Značilnosti rojenih v znamenju Prašiča

7. 12. 2014
Deli
Značilnosti rojenih v znamenju Prašiča (foto: shutterstock)
shutterstock

V znamenju Prašiča ste rojeni, če ste se rodili leta: 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007. Leto Prašiča bo tudi leto 2019. V kolikor ste rojeni v januarju ali februarju dotičnega leta, še preverite, kdaj natančno se je danega leta pričelo novo kitajsko leto.

In kakšni so ljudje - Prašiči?

Po kitajski tradiciji sodi znak Prašiča med Yang znake, predvsem zato, ker Prašiči veljajo za odločne ljudi. V svoji odločnosti pa so vendarle tudi tankovestni, zato gre načeloma za pozitivce.

Človek, ki je rojen v letu Prašiča, je običajno galantni kavalir, ki se vede priljudno in omikano, je tudi zelo prijazen. Premore cel kup, za ta čas morda tudi nekoliko staromodnih, lastnosti, kot so: dobrota, altruízem, prizanesljivost, potrpežljivost, pri tem pa je še optimist in od vsega srca verjame v izvirno dobro v človeku in človeški rasi. Rad poudarja svojo čistost in neoporečnost, a pri tem včasih tudi pretirava. Prašič se zdi redkobeseden, ko pa začne govoriti, ga je težko zaustaviti in vsako zgodbo večkrat ponovi, pripoveduje pa jo do največje potankosti.

Na Prašiča se lahko zanesemo. Ne bo nas izdal in se ne bo poskušal okoristiti na naš račun. Je tudi precej naivno in zaupljivo bitje, ki se ne zna najbolje braniti. Bolj premeteni od njega, ga velikokrat potegnejo za nos in speljejo na tanek led, vendar pa je Prašič s svojimi porazi hitro spravljen. Je neverjetno toleranten do drugih ljudi in jim velikodušno spregleda marsikatero napako.

Za tega človeka je značilno, da vedno poskuša ravnati kar se da dosledno in nepristransko, a je prav zato tudi v večnih dvomih. Nikoli ni namreč prepričan, da ima popolnoma prav. Tisti, ki Prašiča dobro poznajo, poznajo tudi te njegove večne notranje dvoboje in njegova dolgotrajna razmišljanja. Prav ta so namreč predpogoj za sprejetje vsake njegove odločitve.

Prašič je zelo iskren, celo tako zelo, da s svojo iskrenostjo sam sebi včasih celo škodi. Še največje težave ima, ker se ne zna ubraniti tuje zlobe in nesramnosti. Zlu se noče upiratí, saj se boji, da bi koga nehote preveč zatrl. Ta človek enostavno verjame, da je v vsakem človeku najti tisto iskro humanosti in dobrega, zato čuti kot svojo dolžnost to, da poskuša to dobroto obvarovati in razvijati. Bister sicer je, vendar ni niti malo zvit, tako da v marsikateri situaciji pokaže vso svojo okornost. Sprenevedanja in hinavščine ne pozna, a prav zato se pred tema dvema lastnostima tudi ne zna braniti. Zgodi se mu celo, da hinavce trmasto zagovarja, saj ne spregleda njihove zahrbtnosti. Svet pač, tako kot večina nas, sodi predvsem po sebi. In medtem ko po eni strani verjame vsemu, kar mu kdo reče in pove, po drugi strani pa sam sebi tako malo zaupa, da mora svoje mnenje stokrat preveriti in ga podpreti s stotimí dokazi.

Se pa navkljub siceršnji iskrenosti Prašič včasih tudi malo zlaže. To običajno stori, ko čuti, da se drugače ne bo mogel ubraniti pred obtožbami

V družbi je veseljak, rad se zabava in vesel je, če druge razveseljuje s svojimi domislicami in šalami. Žal so njegove šale včasih tudi precej neslane in celo na meji dostojnosti. Rad ima vse telesne in poltene užitke, predvsem pa uživa ob bogato obloženi mizi. Takšni, povsem pozemski užitki, ga tako prevzamejo, da se jim predaja z vsemi čutili in greh bi bil, če bi od Prašiča pričakovali, da se telesnim užitkom odpove, dokler se jih sam ne zasiti. V tem svojem ravnanju je morda celo nekoliko vulgaren, vendar so goni pri njem tako močno razviti, da mu enostavno ne gre zameriti, če sledi svoji naravi.

Prav tako kot Opica, njegov velik prijatelj, je tudi Prašič zelo biste in radoveden. Rad bere, vendar to počne tako zmedeno in brez vsakega reda, da svoje znanje težko povezuje. O vsaki stvari zna nekaj povedati, zato daje vtis, da ogromno ve, v resnici pa je njegovo znanje precej površno in ne bi zdržal globljega preverjanja, še manj razgovora s pravim strokovnjakom. Tako kot Opica, je tudi on postavljač, zato veliko govori in včasih še sam ne opazi, da so drugi njegovo plitkost že spregledalí.

Veliko dobrih lastnosti ima, vendar je tudi precejšen materialist oz. uživač, saj si rad privošči vse mogoče užitke, njegovo epikurejstvo pa ga lahko včasih tudi drago stane, še posebno, če postane preveč požrešen v seksu.

Tudi pri Prašiču nas videz vara, saj za prijazno zunanjostjo skriva odločno voljo in močno, ukazovalno osebnost. Kakršnekolí ambicije ga že vodijo, lahko ste si gotovi, da bo vedno dosegel vse svoje naloge in cilje, ki si jih je zastavil. Pri delu je izredno dosleden in ko se česa loti, svoje energije ne varčuje, temveč se polno vpreže in vztraja prav do konca. Zaloge njegove energije so skoraj neverjetne, tako močan je, da se ga prestraši vsak nasprotnik in se raje umakne z njegove poti. Njihova odločitev v tem primeru tudi ni ravno napačna, saj bi ga Prašič v svoji zagretosti lahko mimogrede pomendral, pa tega še opazil ne bi. Tudi pri delu je to sicer blago bitje še kako ostro. Težko ga je prepričati v kakršenkoli kompromis, kakršnokoli popuščanje ali odstopanje.

Prašič nima veliko pravih prijateljev, a tiste, ki jih ima, zagotovo obdrži za vse življenje. Zna gojiti prijateljstvo in se je zanje pripravljen tudi žrtvovati. Po naravi je živahen in odločen, sovraži pa vsako prepiranje in polemiziranje. V taki situaciji veliko raje popusti in se pretvarja, da si je premislil ter spremenil svoje mnenje. Karkoli, samo da bi imel mir. Nasploh velja, da se prepira le z ljudmi, ki jih ima zares rad, prepričuje in svoje mnenje utemeljuje pa le pred ljudmi, ki jih spoštuje in ceni. Če pa morda venarle zaide v večje spore, bo poskušal vse zgladiti na miren način in se poskušal v vsakem primeru ogniti sodnim razpravam. In prav je, da tako ravna. Na sodišču namreč nima prav nobene možnosti. Je enostavno preveč impulziven in pošten.

Kljub temu, da ima Prašič tako veliko dobrih lastnosti, pa se lahko njegovo življenje izteče slabo. Če namreč stopi na napačno pot, če se mu zdi, da se je sam sebi izneveril ali se pred svetom umazal, bo kaznoval kar sam sebe. Takrat se bo mazohistično zavlekel globoko v svoje blato, dokler se ne bo popolnoma pogreznil vanj.

Pogosto je razočaran v ljubezni

V ljubezenskem življenju Prašiča doleti marsikatero razočaranje. Partner ga lahko vara in zapusti. Vendar pa Prašič vedno znova najde novega človeka, ob katerem se mu rane slej ko prej zacelijo. Sicer pa tudi Prašič pri ljubezni in skokih čez plot ni posebno tankovesten. Skušnjavam se namreč ne zna upreti.

Za Prašiča je zelo primeren partner Zajec, saj se oba nerada prepirata in sta pripravljena iskati kompromise. Kača bi ga hitro zasužnjíla in si ga podredila, zato bi v tej zvezi le težko bil srečen. Ljubka Koza pa ga seveda privlači, saj občuduje njeno nežnost in ženstvenost, vendar pa bi tudi ona znala dobro izkoristiti njegovo naivnost.

P.S. Za Prašiča je tem bolje, kolikor dlje od praznikov je rojen, saj mu v tem primeru grozi manj težav in manj zank. Če pa se rodi pred kitajskim novim letom, lahko pričakuje, da ga bodo v življenju velikokrat pretentalí in prevarali, pa tudi zasmehovali in tako popolnoma ugonobili njegovo siceršnjo moč.

Najprimernejši poklici

V svojem življenju se lahko Prašič loti kateregakoli dela, saj se vsemu posveča tako celovito in vztrajno, da mora uspeti. Zelo občutljiv je, zato se pogosto odloča za poklice, ki so povezani z umetnostjo.

Prašič je lahko dober industrialec, zdravnik, znanstvenik, arhitekt, filmar, pisatelj, pesnik, slikar ali poslovnež. Pa tudi komedijant, akrobat in pevec.

Slavne osebnosti rojene v tem znamenju

Prašiči so (ali so bili): Val Kilmer, Wynona Ryder, Stephen King, Emma Thompson, Arnold Schwarzenegger, Woody Allen, Farrah Fawcett, Carlos Santana, Phil Donahue, Luciano Pavarotti, Nastassja Kinski, Rosanna Arquette, Steven Spielberg, Ernest Hemingway, Humphrey Bogart, Ginger Rogers, Fred Astaire, Henry Kissinger, Carl G. Jung, Henry Ford, Dalai Lama, Thomas Jefferson, James Buchanan ...

Znani Slovenci: Gojmir Lešnjak, dr. France Bučar, Ciril Ribičič, Dušan Semolič, Tomo Česen, Franci Petek, Daša Gradišek.

Ne spreglejte!

Vsa zanima morda tudi, kaj o vas pove kombinacija kitajskega znamenja, v katerega ste rojeni, in siceršnjega znaka horoskopa, ki ga najverjetneje veliko bolje poznate?

Kliknite na spodnjo povezavo:

POVEZAVA MED PRAŠIČEM IN ZNAKI IZ ZODIAKA