13. marec - svetovni dan spanja!

13. marec - svetovni dan spanja! (foto: profimedia) profimedia
13. 3. 2015

Letošnji svetovni dan spanja Mednarodna zveza za medicino spanja (WASM) 13. marca obeležuje s sloganom 'Ko je spanje urejeno, je za zdravje in srečo poskrbljeno'.

Ta vsakoletni dogodek je priložnost za poziv k ukrepanju v zvezi s težavami, povezanimi s spanjem. V sodobni družbi motnje spanja, poznamo jih kar 85 vrst, prizadenejo tudi do tretjino ljudi. Najpogostejše so nespečnosti (insomnije), za katerimi trpi več kot 20 odstotkov celotne populacije, sledijo motnje dihanja med spanjem (10 odstotkov celotne populacije), do 10 odstotkov starejše populacije pa ima tudi sindrom nemirnih nog in periodičnih gibov udov v spanju.

Nezdravljene motnje spanja, ki povzročajo neobvladljivo prekomerno dnevno zaspanost, npr. narkolepsija, motnje dihanja v spanju, sindrom nemirnih nog in periodičnih gibov udov v spanju, imajo lahko zelo hude posledice.

Letošnja tema se poleg drugih sporočil osredotoča na nespečnost.

Kako vemo, ali dobimo dovolj spanja?

Če nimate težav z dihanjem, sanjate in se med spanjem spočijete, bo vaš spanec neprekinjen in nemoten, globok in primerno dolg, kar pomeni, da je vaše spanje zdravo in okrepčilno. Če vse to dosežete, se boste skozi dan počutili budno in spočito. Če pa ne morete spati ali se mučite s prekomerno zaspanostjo, imate morda nespečnost, ki lahko vpliva na vsak vidik vašega življenja.

Pomanjkanje spanja kratkoročno in dolgoročno pomembno škoduje našemu zdravju. Pomanjkanje kakovostnega spanja povzroči številne zdravstvene težave, kot so debelost, sladkorna bolezen, oslabljen imunski sistem in celo nekatere oblike raka. Ljudje, ki trpijo zaradi nespečnosti, imajo sedemkrat več možnosti za udeležbo v hudih prometnih nesrečah s smrtnim izidom ali hudimi poškodbami kot tisti, ki dobro spijo. Po podatkih zavarovalnic se kar 7 odstotkov prometnih nesreč zgodi zaradi nespečnosti, okoli 20 odstotkov pa zaradi prekomerne dnevne zaspanosti. Nespečnost lahko vpliva tudi na delovni učinek in spremembe osebnosti.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Priporočamo