100 slovanskih romanov s pisatelji na moskovskem knjižnem sejmu in v Jasni Poljani

100 slovanskih romanov s pisatelji na moskovskem knjižnem sejmu in v Jasni Poljani (foto: profimedia) profimedia
6. 9. 2017

Forum slovanskih kultur se bo v sodelovanju z Vserusko državno knjižnico za tujo literature – Rudomino, s katero vodita tudi Center slovanskih kultur v Moskvi, predstavil na jubilejnem 30. mednarodnem knjižnem sejmu v Moskvi.

Danes poteka slavnostno odprtje sejma, ki mu sledi odprtje razstavnega prostora FSK, na katerem se bodo med drugim predstavili pisatelji iz zbirke 100 slovanskih romanov: Laslo Blašković (Srbija), Nada Gašić (Hrvaška) in Jani Virk (Slovenija). Člani delegacije se bodo med drugim udeležili še okrogle mize Slovansko literarno vesolje ter sprejema v Centru slovanskih kultur.

V nadaljevanju obiska v Ruski federaciji se bo delegaciji pridružil še Drago Jančar (Slovenija), skupaj se bodo udeležili prestižnega mednarodnega srečanja pisateljev v Jasni Poljani, na posestvu Leva Tolstoja.

Vsakoletno srečanje z odprtjem na Tolstojev rojstni dan, 9. septembra, poteka že od leta 1996. V okviru programa bodo slovanski avtorji brali odlomke iz svojih del ter se vključili v razprave z drugimi ruskimi in mednarodnimi gosti. V okviru srečanja bo strokovna komisija za literarno nagrado Jasna Poljana objavila ožji izbor nominirancev oziroma njihovih del. Med njimi je v kategoriji tujih najpomembnejših knjig 21. stoletja prvič nominiran Slovenec – Drago Jančar.