17. Otroški festival gledaliških sanj in 1. Impro dan Mladega gledališča

17. Otroški festival gledaliških sanj in 1. Impro dan Mladega gledališča (foto: Pionirski dom) Pionirski dom
28. 3. 2019

17. Otroški festival gledaliških sanj, ki ga organizira Pionirski dom – Center za kulturo mladih, bo potekal od 1. do 13. aprila 2019 v Festivalni dvorani Pionirskega doma. V devetih festivalskih dneh se bo predstavilo 56 otroških gledaliških skupin, svoje odrske umetnije pa bo prikazalo kar 840 mladih igralcev. Festivalna dvorana se bo tako z vašo pomočjo spremenila v prostor ustvarjalnih idej, pravljičnih junakov, številnih aktualnih tematik, dramaturških zapletov, odrskih vragolij in glasnih aplavzov navdušenega občinstva.

Deseti dan festivala, petek, 12. aprila 2019, bo improvizacijsko obarvan, saj bodo slavili 1. Impro dan.

Gledališka improvizacija je od vseh začetkov temelj gledališke vzgoje Pionirskega doma, zadnji dve desetletji pa ji dodajajo impro vaje in discipline z vnaprej zastavljenimi oblikami in pravili, znotraj katerih raziskujejo različne gledališke elemente, dramske like, situacije in odnose. Impro dan predstavlja vrhunec mednarodnega projekta Mlado gledališče/Young Theatre, katerega nosilec je Pionirski dom - Center za kulturo mladih. Impro dan bo v Festivalni dvorani postregel z nastopi 20-ih improvizacijskih skupin mladih, katerih mentorji so bili del izobraževalnega procesa, ki je potekal v sklopu projekta Young Theatre. Tako boste lahko spremljali hipne improvizacijske formate kar 186-ih nastopajočih mladih improvizatorjev, s svojimi predlogi usmerjali potek prizorov, predvsem pa v sproščenem, zabavnem in ustvarjalnem vzdušju preživeli doživetij, domislic in poguma poln dan.

V soboto, 13. aprila 2019 pa vas vse ponovno vabijo, da se jim ob 11. uri pridružite v Festivalni dvorani na zaključni prireditvi Otroškega festivala gledaliških sanj.

Žirija otroškega festivala gledaliških sanj:

  • je tisti delček festivala, ki poskrbi, da so vse gledališke uprizoritve, vsa predanost igralcev in vso delo mentoric in mentorjev, strokovno analizirano, ovrednoteno, predvsem pa budno opazovano, da lahko na koncu festivala opravi, svoje najljubše delo, podeli nagrade najboljšim.

Letos so se odločili, da bodo žirijo sestavljali mladi gledališki ustvarjalci, ki so aktivni vsak na svojem področju in zelo prisotni v slovenskem gledališkem prostoru.

  • Staša Prah, dramaturginja
  • Nina Pertot Weis, plesalka in koreografinja
  • Klemen Janežič, akademski igralec.
  • Urša Strehar Benčina, gledališka pedagoginja in improvizatorka

pionirski dom