10 izstopajočih dogodkov letošnjega Slovenskega knjižnega sejma

10 izstopajočih dogodkov letošnjega Slovenskega knjižnega sejma (foto: Bor Slana/STA) Bor Slana/STA
Vir: STA
20. 11. 2018

Slovenski knjižni sejem, največji in najstarejši knjižni sejem pri nas, letos beleži že svojo 34. izvedbo. Potekal bo od 20. do 25. novembra 2018, že tradicionalno v Cankarjevem domu, s programom, ki bo štel več kot 300 dogodkov.

10 izstopajočih dogodkov letošnjega sejma ...

1. Cankarjeva krizantema

Slovenski knjižni sejem se bo v prostorih Cankarjevega doma poklonil spominu na pisatelja Ivana Cankarja, enega največjih velikanov slovenske literature. Letos namreč mineva 100 let od njegove smrti. Na Cankarja nakazujejo tudi z likovno podobo, ki so si jo sposodili pri kiparju, slikarju in grafiku Janezu Boljki, ki je v letu prvega sejma ustvaril grafiko, ki izžareva Cankarjevo silo in notranjo svetlobo. Sejem se bo pisatelju poklonil tudi s tem, da bo na vsaki stojnici krizantema. Gre za rožo, ki jo je Cankar izpostavil v enem svojih najpomembnejših del, naslovljenem Bela krizantema.

V Galeriji CD bo med sejmom na ogled razstava Ivan Cankar, ki bo sledila življenjski poti pisatelja v osmih slikah kot del programa Cankar o Cankarju. Tudi na kulinaričnem odru se bo kuhalo in pokušalo hrano po receptih iz časa, ko je sedem let živel in ustvarjal v gostilni na Rožniku pri Franzotovih.

2. Madžarski kurtoš

Letošnja država v fokusu Slovenskega knjižnega sejma je sosednja Madžarska. Od slovesnega odprtja, ko bo mogoče poslušati Hot Jazz Band, preko nastopov osmih literatov, treh celovečernih filmov, izraznega plesa, razstave, pa vse do zaključne prireditve v Klubu CD z Miklósem Lukácsem, jazz čembalistom, se bo mogoče srečevati s sosedi. Osrednji madžarski gost pa bo pisec monumentalnih mojstrovin Péter Nádas, eden najbolj prepoznavnih akterjev madžarskega književnega prizorišča.

Madžarski pridih sejma bo tudi na kulinarični ravni, za to bo poskrbela tradicionalna madžarska sladica kürtöskalács oziroma kurtoš. Kürtöskalács bi lahko prevedli v "dimnik kolač", ker se iz njega kadi, ko je sveže pečen. Kurtoš je redni spremljevalec različnih sejmov, tokrat bo to Slovenski knjižni sejem, kjer bo na voljo v kar šestih različicah: klasik, cimet, oreh, lešnik, kakav, kokos.

3. Knjiga leta

Osrednja nagrada, ki se jo vsako leto podeli v okviru Slovenskega knjižnega sejma, je nagrada za knjigo leta. Za ta laskavi naslov se letos poteguje pet nominiranih knjig: 80ta: desetletje mladih (Žiga Valetič), Ivan Cankar: podobe iz življenja (Blaž Vujnik, Zoran Smiljanić), Novi Maribor (Primož Premzl), Drobtine iz mišje doline (Anja Štefan, Alenka Sottler) in Saj grem samo mimo - Razglednice Aleša Debeljaka (Erica Johnson Debeljak, Nela Malečkar).

Nominirane knjige izbere strokovna komisija, končna odločitev o izboru je v rokah obiskovalcev, ki na sejmu prejmejo natisnjeno glasovnico in jo oddajo v posebej za to namenjene skrinjice. Zmagovalka je tiskana knjiga, ki prejme največje število glasov. Komisija podeli tudi priznanje za izbrano delo na področju elektronskega založništva in/ali popularizacije knjige.

4. Booker in Goncourt

Slovenski knjižni sejem bo gostil dve veliki literarni imeni iz tujine: bookerjevega nagrajenca Roddyja Doylea, enega najbolj znanih in prevajanih sodobnih irskih piscev, in Goncourtovo nagrajenko Marie NDiaye, v Franciji živečo avtorico. Nagrada booker je ena najbolj prestižnih nagrad na svetu za roman leta v angleškem jeziku, nagrada goncourt pa prestižna nagrada za prozno delo leta v francoskem jeziku.

Slovenski knjižni sejem bo sicer letos gostil okrog 100 domačih in tujih literatov, med katerimi je veliko zelo znanih imen. Na njem bodo svoje življenjske obletnice pred javnostjo obeležili nekateri ugledni slovenski ustvarjalci, med njimi Drago Jančar, Ivo Svetina in Marjanca Jemec Božič, pred svojim skorajšnjim jubilejem pa ga bo odprla Svetlana Makarovič. Na sejmu bo nastopil tudi pisatelj z avstrijske Koroške Florjan Lipuš, ki je kot prvi Slovenec prejel najvišje avstrijsko priznanje za dosežke s področja umetnosti in kulture.

5. Slovenska kriminalka

Nina Kožar se bo v pogovoru, ki ga organizira Založba Goga, z dr. Miho Kovačem in Tadejem Golobom, avtorjem izjemno uspešnega kriminalnega romana Jezero, pogovarjala o novem fenomenu knjižnega trga - porastu zanimanja za domače kriminalke med slovenskimi bralci.

V ta kontekst sodi tudi pogovor pod naslovom Slovenske mafijske zgodbe, ki ga organizirata Cankarjeva založba in Mladinska knjiga. Novinar Slavko Bobovnik se bo pogovarjal z novinarko Mojco Širok o njeni uspešnici, ki izhaja iz resničnih dogodkov, kriminalki Pogodba, ter legendarnim odvetnikom Petrom Čeferinom in novinarjem Vasjo Jagerjem o knjigi, ki sta jo napisala skupaj in razkriva temačne posle.

6. Zgodbe beguncev

Pereča begunska problematika bo svoje mesto našla tudi v okviru Slovenskega knjižnega sejma. V pogovoru Zgodbe beguncev - realnost in fikcija, ki ga organizira Mladinska knjiga, bodo spregovorili Janja Vidmar, Boštjan Videmšek, Franci Jazbec, Sara Bevc Jonan. Spregovorili bodo tudi o tem, ali lahko literatura prispeva k razbijanju predsodkov o beguncih.

Pogovor bo potekal v okviru programskega sklopa Debatna kavarna. Ta bo na begunsko tematiko postregla med drugim še s pogovorom Odnos do beguncev v sodobni slovenski literaturi v organizaciji Založbe Goga in Poslednji kristjani v organizaciji Celjske Mohorjeve družbe.

7. Kreslinova ura

Beletrina v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev pripravlja literarni dogodek, v okviru katerega bodo skupaj s kantavtorjem Vladom Kreslinom predstavili knjigo Zakartana ura. Gre za novo zbirko Kreslinove poezije. Nosi pomenljiv naslov Zakartana ura. To je ura, ki prihaja iz globine časa, se dotika številnih življenj in usod in teče naprej. Kot izvemo iz istoimenske pesmi, je to resnična ura pesnikovega deda. Kot izvemo iz cele pesniške zbirke, je to ura poezije. Ura, na kateri bodo kazalci tekli naprej, tudi ko se bo nekoč čas ustavil.

Dogodek se bo odvil v okviru programskega sklopa Pisateljski oder. V okviru tega bodo med drugim postregli z rubriko Najdeni v prevodu, v kateri bodo bralec, prevajalec in interpret priklicali Madžarsko, Palestino, Katalonijo in Irsko ter Belorusijo. Prostor bodo namenili tudi LGBT literaturi, slam poeziji, predstavil pa se bo tudi svetovno znan nepalski pesnik Yuyutsu Ram Das Sharma.

8. Postojnski vagonček

Slovenski knjižni sejem bo v letu 2018, Vilharjevem letu, gostil občino Postojna. V ta namen občina pripravlja številne aktivnosti, ki bodo popestrile sejemsko dogajanje in pustile utrinek Postojne in okolice tudi izven občinskih meja. V duhu obeleževanja 100-letnice rojstva skladatelja in dramatika Miroslava Vilharja bodo med drugim predstavili knjigo Pripoved o življenju in delu Miroslava Vilharja avtorice Brigite Tornič Milharčič

Na stojnici, kjer bo predstavljena turistična in druga ponudba občine, bo sodelovala tudi družba Postojnska jama. Poleg promocijskega filma in gradiva si bodo obiskovalci lahko v živo ogledali in preizkusili tipičen jamski vagonček, ki bo s pomočjo očal za virtualno resničnost popeljal na virtualni obisk Postojnske jame.

9. Priročnik za čistilke

Pia Prezelj je ena izmed najmlajših prevajalk v zbirki Moderni klasiki. Prevedla je zbirko kratkih zgodb Priročnik za čistilke ameriške pisateljice Lucie Berlin. Knjiga je pred tremi leti doživela zelo velik odmev med bralci in pristala med najbolj prodajanimi knjigami leta. Sodelujoči bodo poskušali odgovoriti med drugim na vprašanje, ali lahko uspeh knjige postavimo v širši kontekst feminističnega gibanja, ki je v zadnjih letih v vzponu.

Dogodek sodi pod okrilje programskega sklopa Najs(t), ki bo tudi letos dajal glas neslišanim. Sklop se posveča avtorjem in avtoricam, ki jim ni vseeno, kam gre svet in mi z njim, in se ne zadovoljijo s površnimi vsebinami, imajo kaj sporočiti in to sporočajo tako, da nas navdihujejo. Program Najs(t) pripravljajo skupaj z raznovrstnimi partnerji. To so: Mladinski festival angažiranega pisanja Itn., Novi dijak, Vodnikova domačija, Pionirski dom in Inštitut 8. marec.

10. Krpanova opera

Kulturno umetniško društvo Cona 8 v koprodukciji s Slovenskim kulturnim centrom Berlin in Literaturforum im Brechthaus - Berlin bo na sejmu uprizorila opero za otroke Martin Krpan. Gre za opero, v kateri pa je še vedno precej govorjenega teksta. Medtem ko lik Martina Krpana preprosto govori, pa so bili Cesar in drugi liki v svoji narejenosti ali ponarejenosti zelo primerni za uglasbitev.

Predstava je del programskega sklopa Cicifest. Ta se osredotoča na najmlajše in šolarje prve triade, zanje bo na voljo vrsta dogodkov, od druženj s pisatelji do delavnic. Ambasadorka Cicifesta 2018 je vsestranska ustvarjalka in umetnica Lilijana Praprotnik Zupančič, bolj poznana pod imenom Lila Prap. Letos bodo na Cicifestu prvič na programu tudi strokovne teme. V sodelovanju s strokovnjaki iz Centra za raziskovanje in spodbujanje nadarjenosti v okviru Pedagoške fakultete v Ljubljani se bodo posvetili nadarjenim in otrokom s posebnimi potrebami.

Sejem v številkah

 • 10
  Na sejmu bodo podelili deset nagrad, vključno z nagrado za knjigo leta.
 • 100
  Na sejmu bo sodelovalo okrog 100 domačih in tujih literatov ter več kot 100 založb.
 • 300
  Slovenski knjižni sejem 2018 bo postregel z več kot 300 dogodki.
 • 3000
  Na ogled bodo ponudili okrog 25.000 knjig, od tega bo 3000 novitet.
 • 35.000
  Organizatorji sejma pričakujejo okrog 35.000 obiskovalcev.

Nagrade na knjižnem sejmu

* Schwentnerjeva nagrada 2018
* Literarna nagrada MIRA 2018
* Najboljši literarni prvenec 2018
* Nagrada Radojke Vrančič 2018
* Praznik zlatih hrušk 2018
* Najboljša poslovna knjiga 2018
* Najlepša stojnica 2018
* Najbolje oblikovana knjiga 2018
* Velika nagrada SKS - Knjiga leta 2018

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri