14. Otroški festival gledaliških sanj bo obiskalo skoraj 9.000 otrok

6. 4. 2016

Pionirski dom - Center za kulturo mladih v nedeljo, 10. aprila, ob 12. uri v Festivalni dvorani zaključuje tradicionalni, že 14. Otroški festival gledaliških sanj, namenjen osnovnošolskim gledališkim skupinam iz Slovenije in tujine.

Do konca tedna se bo na NOVEM GLEDALIŠKEM ODRU Festivalne dvorane predstavilo 48 gledaliških skupin, oziroma nekaj več kot 800 nastopajočih otrok, predstave pa ogledalo nekaj manj kot 9.000 gledalcev.

Nagrede najboljšim gledališkim skupinam, igralcem in mentorjem bodo v nedeljo predali Tina Gorenjak, Klemen Janežič in Milena Zupančič. Vabljeni na ogled slavnostne podelitve nagrad.

Festival otrokom omogoča veliko izjemnih izkušenj, od spoznavanja, druženja, pridobivanja novih ustvarjalnih idej, do novega pozitivnega izziva in potrditve. Hkrati pa tudi predstavlja enkratno priložnost, da se gledališke skupine in njihovi mentorji med seboj spoznajo, ocenijo svoje dosedanje delo ter dobijo koristne nasvete za delo vnaprej.

Letošnjo žirijo sestavljajo:

  • Staša Bračič (predsednica žirije), dramaturginja,
  • Rajko Stupar, akademski igralec, režiser in gledališki pedagog,
  • Niko Goršič, diplomirani dramski igralec, publicist in režiser.

Mnenje žirije:

  • "Letošnji festival je postregel že s kar nekaj presežki. Nekateri so v gledališki medij vstopili z veliko mero občutka za gledališko magijo in nas soočali s temami, ki so vsem, ne samo otrokom služili kot dobro ogledalo družbe v kateri živimo. Na letošnjem festivalu ugotavljamo, da so besedilne predloge spet bolj tiste že znane pravljice ali zgodbe, vendar so pristopi in koncepti uprizarjanja zelo inovativni in sodobni. Čudovito je opazovati, kako zmorejo mentorji osnovnošolskih gledaliških skupin prepoznati potenciale v mladih igralcih, kako lepo povezujejo znanja in sposobnosti vseh na šoli in kako sami rastejo in se razvijajo v uprizoritvenih pristopih. In še nekaj zelo pomembnega se dogaja na festivalu; vse predstave spremlja zelo pripadna, kulturno vzgojena in gledališko navijaška otroška publika. Inspirativno je biti del tega festivala in vera v gledališko umetnost se vedno znova okrepi! Pridite mi bomo tam še cele tri dni!"