okus. Lahko je tudi dober umetnostni obrtnik, saj zna združevati praktično plat dela z zunanjo lepoto. Med Kozami je bilo veliko dvornih dam, zvodnikov in družbenih parazitov. Prav tako pa je v tem znaku rojenih veliko uspešnih umetnikov, pisateljev. Vse je odvisno od njihove življenjske sreče in od travnika, na katerem se pasejo.

Koza bi znala biti odličen umetnostni obrtnik, tehnik, vrtnar, gledališki igralec. Zanimalo bi jo lahko vsakršno ustvarjalno umetniško delo v gledališču ali pri filmu. Talentirana je tudi za fotografijo, pisanje scenarijev, glasbe in koreografije. Okoliščine ali ljudje bi Kozo lahko zapeljale tudi v mafijske vode, neredko pa se Koza lahko zateče tudi v mirno življenje na kmetih, kjer ga vzdržujejo prijatelji.

Slavne osebnosti rojene v tem znamenju

Med tistimi, ki se rodijo v znamenju Koze, je veliko umetnikov, predvsem igralcev. To gre pripisati njihovi zunanjosti, pa tudi njihovi domišljiji in sposobnosti, da se vživljajo v druge, da jih drugi lahko vodijo.

Omenimo jih le nekaj: Julia Roberts, Bill Gates, Pamela Anderson, Kurt Cobain, Mick Jagger, Mel Gibson, Bruce Willis, Joe Pesci, Billy Idol, Michelangelo, Paul Gauguin, Leonardo da Vinci, Rudolph Valentino, Mark Twain, Lord Byron, Charles Dickens, Federico Fellini ...

Med Slovenci: Primož Kozmus, Erazem Benjamin Pintar, Josip Vidmar, Igor Bavčar, Nataša Bokal, Jožef Stefan.

Ker pa vsi pripadniki tega znamenja niso povsem isti, tako kot vse ribe niso le zlate ribice, ampak so med njimi lahko tudi barakude, prav vse mačke pa tudi niso udomačene ljubljenke, ampak so med njimi tudi prave divje zverce, še opozarjamo, da ...

Ne spreglejte!

Vsa zanima morda tudi, kaj o vas pove kombinacija kitajskega znamenja, v katerega ste rojeni, in siceršnjega znaka horoskopa, ki ga najverjetneje veliko bolje poznate?

Kliknite na spodnjo povezavo:

POVEZAVA MED KOZO IN ZNAKI IZ ZODIAKA

Novo na Metroplay: V uniformi chefinje se najprej nisem počutila dobro | Meta Repovž