150-metrski Prima tobogan na Kongresnem trgu

18. 7. 2016

V soboto in nedeljo, 23. in 24. julija 2016, bo na Kongresnem trgu brezplačni vodni dogodek s Prima toboganom.

Dogodek sodi v okvir aktivnosti Ljubljana - Zelena prestolnica Evrope 2016, zato bo obiskovalce skozi različne vodne, izobraževalne in zabavne aktivnosti ozaveščal o pomenu vode za življenje posameznika in trajnostnem ravnanju z vodnimi viri.

Dogodek bo dobrodelno obarvan, saj bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje 30 otrokom iz socialno šibkejših okolij zagotovilo počitnice na slovenski obali.

Več o dogodku!

Dogodek bo v največji možni meri organiziran trajnostno in s preudarno porabo vode. Prima tobogan bo deloval po principu kroženja vode z minimalnim dotokom, upoštevajoč higienske standarde. Z vodo bomo ravnali odgovorno in trajnostno, odpadno vodo pa odvedli v Centralno čistilno napravo Ljubljana in jo nato očiščeno vrnili nazaj v naravo. Ocenjena dnevna poraba vode je med 30 in 35 m3. Enaka količina vode je na primer potrebna za proizvodnjo 2,5 kg čokolade ali za izdelavo enega računalnika.

Na vodnem dogodku, ki ga organizira JP VODOVOD-KANALIZACIJA v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in izvajalcem, podjetjem Ekstrem, se bodo obiskovalci lahko spuščali po Prima toboganu, si naravno pitno vodo na posebnem pitniku natočili s pomočjo lastnih misli, se odžejali na številnih pitnikih, v vodnem baru pa osvežili s sadnimi koktajli, pripravljenimi na vodni osnovi. Poleg tega bodo obiskovalci lahko igrali odbojko na vodi, se fotografirali v foto kotičku "velikan v Ljubljani", uživali v skokih v velikanski akvarij in ostalih atrakcijah, ves čas tudi ob ritmih Radia Antena. V parku Zvezda bo oba dneva gostovala Odprta kuhna, ki bo tokrat organizirana kot piknik na zelenicah parka. Poskrbljeno bo tudi za ločevanje odpadkov.

Zaradi zagotavljanja varnosti vseh udeležencev dogodka bo prizorišče ograjeno in zavarovano.

Vstop na dogodek bo mogoč prek sedmih vhodov - iz smeri Plečnikovega trga, Plesne šole Kazina, Wolfove in Gosposke ulice ter iz vseh treh izhodov iz Parkirne hiše Kongresni trg. Ta bo odprta ves čas dogodka, prav tako parkirišče Šumi. Na Slovenski cesti bo na odseku pri Kongresnem trgu v smeri proti središču mesta zaprt en vozni pas. Obiskovalcem svetujemo, naj tudi za prihod na prizorišče uporabijo trajnostna prevozna sredstva in se pripeljejo z mestnimi avtobusi, s kolesi ali pridejo peš.

Pred uporabo Prima tobogana se bodo morali udeleženci dogodka registrirati in upoštevati higienska priporočila. Otroci do 8. leta starosti pa se bodo lahko v spremstvu staršev oziroma skrbnikov spustili po eni od dveh stez Prima tobogana, sicer pa spuščanje po toboganu v parih ali skupinah ne bo dovoljeno.

Na prizorišču bodo postavljene tudi kabine za preoblačenje, kljub temu obiskovalcem svetujemo, naj pridejo v kopalkah ter se s tem izognejo gneči pred kabinami. Vsem, ki se bodo želeli spuščati po Prima Toboganu priporočamo, da s seboj prinesejo blazine oziroma kopalne obroče, saj bo tako spust še prijetnejši.

Uporaba Prima tobogana bo brezplačna in na lastno odgovornost.

Kako izgleda Prima tobogan in kaj vse bo Kongresni trg ponujal, si lahko ogledate spodaj ...

O LJUBLJANI, ZELENI PRESTOLNICI EVROPE

Zelena prestolnica Evrope je pobuda Evropske komisije. Naziv vsako leto prejme mesto z visokimi okoljskimi standardi in z zavezo k ambicioznim ciljem za nadaljnje okoljske izboljšave in trajnostni razvoj. Cilj te pobude je izreči priznanje in nagraditi lokalna prizadevanja za izboljšanje okolja, gospodarstva in kakovosti življenja v mestih.

Iz mesta, v katerem so prevladovali avtomobili, se Ljubljana spreminja v mesto, v katerem imajo prednost pešci in kolesarji. Napredek je bil dosežen tudi pri ohranjanju in varovanju zelenih površin, ki so značilne za Ljubljano, ter pri revitalizaciji in preoblikovanju degradiranih območij. Ljubljana je pokazala napredek na področju obdelave odpadkov in odpadnih voda ter se na področju odpadkov kot prva evropska prestolnica zavezala k sledenju cilja »Zero Waste«.

O KAMPANJI PRIMAVODA

Kampanja Primavoda pod sloganom "Sem kar pijem. Pijem vodo iz pipe.", je projekt družbe JP Vodovod-kanalizacija, ki z njim žeeli obiskovalce seznanjati z izvajanjem filozofije trajnostnega razvoja – ohranjanja čiste pitne vode. V ta namen je pripravila več dogodkov in podob, ki bodo Ljubljančane spremljale vse leto.

Z mislimi boste lahko odpirali pitnik in si pogasili žejo, na sproščeni vožnji z "zen" busom LPP-ja, boste lahko uživali na poti na delo ali domov, prebirali težka, a resnična dejstva o vodi, delili misli z bližnjimi ali neznanci, sodelovali na drugem #primafoto natečaju za najboljšo fotografijo na temo vode, brskali po spletni strani Primavoda in razmišljali o tistem, kar se v naši prestolnici zdi tako samoumevno, v resnici pa je nekaj najbolj dragocenega.

tobogan