Značilnosti rojenih v znamenju Petelina

7. 12. 2014
Deli
Značilnosti rojenih v znamenju Petelina (foto: shutterstock)
shutterstock

V znamenju Petelina ste rojeni, če ste se rodili leta: 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005. Leto Petelina bo tudi leto 2017. V kolikor ste rojeni v januarju ali februarju dotičnega leta, še preverite, kdaj natančno se je danega leta pričelo novo kitajsko leto.

In kakšni so ljudje - Petelini?

Starodavna tradicija Petelina povezuje z Yang lastnostmi, ki pa so pri Petelinu bolj povezani z nastopom in vtisom, ki ga želi dajati. Kitajci zato temu znamenju neredko pravijo kar piščanec, kar pripadnike tega znaka seveda močno moti. Petelinu je namreč zelo pomembno, da mu laskamo in mu zagotavljamo, da je močan kot Zmaj. Sam je namreč v to tako zelo prepričan. In le kadar se počuti nepremagljiv, zna sanjati tudi o svoji veliki prihodnosti.

Petelin je po svoje očarljiv, a tudi velik egocentrik, ki nikomur ne dovoli, da bi se vmešaval v njegove zadeve. Kitajci pravijo, da je Petelin boljši prijatelj kot ljubimec. Do svojih najbližjih je Petelin namreč vedno najbolj kritičen, njegovo dosledno poudarjanje tujih napak pa lahko partnerja močno prizadane. Le tisti, ki Petelina zares dobro poznajo, pa vedo, da s svojim kriticizmom želi le odvrniti kritičen pogled s samega sebe. Napad je v tem primeru zanj pač najboljša obramba.

Petelin skratka ne prikriva resnice, temveč jo pove direktno v obraz. Tudi zato se včasih zdi, da je verbalno nasilen in celo grob. Le redki ljudje namreč prenesejo, da jim nekdo tako neposredno servira čisto resnico. Njegova olajševalna okoliščina je, da ga ljudje vidijo kot nekakšnega posebneža, zato mu njegove besede lažje oprostijo. Petelin pa si na ta račun zato lahko dovoli veliko več kot druga znamenja.

Seveda pa ne gre verjeti, da je Petelin tako neposreden zato, ker bi tako zelo želel drugim le dobro. Čeprav je nadvse iskren in brez dlake na jeziku pove vse, kar si misli, pa je tak zgolj zato, ker ga enostavno ne zanima, kaj si mislijo drugi, prav tako mu je le malo mar, če jih s tem prizadane. Prav tako moramo vedeti, da Petelin v resnici ni nikakršen posebnež, temveč se takšnega le dela. Petelin je pač rad v središču pozornosti. Zato se tudi oblači nekoliko ekstravagantno, neredko v kričeče barve in nenavadne barvne kombinacije, nasploh pa rad hitro sledi kakšnemu še posebno avantgardnemu modnemu slogu. Najbolj hecno pri celi stvari pa je to, da se za vsem tem postavljaštvom skriva en velik konzervativec in tradicionalist, ki ga življenje zlepa ne bo zapeljalo z utrjene in preizkušene poti. Ne pri delu in ne v družbi nasploh.

Petelin je prepričan, da ima vedno prav, še trdijo Kitajci. Zato ne zaupa nikomur drugemu, razen sebi. Seveda pa ga to nikakor ne ovira, da bi vsem drugim z veliko veselja in navdušenja ne trosil dobrih nasvetov in namigov. To bo naredil tudi v trenutku, ko ga bo človek prosil za konkretno pomoč. Petelin bo takrat ponudil obilico velikih besed, a praktično nobenega dejanja. Kaj pa, ko on potrebuje pomoč? Svojih težav ne bo razlagal nikomur, prav tako ne bo želel nobenih nasvetov ali pomoči. Vse bo skušal rešiti sam, saj se le tako ne bo nikomur čutil dolžnega in bo le tako ohranil svojo popolno neodvisnost.

Tisti, ki Petelina še ne poznajo dobro, ga bodo videli kot velikega predrzneža in pustolovca, pa tudi sam sebe si rad predstavlja, kako kot velik junak seka zmaju glave. To seveda najraje počne v svojem udobnem fotelju, medtem ko v bližini prijetno prasketa ogenj v kaminu. Ljudem se zato sprva zdi zelo zanimiv, a ker se le težko obvlada, so kmalu razočarani. Šopiri se namreč tudi s perjem, ki ga v resnici nima, o svojih načrtih pa govori, kot bi jih že izpolnil - in vse to le zato, da bi ga ljudje občudovali. Petelin tudi sam o sebi misli, da je nekakšen velik filozof, čeravno njegova misel ni najbolj prodorna. Izgublja se namreč v svoji domišljiji, zato mu je praktično nemogoče neko misel pripeljati h koncu.

Čeravno se Petelin večji del časa le petelini, pa gre vendarle dodati, da zna bi ti tudi zelo pogumen in drzen, če je to potrebno. Če bi se tako odločil, bi bil sposoben celo žrtvovati svoje življenje za nek cilj in v trenutku smrti nevarnosti gledati v oči z nasmehom na obrazu.

Pri delu je priden, vedno se mu mudi in rad bi opravil več, kot v resnici zmore. Na svoja ramena prepogosto prevzema naloge, ki presegajo njegove sposobnosti. Tako zelo je pač prepričan vase. V trenutku soočenja s situacijo, v kateri si mora priznati, da zalogaja v resnici ne zmore, ga močno potre in takrat se ljudem ob pogledu na njegov črni brezup v dno srca zasmili.

Po kitajski tradiciji Petelin ne spada med tiste ljudi, ki bi jim denar kar padel z neba. Petelini morajo običajno veliko delati, da zaslužijo za preživetje, pa še to neredko sproti zapravijo. Ni pa tudi nemogoče, da medtem, ko leta in leta trdo delajo, naenkrat ne naletijo na kakšno naftno vrtino in čez noč obogatijo. Petelin se tudi nikoli ne vda, pa naj se znajde še v taki puščavi. Dovolj je sposoben, da preživi huda sušna obdobja, njegove zaloge moči pa so skoraj neizčrpne. Seveda pa je tudi Petelinov več vrst. Nekateri Petelini vso svojo voljo in delavnost raje izživijo v bujnih domišljijskih dejanjih, v modrovanju in govoričenju. A tudi ti Petelini so opazni, saj so nadvse zabavni.

V ljubezni raje sprejema kot daje

Petelin je v resnici veliko prijetnejši, če ga poznamo le na videz. Življenje ob njem pa pogosto ni tako zelo bleščeče. Partnerja namreč v vsakdanjem življenju pogosto razočara, saj mu najprej obljubi sanjsko lepo resničnost, potem pa oba padeta na trdna tla. Petelin se mora tudi v ljubezni močno boriti. da si pridobi naklonjenost osebe. ki mu ugaja, še bolj pa se mora trudíti, da partnerja zadrži.

Moški, ki se rodi v znamenju Petelina, je vedno rad v ženski družbi. Malo jim polaska, nato pa neskončno uživa v njihovi hvaležni pozornosti. Včasih niti ne potrebuje kaj dosti več kot to in resnici na ljubo, kaj več tudi ne dobi. Petelin zna namreč čustva in naklonjenost sprejemati, precej manj pa zna vse to tudi dajati.

Petelin se najbolje ujame s tradicionalnim in družinskim Bivolom, pa tudi s Kačo, s katero lahko neskončno dolgo debatirata. Odlično bi se počutil tudi ob močnem Zmaju, medtem ko bi bilo bolje, da bi se v loku ognil Zajcu, ki bi njegovo postavljaštvo z nekaj ostrimi pripombami razvrednotil, on pa bi zapadel v globoko depresijo.

Po neki legendi naj bi tudi dva Petelina le težko živela pod isto streho. Venomer bi se spopadala, ostal pa bi lahko le zmagovalec.

P.S. Petelin, ki se rodi pred sončnim vzhodom, zna najbolj očarljivo spreminjati resničnost v sanje, vendar običajno živi predvsem v domišljiji. Najbolj naklonjena pa naj bi bila usoda jesenskim Petelinom, ki se rodijo dopoldne.

Najprimernejši poklici

Petelin se najbolje obnese pri delih, kjer ima veliko stikov z naravo. Odlični kmetovalci so. Radi pa delajo tudi z ljudmi, čeprav morajo biti v tem primeru vedno v centru pozornosti. Petelin je dober natakar, kuhar, lastnik gostilne, predstavnik tujega podjetja, predstavnik ministrstva za informacije, kozmetičarka, frizerka, vojak, gasilec, nočni čuvaj in policist. Neredko pa med Petelini najdemo tudi ovaduhe in vohune. Lahko je celo blesteč plesalec ali baletnik.

Slavne osebnosti rojene v tem znamenju

Slavni Petelini so: Gloria Estefan, Steve Martin, Michelle Pfeiffer, Melanie Griffith, Dolly Parton, Groucho Marx, Eric Clapton, Joan Collins, Steffi Graf, Yoko Ono, Nancy Reagan, Benjamin Franklin, Johann Strauss, Katharine Hepburn, William Faulkner, George Segal, Joan Rivers, Van Morrison, Richard Wagner, Goldie Hawn ...

Nekaj Slovencev: Irena Grafenauer, Bojan Križaj, Fran Miklošič, Omar Naber.

Ker pa vsi pripadniki tega znamenja niso povsem isti, tako kot vse ribe niso le zlate ribice, ampak so med njimi lahko tudi barakude, prav vse mačke pa tudi niso udomačene ljubljenke, ampak so med njimi tudi prave divje zverce, še opozarjamo, da ...

Ne spreglejte!

Vas zanima morda tudi, kaj o vas pove kombinacija kitajskega znamenja, v katerega ste rojeni, in siceršnjega znaka horoskopa, ki ga najverjetneje veliko bolje poznate?

Kliknite na spodnjo povezavo:

POVEZAVA MED PETELINOM IN ZNAKI IZ ZODIAKA

Novo na Metroplay: V uniformi chefinje se najprej nisem počutila dobro | Meta Repovž