100 supov za čiste reke in manj odpadkov

100 supov za čiste reke in manj odpadkov (foto: Aljaž Čuček) Aljaž Čuček
27. 5. 2019

Bananaway in Hitradio Antena sta danes izvedla rekreativno-okoljevarstveni projekt 100 Supov na Ljubljanici, množično okoljevarstveno druženje suparjev iz cele Slovenije, ki jim ni vseeno za onesnažene vode. – Ne zamudite tudi drugih sup(er) čiščenj slovenskih rek to poletje!

Ljubljanska Špica je danes dopoldan gostila štart in zaključek tretje izdaje vsakoletnega projekta, katerega cilj je promocija rekreacije, zdravega načina življenja in skrbi za okolje. Čez sto suparjev, njihovih štirinožnih prijateljev in tudi nekaj naraščaja, je v skupini odveslalo skozi center Ljubljane do Zmajskega mosta in nazaj, kjer so jih glasno spodbujali številni mimoidoči meščani, turisti pa tudi nedeljsko nasmejani župan Zoran Janković.

Namen pobude 100 supov na Ljubljanici, ki nikakor ni omejena le na prestolnico, je ljudi spodbuditi k razmisleku o prekomerni proizvodnji smeti, iskanju sistemskih rešitev v družbi, za njihovo zmanjšanje ter aktiviracija suparjev, da med rekreacijo poberejo opažene smeti iz vode in tako spotoma naredijo še kaj dobrega za naravo.

Pobudnica akcije, Špela Zupanc, Bananaway: »Projekt #SUPportCleanWaters je nastal na SUP izletih, saj z vode vedno pobiramo plavajočo plastiko. Zanimivo se nam je zdelo, da so se nam pri tem redno pridružili tako lokalni prebivalci, kot turisti, zato smo se odločili to dobro prakso prenesti na vse ljubitelje supanja. Čeprav spada Slovenija med čistejše države, se vseeno zgodi, da kakšna plastenka pristane tudi v vodi. In ker smo na vodi radi v družbi rib ne pa plastike, jih poberemo in odnesemo v koš.«

Simbolično čiščenje nabrežja Ljubljanice, ki po količini nabranih smeti ni tako problematična kot njen bolj zasmeteni pritok Iščica, ki jo je ekipa Bananaway s prijatelji čistila pred 14 dnevi, pa naj bo predvsem povabilo suparjem in drugim ljubiteljem rekreacije v čisti naravi, da se to poletje pridružijo podobnim akcijam na drugih rekah, jezerih in morju po vsej Sloveniji.

Po supanju z namenom je Špica udeležence akcije pričakala z brezplačno limonado in ledenimi čaji, ob katerih se je druženje nadaljevalo ob glasbenem izboru ekipe Radia Antena, ki je akcijo v programu spremljal tudi z živimi javljanji iz mobilnega studia.

Partnerji projekta so MO Ljubljana, Hitradio antena, Ekologi brez meja, Razgibajmo Ljubljano, Špica in Hofer.