Značilnosti rojenih v znamenju Podgane

7. 12. 2014
Deli
Značilnosti rojenih v znamenju Podgane (foto: shutterstock)
shutterstock

V znamenju Podgane ste rojeni, če ste se rodili leta: 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008. V kolikor ste rojeni v januarju ali februarju dotičnega meseca, še preverite, kdaj natančno se je danega leta pričelo novo kitajsko leto.

In kakšni so ljudje - Podgane?

V kitajski tradiciji je Podgana znamenje z Yin lastnostmi. saj prihaja s severa in jo simbolično povezujejo z zimskim enakonočjem, s podzemljem in nočjo. Prav zato ima tudi močno razvito tretje oko in z njim intuicijo (prav tako kot njena sestra Kača).

To so vsekakor nadvse zanimivi in privlačni ljudje, vendar pa njih mili videz kaj lahko vara. Navzven namreč delujejo mirno, uravnovešeno in veselo, a so pod kožo še kako krvavi.

V njih ždi neprestani nemir, ki jih sili naprej. In če ne dosežejo vsega, kar hočejo, lahko postanejo tudi nasilni. To svojo senčno naravo izražajo na način, ki je tipičen za vse glodalce: sistematično grizejo naprej, dokler ne pridejo do želenega. Če jih dobro poznate, boste priznali, da so pogosto živčni in nemirni, ter da pogosto ne obvladajo najbolje svoje jeze. Podgane so med drugim znane tudi po tem, da lahko hitro zamorijo brezbrižno druženje s svojimi pikrimi pripombami in pretirano natančnostjo, ki se lahko spremeni v pravo manično pikolovstvo. To so tudi ljudje, ki se že iz navade pritožujejo nad življenjem, pogosto nergajo in zahtevajo od svoje okolice nemogoče.

Pa vendar so Podgane tudi nadvse družabna bitja. Radi se udeležujejo zabav in če so zares dobre volje, lahko držijo pokonci prav vso družbo. Zabava jih tudi opravljanje, saj imajo o vsem in vsakem že izdelano svoje mnenje. Pravih prijateljev nimajo veliko, saj drugim ljudem le težko zaupajo, zato pa imajo zares veliko znancev, za katere si pri sebi mislijo, da so njihovi prijatelji.

Pri hrani izbirajo le najboljše in se ne znajo se odpovedati nikakršnemu užitku.

Na vzhodu velja Podgana za simbol bogastva in uspešnosti. Njeno stanovanje je vedno moderno in elegantno opremljeno. Njena zunanjost je stroga. Ob vsem tem se vseeno boji, da bi zašla v revščino. Zanjo je značilno, da bo po eni strani kopičila dobrine, po drugi strani pa sproti vse zapravila. Pogosto jo boste našli na vseh razprodajah, kjer na veliko kupuje in zapravlja, a pri tem neumorno sešteva, koliko je spet privarčevala. Ker se ne zna ničemur odpovedati, si raje izposodi denar, kot da bi se čemu odrekla.

Za Podgane je značilno, da se v vsaki situaciji dobro znajdejo in iz nje izvlečejo nekaj dobrega zase. Njena iznajdljivost gre lahko tudi predaleč, saj se zna tudi grdo okoristiti pri starših, prijateljih in znancih, skoraj nikoli pa ne bo potegnila 'kratke slamice' pri denarju in naklonjenosti. Med Kitajci tudi ne velja zaman rek, da si pri Podganah denarja ne gre izposojati, saj bi vam mirno zaračunala oderuške obresti.

Značaj oseb, ki so rojene v znamenju Podgane, po mnenju Kitajcev ni posebno pokončen in vzravnan. Dejansko jih imajo za prave malomeščane, celo slabiče. Pa vendar velja, da so Podgane vedno tudi poštene. Svojim načrtom sledijo do kraja, pa čeprav bi jih njihova neumorna vztrajnost lahko zanesla tudi v pogubo.

V življenju uspejo le tiste Podgane, ki se naučijo obvladati svojo nergavost in pikolovstvo, ter tiste. ki se v imenu višjih ciljev, znajo odreči vsakdanjemu ugodju.

Pri delu poskušajo uveljaviti predvsem svojo spretnost in iznajdljivost, saj menijo, da je garanje ponižujoče in morda bolj primerno za druge, manj bistre ljudi. Podgane zato veljajo za nekakšne intelektualce, ki nimajo veliko ročnih spretnosti in moči.

A kakorkoli že, Podgane se med drugim vendarle lahko pohvali z naravnost neverjetno domišljijo. Plodno in razgibano. Ravno zato je med njimi zares veliko umetnikov. Ker pa so v svojih presojah tudi zelo ostre, se pogosto bojijo izraziti svojo umetniško žilico in nerade pokažejo drugim, kaj takega, kar ni popolno in do kraja domišljeno. Te dve lastnosti pogosto s pridom združijo v vlogo umetnostnega kritika, ki ga je vredno poslušati.

Zaljubljena Podgana je priljudnejša!

Vse njene izkoriščevalske lastnosti pa se spremenijo v svoje nasprotje, ko Podgana ljubi. Takrat postane radodarna in širokosrčna, in to celo do oseb, ki ji ljubezni ne vračajo. V ljubezni namreč Podgana najde samo sebe, smisel svojega življenja. Lahko so požrešne, igrive, pijanske ali čutne, vedno pa so tudi močno čustvene.

Za Podgano bi bilo najbolje, če bi si za življenjskega sopotnika izbrala Zmaja, saj ji bo ta vlival moč in notranjo harmonijo. Ona pa mu bo s kritičnostjo pomagala, da se izogne nevarnim situacijam. Dobro bi se lahko ujela tudi z Bivolom, ki ji bo vlival pogum in samozavest. Razmerje z Opico bo bolj nenavadno. Opica ne bo nikoli priznala, da jo je Podgana očarala, če pa bi se Podgana na smrt zaljubila v Opico, bi slednjo ta velika ljubezen le zabavala. Za Podgano je lahko nevarna zveza s Konjem, saj je preveč samosvoj in svojeglav. Se posebej usodna pa bi bila zveza z Ognjenim Konjem, ki bi nežno Podgano gotovo uničil.

Najprimernejši poklici

Podgana je lahko odličen trgovec, predstavnik ljudstva, občinski funkcionar, prefrigani računovodja, prefinjen publicist in prekaljeni poslovnež. Dobro ji 'sedejo' tudi vloge umetnostnega kritika, glasbenika, slikarja ali pisatelja. Nekatere Podgane vendarle lahko zanese tudi med izterjevalce ali prevarante. 

Slavne osebnosti rojene v tem znamenju

V letu Podgane je bilo rojenih veliko pisateljev in pesnikov. Med njimi so bili celo Shakespeare, Tolstoj in Jules Verne. Med Podganami najdemo tudi pesnike in skladatelje, npr. Mozarta in Louisa Armstronga, pa tudi vohunko Mata Hari. Naj naštejemo še nekaj zvezdnikov rojenih v znamenju Podgane: Hugh Grant, Gwyneth Paltrow, Antonio Banderas, David Duchovny, Alan Alda, Samuel L.Jackson, Sean Penn, Cameron Diaz ,William Shakespeare, Lev Tolstoj, Jules Verne, Charlotte Bronte, T.S. Eliot, Eugene O'Neill, Margaret Mitchell, Racine, George Sand, Defoe, Jules Renard, Toulouse-Lautrec, Mozart, Louis Armstrong, Sarah Vaughan, Joan Jett, Vanessa Redgrave, Joseph Hayden, George Washington, Claude Monet ,Daryl Hannah, Prince Charles ...

Pa Slovenci? Podgane so po kitajskem horoskopu med drugimi tudi Lojze Peterle, Jožef Školč, Ivan Kramberger, Jernej Kopitar in Edvard Rusjan.

Ker pa vsi pripadniki tega znamenja niso povsem isti, tako kot vse ribe niso le zlate ribice, ampak so med njimi lahko tudi barakude, prav vse mačke pa tudi niso udomačene ljubljenke, ampak so med njimi tudi prave divje zverce, v nadaljevanju še opozarjamo, da ...

Ne spreglejte!

Vsa zanima morda tudi, kaj o vas pove kombinacija kitajskega znamenja, v katerega ste rojeni, in siceršnjega znaka horoskopa, ki ga najverjetneje veliko bolje poznate?

Kliknite na spodnjo povezavo:

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave