10 dejstev o novem Transformerju, ki jih še niste vedeli!

10 dejstev o novem Transformerju, ki jih še niste vedeli! (foto: Karantanija cinemas) Karantanija cinemas
16. 6. 2017

Še malo in v naših kinematografih bo eksplodiral nov del franšize o transformerjih, ki ljubitelje akcijske fantastike navdušujejo že vse od sredine osemdesetih let, ko je luč sveta ugledala prva animirana serija o Avtobotih in Deseptikonih, ustvarjena po popularnih igračah, ki so zahvaljujoč filmskim zgodbam med otroki še vedno priljubljene.

 

Prvi film Transformerji smo si lahko ogledali davnega leta 2007, peto nadaljevanje v desetih letih pa na filmska platna prihaja že prihodnji teden.

Nova edicija franšize, ki nosi naslov Transformerji: Zadnji vitez, se vrača v preteklost in v zgodbo vpleta eno največjih legend vseh časov, legendo o kralju Arturju. Tudi tokrat bomo v vlogi nadarjenega avtomehanika Cada Yeagerja gledali Marka Wahlberga, glavna ženska vloga, ki je v prvem delu pred desetimi leti med zvezde izstrelila Megan Fox, pa je tokrat pripadla Lauri Haddock. V vidnih vlogah nastopajo še Isabela Moner, Josh Duhamel, Tyrese Gibson in Stanley Tucci, medtem ko se bo kot angleški lord in poznavalec transformerjev, katerih zgodba seže globoko v zgodovino, pojavil legendarni Anthony Hopkins.

Ljubitelji tehnologije bodo navdušeni, saj je to prvi film v zgodovini, ki je posnet v IMAX 3D tehnologiji. Poznavalci so že povedali, da gre za izdelek, ki je tehnično bolj dovršen kot pred leti znanstveno fantastična uspešnica Avatar.

TRANSFORMERJI: ZADNJI VITEZ v naše kinematografe prihajajo v četrtek, 22. junija in bodo prikazani tako v 2D kot tudi v 3D različici.

Še prej pa vam postrežemo z nekaj dejstvi, ki jih o spektakularni franšizi še niste vedeli.

  • 1. Najnovejši del filma, pod katerega se v okviru franšize še zadnjič podpisuje Michael Bay (režiral je vseh pet delov, zdaj pa se poslavlja), je posnet 'naravno' – z dvema kamerama, ki sta kot človeški očesi, kar posnetek neverjetno približa temu, kar ljudje dejansko vidimo. Hkrati pa takšen način snemanja močno olajša postprodukcijo, h kateri se filmski ustvarjalci sicer zatekajo, da bi gledalcem na platno pričarali 3D učinke. Resolucija, detajli in jasnost posnetkov spektakla so res neverjetni, sploh če si film ogledamo v 3D različici.
  • 2. Če je Michael Bay povezan z vsemi filmi o transformerjih, pa se lahko igralec Peter Cullen, ki posoja glasove različnim filmskim junakom, pohvali, da je zraven že od vsega začetka, ko se je leta 1984 pojavil prvi animirani film. Svoj glas v risankah, videoigrah in filmih o transformerjih že vse od takrat posoja glavnemu avtobotu Optimusu Primu. Slišali ga bomo tudi v zadnjem delu.

  • 3. V prvem animiranem filmu o transformerjih je nastopil tudi legendarni Orson Welles, ki je glas posodil gigantskemu Unicornu, zlobnemu bratu Optimusa Prima. To je bila ena njegovih zadnjih vlog pred smrtjo leta 1985.
  • 4. Transformerje: Zadnji vitez so večinoma posneli v Veliki Bitaniji. Scena, v kateri Anthony Hopkins obišče britanskega premierja, se dogaja v njegovi pravi pisarni na Downing Street 10 v Londonu. Ena od želenih lokacij, kjer se zgodi velika eksplozija, pa je bil tudi Stonehenge. Zanjo ustvarjalci filma niso dobili dovoljenja za snemanje, zato so morali eksplozijo posneti med kulisami. So pa spet snemali na Kubi. Transformerji so drugi filmski junaki, ki so obiskali to otoško državo. Prvi v zgodovini so bili zvezdniki franšize Hitri in drzni, ki so na ulicah Havane posneli začetne kadre osmega nadaljevanja. Govori se, da bodo naslednji del Transformerjev posneli v Rimu.
  • 5. Ko so Michaela Baya pred več kot desetimi leti povabili k režiji filmov o transformerjih, je najprej odklonil sodelovanje, češ da gre za neumne filme z otročjim scenarijem. Vendar si je zelo želel sodelovati s Stevenom Spielbergom, ki je film produciral. Poleg tega so ga navdušile robotske igrače, ki se lahko spremenijo v avtomobile. Po obisku tovarne Hasbro, ki ob vsakem novem delu na trg pošlje posodobljene igrače likov iz filma, je bil navdušen. To je spravilo v tek eno najbolj uspešnih adaptacij risanih filmov vseh časov.
  • 6. Če bi si vseh pet filmov zavrteli enega za drugim, bi gledali 760 minut, kar je več kot 12 ur. Najdaljše je predzadnje nadaljevanje Transformerji: Doba izumrtja, ki traja 165 minut. Najnovejši del Transformerji: Zadnji vitez pa nas bo na naslonjače v kinu prikoval za 150 minut.
  • 7. Bay je za mnogo kadrov, v katerih nastopajo vojaki, uporabil vojake ameriške vojske in tudi njihovo opremo, kar velja za enega najbolj plodnih sodelovanj med vojsko in moderno filmsko produkcijo.
  • 8. Čeprav je Optimus Prime največji junak med transformerji in vodja Avtobotov, v filmih kar naprej umira. V vseh različicah risank, video iger in filmov je umrl že približno petindvajsetkrat. Bil je ustreljen, razstreljen, raztrgan na koščke in še marsikaj. Njegovemu umiranju je posvečeno celo geslo na Wikipediji.
  • 9. Prvi štirje deli Transformerjev so prinesli zaslužek v višini 3,7 milijarde dolarjev, pri čemer je prvi film zaslužil 'samo' 700 milijonov dolarjev, zadnji pa kar 1,1 milijarde. Zaslužka zadnjega dela še ne poznamo, že zdaj pa je znano, da bo to najdražji film o transformerjih do sedaj. Za njegovo produkcijo so porabili 260 milijonov dolarjev (za prvi del so porabili 150 milijonov dolarjev).
  • 10. S Transformerji: Zadnji vitez se Michael Bay poslavlja od franšize. Naslednji del, ki naj bi na filmska platna prišel že junija 2018, bo režiral Travis Knight, ki ga poznamo po animiranem filmu Kubo in dve struni. Šesti del se bo osredotočil na priljubljenega Avtobota Bumblebeeja in njegovo zgodbo, ki je postavljena v čas pred prvim delom, v osemdeseta letih prejšnjega stoletja, ko se je začela spektakularna zgodba o transformerjih.

PREDPREMIERNA PROJEKCIJA filma TRANSFORMERJI: ZADNJI VITEZ bo sredo, 21. junija, ob 20.00 v Koloseju Ljubljana.