Značilnosti rojenih v znamenju Zmaja

7. 12. 2014
Deli
Značilnosti rojenih v znamenju Zmaja (foto: shutterstock)
shutterstock

V znamenju Zmaja ste rojeni, če ste se rodili leta: 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012. V kolikor ste rojeni v januarju ali februarju dotičnega leta, še preverite, kdaj natančno se je danega leta pričelo novo kitajsko leto.

In kakšni so ljudje - Zmaji?

Po kitajski tradiciji je Zmaj povezan z Yang značilnostmi. Zmaj je namreč pregovorno močan in vpliven, prihajal pa naj bi z jugovzhoda. Kitajci Zmaja vidijo kot simbol resnice in sreče.

Ljudje, ki se rodijo v letu Zmaja, se lahko veselijo naravnost železnega zdravja. To so običajno ljudje, ki kar prekipevajo od energije, znani so tudi kot marljivi ljudje, ki imajo na stotine čudovitih zamisli in jim je naravnost nemogoče lenariti. S svojimi neprestanimi načrti, cilji in nalogami znajo spravljati ob pamet vso svojo okolico. Vse, kar Zmaj počne, hoče izpeljati kar najboljše in čim bolj popolno. Zelo zahteven je do sebe in do vseh tistih, s katerimi dela. Ne razume namreč, da kdo česa ne zmore. Sodi le po sebi, drugih ne razume posebno dobro. Kar zmore on, sklepa, da zmorejo tudi drugi. Tako natančen je, da je že skoraj pikolovski.

Njihova duša je čista kot zlato. To so celovite in dosledne osebnosti. Zmaj zna biti tudi naravnost ognjevit in če mu je kakšna zamisel všeč, se hitro navduši.

Zmaji so naravnost neustrašni, zato jim je dvoličnost neznanka. Enostavno jim ne pade na pamet, da bi druge ljudi opravljati za njihovim hrbtom. In zakaj bi tudi jim, ko pa resnico vedno povedo kar direktno. Eden od njihovih življenjskih motov je: da gre bobu vedno reči bob. In čeprav Zmaji niso tako naivni kot tisti, ki so rojeni v znamenju Prašiča, pa znajo tudi Zmaji ljudem slepo zaupati, zato jih ni tako zelo težko speljati na led, še posebno, če so jih pred tem zaslepila čustva.

Oseba, ki se rodi v znamenju Zmaja, pa je vedno tudi nekoliko nemirna, saj jo neprestano preganjajo skrbi. Včasih tudi po nepotrebnem izgublja veliko energije za zadeve, ki niso posebno pomembne. Zmaj je tudi prikriti kolerik. ki ga ni težko spraviti ob živce. A ko popade Zmaja sveta jeza, so njegove besede veliko bolj trde, kot bi bilo v dani situacijo to morda potrebno. Zna biti tudi precej trmast, zato vztraja pri svojem mnenju tudi takrat, ko so proti njemu vsi, tudi argumenti. Pa vendar ima Zmaj, četudi ne zna najbolje ubesediti svojih misli, pogosto prav. Zato je kar modro, če kdaj pa kdaj prisluhnemo njegovemu nasvetu.

Ljudje, ki živijo v Zmajevi bližini, morajo paziti, da ne prizadanejo njegovega ponosa. Če dobi občutek, da ga nekdo podcenjuje, se bo postavil zase nadvse brezobziren način. V življenju Zmaja velja načelo: kdor mi ni prijatelj, je moj sovražnik in temu gorje.

Sicer pa Zmaj svoj ponos snuje na svoji moči, telesni in intelektualni. Njegove sposobnosti so nadpovprečne: bister je, neugnan, vztrajen in radodaren. Ljudje se mu običajno radi podrejajo in običajno se povzpne na ugledna, vplivna mesta v družbi. Denarja mu nikoli ne primanjkuje, pa tudi uspeha ne. Zmaj je velik idealist, zato ga ni strah visokoletečih načrtov, ki naj bi spremenili vso družbo. Lahko mu zaupate, saj vedno doseže cilje, ki si jih zastavi.

Seveda pa oseba, ki se rodi v tem srečnem znamenju, lahko usmeri svoje moči tudi v negativne cilje in tako lahko naredi zares veliko škode v svoji širši okolici. Za Zmaja je namreč samo en kriterij odločilen: pomembno je, da zmaga.

Okoli Zmajev se tre občudovalcev

Zmaji so priljubljene osebe, ki v vsaki družbi zlahka zbudijo pozornost, zato ni čudno, da imajo vedno veliko občudovalcev in občudovalk. Sam Zmaj pa je s svojimi čustvi manj radodaren. Šele ko se zaljubi, gre zares. Takrat se ves usmeri v svoje čustvo, zato ni čudno, da tudi na tem področju zmaguje. Zmajev, ki bi bili nesrečno zaljubljeni ali v ljubezni razočarani, skoraj ni. Je pa nasprotno prav Zmaj neredko kriv za številna strta srca in prejokane noči. Zmaji se pogosto poročaji pozno, še posebno moški. Med njimi je tudi veliko samcev, saj znajo odlično poskrbeti tudi sami zase. Kadar se Zmaj odloči za samsko življenje, je morda celo še bolj srečen.

Sicer pa se to znamenje odlično ujema s tistimi, ki so rojeni v znamenju potrpežljive in podjetne Podgane, prav tako pa je za Zmaja primerna zveza s Kačo, ki bo s svojo ironijo znala obvladati njegov zanos in ponos. Tudi s Petelinom se lahko Zmaj kar dobro razume, še posebno, če delata skupaj. Pri delu, poslih, pa tudi v ljubezni pa je za Zmaja morda še najbolj idealna prav Opica. Ona je zvita, on je močen in skupaj sta nepremagljiva. Manj uspešna na vseh področjih pa je zveza med Zmajem in Psom, pa tudi s Tigrom bi znalo biti nemirno.

P.S. Po kitajski tradiciji naj bi bil to znak, ki ga vedno spremlja sreča, in znak, ki predstavlja najvišjo nebeško moč ter na katerega vplivajo le dobre zvezde. V tradicionalni kitajski simboliki ga povezujejo z življenjem in rastjo. V sebi združuje štiri blagodejne vrednote: bogastvo, notranjo moč, skladnost in dolgo življenje. Na Kitajskem je Zmaj tudi simbol oblakov, ki prinesejo dež, potem pa jih veter razprší in ízginejo v nič, ostane le njihov blagodejni vpliv. Prav tak je tudi značaj rojenih v tem znamenju. Njihov sijaj je enakomeren, njihov vpliv v okolici trajen in dobrodejen. Njihova močna osebnost nas ne zaslepljuje in ko se ji približamo, se razblini. Neulovljivi so in če v jezi bruhajo ogenj ali vodo, se bo že v naslednjem trenutku zdelo, da je bilo vse to le privid.

Najprimernejši poklici

Zmaj se odlično odreže v vseh umetniških poklicih, kot politik, v zdravstvu, v vojaški službi ali v cerkvenih institucijah. Lahko je tudi igralec, umetnik, dober trgovec, industrialec, arhitekt, zdravnik, sodnik ustavnega sodišča, ropar, duhovnik, prerok, ambasador, politik, uradni poverjenik, celo narodni heroj.

Slavne osebnosti rojene v tem znamenju

Slavni Zmaji so bili Keanu Reeves, Robin Williams, Roseanne, Courtney Cox, Sarah Bernhardt, Salvador Dali, Sigmund Freud, Joan of Arc, Neil Diamond, Placido Domingo, Bo Diddley, Tom Jones, John Lennon, Ringo Starr, Raquel Welch, Marlene Dietrich, Faye Dunaway, Joan Baez, Frank Zappa, Mae West, Martin Luther King, Woodrow Wilson ...

Med Slovenci lahko na tem mestu omenimo Milana Kučana in Primoža Trubarja, v znamenju zmaja pa je rojena tudi Katarina Čas, prav tako je bil zmaj Srečko Kosovel.

Ker pa vsi pripadniki tega znamenja niso povsem isti, tako kot vse ribe niso le zlate ribice, ampak so med njimi lahko tudi barakude, prav vse mačke pa tudi niso udomačene ljubljenke, ampak so med njimi tudi prave divje zverce, še opozarjamo, da ...

Ne spreglejte!

Vsa zanima morda tudi, kaj o vas pove kombinacija kitajskega znamenja, v katerega ste rojeni, in siceršnjega znaka horoskopa, ki ga najverjetneje veliko bolje poznate?

Kliknite na spodnjo povezavo:

POVEZAVA MED ZMAJEM IN ZNAKI IZ ZODIAKA

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik