17. Orto festival – kaj smo imeli letos priložnost slišati in kaj so presežki festivala

3. 5. 2016

Minuli petek, 29. aprila, se je zaključil že 17. Orto Fest, glasbeni dogodek, ki vzpodbuja delovanje klubske scene in že dolgo vrsto let brez prepotrebne finančne pomoči bogati kulturen utrip prestolnice. Sklepni koncert je pripadel starosti slovenske glasbene scene, Peru Lovšinu, ki je prvič nastopil v Ortu bar in z dve in pol urnim nastopom navdušil zbrano občinstvo. Pri tem pa seveda ni bil sam.

V aprilu se je na odru Orta zvrstilo namreč kar 34 različnih domačih in tujih skupin. Ekipa Orto bara je že 17. leto zapored navdušena nad vrhunsko izvedbo koncertov in klubskim vzdušjem. Prav tako so zadovoljni z obiskom, saj ocenjujejo da je letošnji Orto fest obiskalo cca. 5.000 ljudi. Občinstvo, ki se je aprila mudilo v Orto baru, je s svojo prisotnostjo doprineslo k ohranjanju in krepitvi klubske scene, skupine pa so tako ponovno dobile priložnost nastopati pred zvesto klubsko publiko.

Mikrofone so si v letošnjem letu podajali Big Foot Mama, ki so z razprodanim nastopov in s posebnim koncertom, na katerem so predstavili večino pesmi, ki jih običajno ni na sporedu, več kot uspešno otvorili festival. Občinstvo je prišlo na svoj račun s presežki, pod katere se podpišejo vedno odličen in nagrajeni hrvaški glasbeni virtuoz Damir Urban v izjemnem vzdušju s svojo uigrano spremljajočo skupino Urban & 4. Nastopila je tudi hrvaška urbana hip-hop funky zasedba Elemental, punk rock veterani Hladno Pivo in bosanske Yu-rock legende Zabranjeno Pušenje. V goste so med drugimi prišle tudi japonske death metalke Galmet, švedski black metalci Manegram in pagan folk metalci Ereb Altor, Latvijci Skyforger ter dolgo pričakovani ameriški punk hardcorovci z dolgo tradicijo Dag Nasty. Nastop slednjih je bil verjetno najbolj poskočen, preznojen in nostalgičen na celotnem Orto festu.

Kot ponavadi so bile tudi tuje skupine nad Ortom zelo navdušene. Dag Nasty so bili nad samim prostorom tako navdušeni, da so priznali, da je zvok dejansko kot v studiju in da bi lahko snemali ploščo v živo.

Kot je v navadi pa se je na festivalu zvrstilo tudi precej slovenskih zasedb, vse od velikanov slovenske glasbene scene, do mladih, vzhajajočih bendov; od rocka, popa, punka, metala, folka, hip-hopa, rapa in reggaea. Ravno zaradi tega je tudi Orto fest tako poseben in izjemen.

Po 15 letih so se na sceno vrnili Leteči Potepuhi, prvi nastop v živo pa so imeli tudi Gora - trio prekaljenih glasbenikov - Kevin Koradin, Sergej Pobegajlo in David Debevec -, ki je predstavila istoimenski prvenec in novonastali mračni alter rock/metal band.

Za fuzijo rock-reggae-dub zvoka je poskrbel Bro (Mate Brodar s svojo zasedbo), dobrodošla obogatitev letošnjega Orto festa pa je bil tudi s strani občinstva bučno sprejeta trnowska rap legenda Klemen Klemen.

Tudi Avven, novodobni folk metalci, stari znanci Orto bara, so nas navdušili v prepolnem klubu in z novimi nalezljivimi mističnimi metal melodijami, družbo pa so jim delali Puppetz.

Nepozaben je bil tudi večer z Zoranom Čalićem, legendarnim kitaristom Majk in aktualnim članom Big Foot Mame s svojim rock bendom Zoran Čalić band. Dokazal je, da rokenrol še živi in da je tudi kot frontman novega benda vreden naše in vaše pozornosti.

»Orto« pa so zažigali tudi kultni Niet, ki so svoj nastop energično začeli s starimi komadi in nas popeljali skozi celotno obdobje ustvarjanja ter zabeležili razprodan in verjetno tudi letošnji vrhunec Orto festa.

Zvrstili so se še Flirrt, Sausages, Samo Budna z novo izdajo »Manj je več« ter Julie & Diamonds, veterani hard rocka in metala Requiem, mlajši Nesebat, Viperstone, Up'n'Downs, Soul Duality, Lynch, in D Kokks ter ponovno aktivni Adam. Idrijski melodični punkerji Zablujena Generacija so tokrat zabeleželi zanje sploh najbolje obiskan koncert v Orto baru, posebno doživetje pa so vznemirljivi folk rokerji Čedahuči, ki jih glasba zanese v vedno edinstven glasbeni eksperiment.

Veliko je bilo res odlično obiskanih koncertov, nobena od povabljenih skupin pa ni razočarala, zato bomo mesečno druženje, ki smo ga zaključili s prekaljenim Perom Lovšinom pomnili še nekaj časa.

Ekipa Orta bara se želi ob tej priložnosti zasodelovanje in odlične nastope zahvaliti vsem nastopajočim, medijem in podpornikom za spremljanje in podporo festivalu, vsem obiskovalcem pa za izkazano zaupanje in odlično klubsko vzdušje. Odločeni so, da bodo s takim pristopom nadaljevali tudi v bodoče. Reden klubski program lahko spremljate na uradni spletni strani: www.orto-bar.com, ker bo Orto bar tudi v mesecu maju in juniju nadaljeval z nezmajšanim tempom.